Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП погва търговците в сайтовете за безплатни обяви

Снимка: архив



От тази година данъчните подхващат и продавачите в сайтовете с обяви. До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет.

Всеки 4 от 10 лева в  интернет търговията остават невидими за данъчните, показват данните на НАП. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти най-често се крият, са спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.

За да се „осветлят” търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Така данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.

Засега платформите нямат ясни механизми с които да разпознават офертите на търговците от тези на частните лица, които продават личните си вещи.

Националната агенция за приходите ще отбелязва в готовите данъчни декларации и доходите, които подлежат на облагане от извършване на електронна търговия с наложен платеж, съобщи Елван Гюркаш, директор на НАП Кърджали

"При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите обаче, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година."

Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.

Така годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. И затягат контрола. Като ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи.  Мярката ще сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша. От 16 март 2021 г. приходната агенция пусна електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея гражданите могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г заяви Гюркаш.

"Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

Искам да уточня, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г."

Данъчните ще следят за укрити доходи в мрежата и чрез специален софтуер. При 241 проверки през миналата година, данъчните са установили 65 нарушения. Най-често под прицел са били: Доставката на храна по домовете, онлайн магазините и лицата търгуващи през платформите за обяви или социалните мрежи. За да усветят укритте средства данъчните влизат и под прикритие, като тайни клиенти заедно с ревизорите и следят дали данъчните изисквания са били спазени.

Същевременно пандемията повиши с пъти продажбите чрез интернет отчитат от бранша. Само за времето "април – юни" миналата година са направени 350 хил. доставки през интернет на обща стойнсот 3,5 млр. лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда"

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42