Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Цените на горивата ще спрат да растат най-рано през март

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС



Скок в цените на петрола през първите месеци на годината отбелязаха световните борси. Цената на горивата у нас също тръгна нагоре. Само в рамките на месец най- масовото гориво А-95 е скочило между 6 и 10 стотинки. 

Според част от експертите има връзка между пандемията и скока в цените на горивата. За сравнение в началото на ноември, на прага на втората вълна на вируса, суровият петрол се е търгувал за близо 40 долара на барел, а в началото на февруари – за около 60.  Колкото до горивото- литър от най-масовия бензин у нас в момента струва от лев и 80 до 2 лева.

Живодар Терзиев, председател на Българска Петролна и Газова Асоциация (БПГА) посочи два фактора за скока в цените:

„Ограничаването на добивите, както са се разбрали страните от ОПЕК и намаляването на запасите от петрол е първия влияещ фактор. Втората причина е че Търговските банки и Национални банки на съответните държави оказват рестриктивни мерки срещу ликвидността в банковите сметки на търговските оператори, което ги принуждава те да търсят пристан на своите финанси в други ресурси. На дали тази цена която виждаме в момента е достатъчно обективна, но международния тренд сочи това и респективно българския пазар го следва, както винаги 2,3 седмици по-късно след проявата на международния пазар.“

Друга от тезите за поскъпването е  цената на суровия петрол в световен мащаб. Свързва се и с  появата на ваксините срещу COVID-19. Причината – очаквания през лятото рестарт на туризма. По този въпрос Терзиев коментира:

„Нивата в момента са около 64$-65$ за барел сорт брент, респективно 530$-570$ за тон готови продукти и тази цена е достатъчно стабилно висока за да имаме очаквания за ново сезонно повишение през пролетните месеци. Що се отнася до ваксините, с тях или не, рано е още да говорим за отваряне на икономиките, което да завърти колелото на потреблението и да се върне откъм покачване на търсенето. Ако говорим за покачване откъм потребление , то вече се има предвид месеците август и септември, когато вече ваксинацията в света ще даде първите резултати.“

Ставайки въпрос за тенденциите при горивата все повече се говори за по чисти автомобили и алтернативни горива. Тези теми обаче не изглеждат толкова стабилни, колкото сме предполагали, казва Живодар Терзиев.

“Ще има зелен пакт, ще има декарбонизация. България се включва през Министерски съвет и практиките на правителството и прилаганите мерки. Това обаче при нас ще бъде както всичко останало доста бавно и за съжаление ще сме пак на опашката. Рано е да говорим за тенденции, за смяна на горивните модели. Следващите години приоритет ще бъдат основно конвенционалните горива и алтернативните, както ги наричаме ние. Очакванията са следващите години ние да последваме европейските страни в най-развитите и най-добрите практики. „

Цената на горивата у нас на едро и дребно спрямо цените в ЕС е на поносими нива и това ще се запази като тенденция, най-малко защото силата на потреблението на българския пазар е далеч по-слабо от това на другите големи и развити европейски държави. Не очакваме изненади откъм ценово ниво каза в заключение председателят на БПГА.

Прогнозите са, че цените на горивата ще спрат да растат най-рано през март.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Живодар Терзиев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39