Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Симов: БСП загуби изборите, но не е ранена смъртоносно

Снимка: Архив

Хората наказаха Бойко Борисов и ГЕРБ с пъстрото и цветно гласуване на парламентарните избори в неделя. Това мнение изрази в сутрешния блок на Радио Кърджали Александър Симов, досегашен народен представител от Кърджалийски многомандатен район и настоящ от Смолян. 

Това е вот на хората, които търсят алтернатива, които иска да покажат на ГЕРБ, че мястото им не е във властта след 11 години самозабравяне, след 11 години корупция и всякакъв друг хаос ,т.е. възприемам вота на хората много позитивно. Хората показаха на ГЕРБ, че повече така не може да продължава, каза Симов.

 Александър Симов изрази мнение, че вотът е наказателен за всички партии от 44-то Народно събрание, включително и за БСП. Ние не успяхме да покажем или да докажем на хората, че сме алтернатива, в резултат на което те започнаха да търсят други политически субекти.

Той е положително изненадан от резултатите, защото с активността си хората са направили една миниреволюция и са проявили гражданско съзнание, въпреки опитите на властта да спре хората от гласуването или да осигури минимално гласуване. Според Александър Симов БСП е загубила тежко тези избори. Далеч съм от апокалиптичните  анализи, с които се опитват да ни обявят за разгромени. Ние загубихме изборите, ние бяхме наказани, ние не изпълнихме нашите цели, но по никакъв начин не смятам, че сме ранени смъртоносно, каза той. Що се отнася до резултата на социалистическата партия в Кърджали, смята, че ситуацията е такава, че резултатът зависи и от националната кампания и не може да го дефинира като провал. Кърджали е специфичен район, в който населението е притиснато между две политически машини - от една страна ДПС, което олицетворява местната власт, а от друга ГЕРБ, който държи механизмите на държавната администрация. Затова на БСП в Кърджали й е трудно и затова нашата работа в Кърджали трябва да се умножава по три. 

Според Александър Симов е въпрос на политически принципи сформирането на ново правителство, първо трябва да се види дали партиите ще спазят предварителните си политически заявки, но е категоричен, че БСП запазват позицията си по отношение на ГЕРБ. Смята още, че от прагматична гледна точка Корнелия Нинова на този етап няма нужда да подава оставка – подаването на оставка означава партията да влезе в напрегнат вътрешнопартиен вот, а политическата картина в България не предполага подобна ситуация.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Александър Симов може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Адв.Теодора Белева: Пожелавам на колегите сила и убеденост в борбата за право и законност

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.  Като българи и като юристи на този ден ние отдаваме заслужена почит на тези велики възрожденски умове, които са участвали в Учредителното събрание, което се е..

публикувано на 16.04.21 в 13:44

16 април - Ден на Българската конституция

Днес се навършват 142 години от приемането  през 1879 г. на Конституцията на Княжество България. С Учредителното събрание във Велико Търново се поставя началото на парламентарния живот в освободена България. Търновската конституция става основополагащ нормативен акт на Третата българска държава и приобщава България към цивилизована Европа, като..

публикувано на 16.04.21 в 10:20

Великденски концерт подготвят в Дом на културата

Дом на културата Кърджали подготвят Великденски концерт за кърджалийската общественост. Празничната програма ще е на Велики четвъртък – 29 април от 18.30 часа. Поради извънредните мерки в концертната зала могат да влязат не повече от 130 души или това е 30 процента от капацитета на залата. „Избрахме да направим концерта на Велики четвъртък, защото това..

публикувано на 16.04.21 в 09:21
Великотърновци започнаха новата година с пешеходен туризъм

Туристическите агенции в очакване да разрешат пътуванията

Очаква се от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания. Браншът изрази недоволство от последната заповед на министъра на здравеопазването, с която не се облекчават мерките за груповите туристически пътувания и конгресните мероприятия, които остават със забрана за провеждане до края на април. От бизнеса..

публикувано на 15.04.21 в 15:21

До 24 човека в община Неделино ще се възползват от услугата „Патронажна грижа +”

В община Неделино стартира проект „Патронажна грижа +”. Във връзка с това от местната администрация започнаха да набират желаещи да ползват почасови мобилни интегрирани здравно-социални  услуги в домашна среда. Проекта е одобрен в началото ма април и от 9 април стартира неговото изпълнение. Социалната услуга ще се предоставя за 12 месеца. От..

публикувано на 15.04.21 в 13:18
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55