Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болестта на Хашимото: Кого засяга и какви са симптомите

Снимка: iStock



Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което някои от белтъците на щитовидната жлеза се разпознават като чужди от имунната система.  С времето, имунитетът на болния престава да разпознава собствените му тъкани и органи и ги атакува. Пострадалите органи постепенно престават да изпълняват функциите си. За съжаление, не е възможно болестта да се излекува напълно, а самата болест няма явни симптоми казва ендокринологът д-р Александър Шинков.

Основните поводи за съмнения са: Отпадналост и хронична умора ; Силна чувствителност към студ; Запек; Хъркане; Бледа и лющеща се кожа; Напрежение в мускулите на раменете и бедрата; Слабост в краката; Увеличаване на теглото от задържане на течности; Ограничена подвижност на ставите на ръцете и краката; Хронична депресия; Обилна менструация; Оттоци и тъмни кръгове около очите; Сухота в очите и нарушено зрение.

Съвременните медицински възможности предлагат само лечение на симптоматиката и така се контролира общото състояния на болния.Това става с помощта на ехографски прегледи, кръвни тестове и заместители на хормоналните препарати. На по-късен стадий, може да се наложи и хирургическо отстраняване на щитовидната жлеза. За съжаление, тези методи не могат да избавят пациента от причините за заболяването и да повлияят на работата на имунната му система.

До този момент, точните причини за възникването на тиреоидитът на Хашимото  не са установени, но според медиците рискът за поява на Хашимото се повишава, когато човек има роднини, които са болни от тази или друга болест от същия тип. Когато има такава наследственост, заболяването се открива при деца на 12 -16 години и това е първият пик при напоследък масовата проява на Хашимото.

За появата тиреоидитът на Хашимото много се коментира и ролята на стреса, но тя не е директна. Стресът по принцип променя имунния отговор и може да отключи автоимунен тиреоидит, но няма доказателства за директна причинно-следствена връзка и не можем да кажем в какъв период ще се прояви това заболяване.

Тиреоидитът на Хашимото се доказва с изследване на антитела и ехография на жлезата. В медицината сигурната диагностика е, когато тя се потвърждава с няколко независими критерия. Ако е налице хипотиреоидизъм с повишени стойности на TSH и нормално или намалено свободно T4, в присъствието на антитела, може да се постави тази диагноза. Изследването на антитела насочва към автоимунно заболяване, но не уточнява функцията на жлезата. За уточняване на функцията трябва да се видят нивата на TSH и на свободно Т4.

За да се постави точната диагноза, се извършват няколко специфични анализа, а именно:

-  Анализ Т3: открива нарушения в работата на хипофизата и установява нивото на хормона трийодтиронин;

-  Проба TSH: TSH е хормон, от който зависи работата на щитовидната жлеза и позволява в кръвта да се отделят необходимите количества други хормони;

-  Анализ Т4: нивото на хормона Т4 се променя от прием на медикаменти и хормонални контрацептиви. При прием на барбитурати, нивото на Т4 пада.

Повечето изследвания показват, че благотворно на болните от Хашимото се отразява нисковъглехидратната диета, в която общия обем на въглехидратите в намален до около 15%. В диетата са включени нетлъсти меса и риба и много зеленчуци, в това число зеленолистни , но не и карфиол, спанак, картофи, домати, чушки. Намалява се и количеството на плодовете. Забранени са храните, които предизвикват чувствителност и отключват алергии – млечните продукти, бобовите култури, яйцата, ядките, семената и др. Безглутеновата диета също способства за влизане в ремисия.

Никой не може да се опази напълно от Хашимото, но може навреме да отстрани някой фактори, причинители на болестта или да забележи навреме симптомите ѝ.Ако в семейството има болни или личният лекар сметне, че има вероятност болестта да се развие, се препоръчват редовни профилактични прегледи.

Цялото интервю на Ангел Шенков с ендокринолога д-р Александър Шинков чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39