Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще улесни ли „Зеленият паспорт“ пътуването на ваксинираните срещу COVID-19?



С цел улеснение при преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон се подготвя подготвя въвеждането на „зелен паспорт” от Европейската комисия. Предвижда се той да съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус.

Зелена светлина за зеления паспорт даде и България. Според Премиерът Бойко Борисов трябва да се създаде документ, който да осигури билет към нормалния живот за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували вируса. За тях при пътуване няма да се налага да се правят PCR тестове или да бъдат поставени под карантина.

Темата към този момент разделя Европа. Държави като Франция и Германия не искат ваксинирането срещу COVID-19 да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са силно зависими от туризма държави като Гърция и Кипър, които са готови да дадат привилегии за имунизираните туристи. Австрия също е готова да предложи европейски зелен паспорт, който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или прекаран коронавирус. Притежателите му ще могат да пътуват свободно. Ще могат да ходят на ресторант, да посещават културни събития. 

Идеята подкрепят още Португалия, Италия и Испания. А Швеция и Дания планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото. За сега обаче едва 6% от европейците са получили поне една от необходимите 2 дози ваксина а в Израел, които са световен лидер във ваксинирането към момента вече получават зелена значка, която влиза в сила 6 месеца преди втората доза. Тя представлява приложение с QR код с висока степен на сигурност. Електронни сертификати, които да улеснят пътуванията вече обявиха и Швеция, Дания и Исландия.

Докато лидерите прекрояват правилата при които ще пътуваме това лято все още хиляди туристи у нас чакат обезщетение след отменена почивка, заради COVID-19 . След отменените пътувания следват стотици жалби от туристи. Година по-късно обратното броене за връщането на парите за провалените пътувания изтича а с това се очаква и нов бум на жалбите срещу туроператорите. Първият такъв срок е 13 май. Точно година след отмяна на извънредното положение. Най-късно до тогава трябва да бъдат изплатени парите от всички неосъществени пакетни почивки с начална дата до 11 август. Така буквално до броени седмици бранша трябва да изплати десетки милиони на туристите с провалени пътувания заради COVID-19. На този етап обаче туроператорите не разполагат с нужните средства. Затова на пролет бранша очаква фалити а контролните органи бум на оплакване срещу туроператори.

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката ни се е провалила – да ни предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да ни предложат друга дестинация или да ни върнат парите в брой. Според последните правила – изплащането на сумите трябва да започне съвсем скоро, тъй като на практика изтича една година или от датата на нереализираното пътуване, или от края на извънредното положение.

Очакват ли се още фалити в туроператорския бранш и ще стимулират ли зелените паспорти и свободата да пътуваме васкинационния план чуйте в звуковия файл интервюто на Ангел Шенков с Димитър Грудев, мениджър на една от водещите туроператорски фирми в България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39