Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква пенсия ни очаква от допълнителното осигуряване?

Снимка: архив



Темата за втората пенсия е изключително актуална и от тук нататък ще става още по-актуална. От септември месец първите, които ще получат допълнителна пенсия от частните пенсионни фондове са жените родени след 1960г.

Причината да има два стълба е необходимостта от диверсифициране на източниците на доход след пенсионирани, каза Владислав Русев, изпълнителен директор на едно от големите пенсионно осигурителни дружества в България.

Осигуряването в универсален пенсионен фонд е задължително за всички работещи, родени след  31 декември  1959 г. Само някои определени категории служители на държавата, осъществяващи дейност, свързана с националната сигурност, не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд. Осигурителната вноска е месечна и възлиза на  5% от осигурителния доход. Тя се разпределя между работодателя  (2,8%) и работника  (2,2%). 

Битката обаче между частните пенсионни фондове и държавата за бъдещето на втория пенсионен стълб продължава. В последните дни тя се състои в размяна на съвети към гражданите дали да прехвърлят пенсионните си партиди в НОИ или да ги оставят в частните фондове.

„В униерсалните фондове има 3,8 млн. индивидуални клиенти, като  2,5 млн. са заетите в България. Тоест в универсалните фондове грубо 30% от клиентите не се осигуряват активно по ред причини. Най-голям дял са хората работещи в чужбина. Това са хора, които никога няма да придобият право на пенсия от НОИ“, заяви Русев.

Същевременно от 1 април Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година. Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи, освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 и 2020-а година.

В момента по закон хората, родени след 31 декември 1959 г, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ най-късно 5 години преди датата на пенсиониране. Необходимостта от прехвърляне възниква, тъй като преди няколко години държавата призна, че за много хора, които ще се пенсионират в следващите години, двете пенсии - от частен фонд и НОИ, ще са по-малко като крайна сума в сравнение с пенсията, която същият гражданин би получавал по формулите на НОИ.

Всеки момент обаче се очаква да влязат в сила последните изменения на кодекса, с което този 5 годишен срока става едногодишен до 2025г., подчертава Владислав Русев. По думите му болшинството от хора не трябва да прехвърлят партидите си, понеже масово за повечето хора това ще бъде по-неизгодно, защото прехвърляйки се те ще изгубят едни лични пари в замяна на това да получават малко по-висока държавна пенсия. Общо взето за хората с минимални и ниски пенсии няма да е изгодно, защото 1/3 от отпуснатите пенсии са минимални. Тоест хората ще си подарят парите на сребърния фонд но няма да получат по-висока пенсия.

Основното притеснение на хората обаче остава до колко са сигурни парите ни във фонда. По този въпрос Русев коментира:

„По тази тема има страшно много защитни механизми и регулиращи в закона. Това е най важната роля на закона. Да подсигури такива условия пенсионните фондове да не фалират или да се обезценят прекалено много или дългосрочно. Не на последни място е гаранцията която пенсионно осигурителните дружества трябва да поемат към момента на пенсиониране трябва да изплатят минимум брутните преведени вноски от НАП и НОИ. Няма как някой да получи по-малко от това което му е било внесено. „

Важно за отбелязване е че пенсионните фондове от втория стълб не се интересуват от натрупания стаж, за тях е важно само да има навършена пенсионна възраст. Универсалните фонове ще предлагат три пенсионни продукта и е много важно да бъдем внимателни при своя избор. Вариантите са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане или еднократно плащане, когато средствата по партидата са до 3 минимални пенсии. Всеки може да реши дали да получава по-големи суми приживе или по-малки, но да гарантира, че близките му ще наследят останалите във фонда пари след неговата смърт.

Каква пенсия ни очаква от допълнителното осигуряване? Ще бъдат ли ощетени първите пенсионери? Можем ли да изтеглим наведнъж парите си от пенсионно осигурителните дружества и правилна стъпка ли е това? Чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Владислав Русев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39