Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Ширяева: Интересът към българската литература в Русия трябва да се развива

В Русия и по-специално в Москва има търсене на българска литература. Активна работа в тази насока провежда Българският културен институт, който си сътрудничи с Библиотеката за чуждестранна литература и заедно курират един проект "Съвременен български роман". Издават се български автори, но в малък тираж. Това разказа за Радио Кърджали преводачът Мария Ширяева. Според нея интересът трябва да се развива, а Българският културен институт се опитва да прави именно това. Една от малкото положителни страни на пандемията се изразява в това да провежда презентациите в онлайн формат. Смея да твърдя, че сме гледани от милиони зрители навсякъде и това са презентации на нови книги, нови романи, разговори с художници, издатели, казва Мария Ширяева. 
Мария е родена в Москва, завършила е българска филология в московския държавен университет "Ломоносов". Живее и работи в Кърджали. В последните години се занимава с преводи от български на руски и преподавателска работа. 
В момента се "разкъсвам" на два фронта. Превеждам Григорий Цамблак от старобългарски на руски. Оказа се, че е  доста неизвестен, въпреки че е бил митрополит. Този труд е съвместен с Великотърновския университет. Това е художествено-научен превод и доста сериозно предизвикателство за мен, разказа Мария Ширяева. От съвременната българска литература тя превежда романа "Господин М." на Георги Тенев. Главен герой е Георги Марков, интелектуалец, емигрант, жертва на властта. В романа има и реални сюжети, и фикции, и мисля, че ще бъде интересен на руския читател.
Мария казва, че за нея всеки преведен труд има смисъл, дори ако в момента няма как да бъде издаден в Русия. Финансирането е крайъгълния камък на книгоиздаването в руската страна. Никой не поема този ангажимент - да разпространява българска литература безплатно, защото трябва да има гаранции за издателите в Русия, обяснява Мария Ширяева.
Руснаците повече почитат 8 март, смята Мария. Той е част от завършващ цикъл, но и предвестник на пролетта. Денят не е работен и носи специално настроение.
За книгите, предпочитаните и интересните според нея български автори, както и за 8 март като празник в България и Русия може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Мария Ширяева в прикачения звуков файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33