Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мария Ширяева: Интересът към българската литература в Русия трябва да се развива

В Русия и по-специално в Москва има търсене на българска литература. Активна работа в тази насока провежда Българският културен институт, който си сътрудничи с Библиотеката за чуждестранна литература и заедно курират един проект "Съвременен български роман". Издават се български автори, но в малък тираж. Това разказа за Радио Кърджали преводачът Мария Ширяева. Според нея интересът трябва да се развива, а Българският културен институт се опитва да прави именно това. Една от малкото положителни страни на пандемията се изразява в това да провежда презентациите в онлайн формат. Смея да твърдя, че сме гледани от милиони зрители навсякъде и това са презентации на нови книги, нови романи, разговори с художници, издатели, казва Мария Ширяева. 
Мария е родена в Москва, завършила е българска филология в московския държавен университет "Ломоносов". Живее и работи в Кърджали. В последните години се занимава с преводи от български на руски и преподавателска работа. 
В момента се "разкъсвам" на два фронта. Превеждам Григорий Цамблак от старобългарски на руски. Оказа се, че е  доста неизвестен, въпреки че е бил митрополит. Този труд е съвместен с Великотърновския университет. Това е художествено-научен превод и доста сериозно предизвикателство за мен, разказа Мария Ширяева. От съвременната българска литература тя превежда романа "Господин М." на Георги Тенев. Главен герой е Георги Марков, интелектуалец, емигрант, жертва на властта. В романа има и реални сюжети, и фикции, и мисля, че ще бъде интересен на руския читател.
Мария казва, че за нея всеки преведен труд има смисъл, дори ако в момента няма как да бъде издаден в Русия. Финансирането е крайъгълния камък на книгоиздаването в руската страна. Никой не поема този ангажимент - да разпространява българска литература безплатно, защото трябва да има гаранции за издателите в Русия, обяснява Мария Ширяева.
Руснаците повече почитат 8 март, смята Мария. Той е част от завършващ цикъл, но и предвестник на пролетта. Денят не е работен и носи специално настроение.
За книгите, предпочитаните и интересните според нея български автори, както и за 8 март като празник в България и Русия може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Мария Ширяева в прикачения звуков файл. 

Вижте още
 Георги Пеев

Георги Пеев: Донорството е разказ за живота

"Донорството и трансплантациите са един разговор за живота и колкото нормален е този разговор и колкото повече се говори за това, толкова до повече хора в нашето общество ще стигне, защото няма по-ценно нещо от това да спасиш човешки живот." Това каза за Радио Кърджали журналистът от Хасково Георги Пеев. Разговорът с него се състоя часове преди в..

публикувано на 01.06.23 в 20:55
Мира Баджева

Мира Баджева: Импийчмънт би довел Радев на власт

Парламентарните партии нямат интерес от импийчмънт на президента Румен Радев, в момента това само би му позволило да направи свой политически проект, с който да спечели следващите избори и да управлява, коментира в ефира на Радио Кърджали анализаторът Мира Баджева. Според нея политическото късогледство на кандидатите да управляват не е толкова..

публикувано на 31.05.23 в 14:00
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Политическият елит не е способен да си свърши работата

Като поредна фаза на нещо, започнало дори преди повече от пет години, определи случващото се в държавата в момента политическият коментатор Страхил Делийски в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали. Според него това е неспособността на политическата система да си свърши работата:  " Работата на политическата система е да регулира социалните..

публикувано на 31.05.23 в 10:49

Готвят детското влакче в "Простор" за първи курс на 1 юни

Една от емблемите на Кърджали – детската железница в Парк Простор, трябва да започне курсове в Деня на детето, 1 юни, след двегодишно прекъсване заради ковид-пандемията. За първа година поддръжката и управлението са възложени на общинското предприятие  „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“. Каква е готовността влакчето за тръгне навреме и да..

публикувано на 25.05.23 в 11:58
Иво Инджов

Иво Инджов: Тази коалиция няма да бъде стабилна

“Тази коалиция е доста нестандартна, очевидно е правена под външен натиск и е много рискована от гледна точка на доверието на гражданите в обещанията на политическите партии“, това заяви в интервю за предаването „Сутрешен блок“ на Радио Кърджали политологът Иво Инджов. Той подчерта, че доминираща сила ще бъде ПП-ДБ, която ще..

публикувано на 23.05.23 в 15:06

Протестът в БНР за достойни заплати постави въпроса за оцеляването

Миналата седмица в сряда, Работещи в Българското национално радио протестираха за достойно възнаграждение на труда си. Акции на протест имаше както в столицата, така и в регионалните радиостанции, включително и в Радио Кърджали. Основното искане е за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 г. за БНР, което да направи..

публикувано на 22.05.23 в 17:35
Андреана Трифонова

Източните Родопи са горещо място на картата на биологичното разнообразие

На 22 май се отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие. България се нарежда на едно от първите места в Европа по своето биоразнообразие. Източните Родопи са специални в това отношение, защото са един от най-богатите в страната ни райони на животински и растителен свят.  "Източните Родопи са едно горещо място на картата на..

публикувано на 22.05.23 в 17:07