Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петокласник написа помагало по химия за седмокласници

Снимка: iStockПетокласник написа помагало по химия за седмокласници. Байрам Дермеджиев от ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин, написа „Помагало по химия и опазване на околната среда“. Първоначално е привлечен от физиката и мечтае да стане астроном. В V клас открива любовта към химията и вече е категоричен, че професията химик е неговото призвание.

Байрам започва да учи сам, посещава и консултациите в училище заедно със седмокласниците. „Не успях добре да разбера уроците от учебника, затова реших да направя помагало със сбита информация от всеки урок и да подготвя задачи за проверка на знанията след всяка тема“, казва момчето.

Сборникът първоначално е планиран да бъде съставен от три части. Първата обхваща цялата информация до урока „Валентност“, втората е посветена на алкалната група, а третата – на халогенната група. В последствие обаче Байрам решава то да бъде от две части. Материали събира от интернет и други помагала. Всички уроци вече са разработени и предстои помагалото да бъде отпечатано и издадено. С техническата част ще му помогнат педагозите от школото. Най-голямата му опора е учителката му по химия Елена Хаджийска, казва детето.

Байрам помага и в проверката на учебните тетрадки по химия на седмокласниците. Възмущава се, че някои от тях не са попълнили всички упражнения, а причината според него е, че за тях информацията е трудна и недотам разбираема. Убеден е, че с помагалото си ще им помогне да разберат колко интересна и по думите му „лесна“ е химията. Въпреки безкористната му любов към химията, Байрам е на мнение че таблицата на Менделеев не съвсем пълна.

„В сърцето на Родопите се развива бъдещ гений по химия. Всички се учудват на това момче. Детето е уникално – много умно и скромно“, казва за него директорката на ОУ „Гео Милев“ Фани Василева. ОУ „Гео Милев“ е второто по големна селско основно училище в община Девин. В школото учат 52 деца, което е доста добре спрямо другите училища в които учат по 10-12 ученика, разказва директорката. Поради наложените противоепидемични мерки, децата учат онлайн, въпреки че децата не харесват този вид обучение категорична е Василева.

Петокласникът вече почти е научил наизуст всички химически елементи от Менделеевата таблица. Поставил си е и цел – иска след завършване на средното си образование да учи „Химия“, „Молекулярна химия“ или нещо подобно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Вижте още

Музеят в Смолян с инициатива към малчуганите - „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян организира Великденско ателие „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“. То отваря врати на 19 април (понеделник) и ще продължи до 29 април (Велики четвъртък) 2021 г. за деца и ученици от първи до четвърти клас. Музейните специалисти ще разкажат за старите родопски традиции за празнуване на Великден,..

публикувано на 15.04.21 в 15:50

Египетски лешояд докара пролетта в Източните Родопи

Пролетта вече е в Родопите. И не защото вече е месец април, а защото преди дни в небето на Източните Родопи беше забелязан първият за тази година египетски лешояд. Местните хора в района на Маджарово наричат птицата "пролетно пиле" и казват, че щом тя се е върнала от юг, вече няма да има сняг и изненадващи промени във времето. Това разказа Христо..

публикувано на 09.04.21 в 19:13

Първата изложба на Керимовата къща за тази година ни представя "Етюди"

Първата изложба за тази година подрежда Керимовата къща на ул. "Климент Охридски" 10. За първи път в родния си град свои творби представя Райчо Станев, с изложбата "Етюди" - рисунки, гваш, фотографии и анимация. Откриването е тази събота, 10 април, от 15 часа. Експозицията ще бъде подредена на първия етаж, и ще продължи до 24 април. Организира..

публикувано на 09.04.21 в 14:28
снимка: личен архив

14-годишната Михаела учи малки и големи в Бенковски на български народни хора

Тя е едва на 14 години, но вече ръководи две танцови групи. Защото обича българския фолклор и родното си село, защото сърцето й играе и защото иска да предаде любовта си на още много малки и големи последователи. Тя е Михаела Илиева от село Бенковски. Създала е танцовите клубове за начинаещи "Хорце" - за деца и ученици, и "Мераклийче" - за възрастни,..

публикувано на 09.04.21 в 13:19

Учителки от Смолянско създават помагало по български език за билингви

ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин работи усилено по създаването на помагало по български език за билингви. Това заяви директорката на училището Фани Василева. Идеята за създаването му се поражда от самия учебен процес и усвояването на учебния материя, виждайки, че учениците овладяват добре книжовния български език но в рамките..

публикувано на 07.04.21 в 08:04
Членовете на СИК в болницата в Момчилград

Птичар и болницата в Момчилград в изборния ден - два различни свята

Кметството в село Птичар и Многопрофилната болница "Д-р Сергей Ростовцев"  в Момчилград бяха двете спирки за екипа на Радио Кърджали, който отразяваше изборния ден в община Момчилград. *** Пътят към Птичар е тесен, еднолентов, осеян с дупки, толкова много, че осемте километра от отбивката на старото шосе Момчилград-Подкова до Птичар ни се сториха..

публикувано на 05.04.21 в 15:18

Мистика и красота разкрива Юрен кая край Пъдарци

Много са местата в района на Кърджали, които разкриват красотата на Източните Родопи. Мистика и мистерия могат да бъдат потърсени в скали, върхове, реки, язовири, крепости, природа. Едно такова място е издадената скала над язовир Кърджали край село Пъдарци, което изселник от селото в Турция е оградил с предпазна мрежа, да за го направи безопасно..

публикувано на 31.03.21 в 17:28