Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Маринов: Нужна е по-агресивна кампания за привличане на туристи

Проф. д-р Стоян Маринов
Снимка: Личен фейсбук профил


Бизнесът е доста притеснен от неясната обстановка. „Не знаем какво да очакваме. Обявена е дата за откриване на сезона – 1 май, но много от обстоятелствата, свързани с пътуванията на чужденци в България пък и на българи в чужбина са неясни“. Това каза проф. д-р Стоян Маринов, водещ преподавател по управление на туризма в Икономически университет – Варна и член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Надеждите са до края на април заразените с коронавирус да намалеят и ситуацията да се подобри.

Бизнесът по Северното Черноморие подготвя писмо  до новите управляващи, които и да са те, с искания да бъдат ясно уточнени правилата за посещение на нашето Черноморие от летовници от трети страни, които са извън ЕС – Русия, Великобритания, Израел, защото това са основни емитивни пазари за България, каза проф. Маринов.

От туристическия бранш очакват също ясни правила за субсидиране на частни полети – трета фаза. „Настоява се за една по-агресивна маркетингова кампания на основните ни емитивни пазари – предимно Германия, Полша, а и Русия, и Великобритания“, допълни професорът.

Бизнесът изразява притесненията си от ниския процент на ваксинирани у нас. Ваксинирането би внесло известно успокоение, както в туристите, които ще предпочетат да дойдат в България, така и в работещите в сферата на туризма, поясни проф. Маринов.

„Има доста проблеми, които в краткосрочен аспект трябва да бъдат решавани, за да се надяваме на някакъв туристически сезон“, категоричен е специалистът.

Доста от работещите в сферата на туризма изразяват желание да се ваксинират, защото знаят, че това е един от начините сезонът да се случи. Има такива, които проявяват предпочитания към определена ваксина.

В момента България не е достъпна поради ограниченията и неяснотите. Здравното министерство да даде яснота при какви правила и регламенти туристите от чужбина ще посещават нашето Черноморие. Питанията са свързани с това – ще важат ли сертификатите за ваксина или ще се изискват задължително PSR тестове, или кои от тестовете ще се признават и др. под.

Имаме една положителна новина, че ще се издават многократни визи и то за по-кратко време, което ще улесни записванията „в последната минута“, но всичко това трябва да се реализира на практика, за да имаме позитивни послания към пазарите, от които очакваме туристи, каза проф. д-р Маринов. По думите му, нашите конкуренти от Гърция, Турция, Кипър, Черна гора, Албания, които не са в ЕС, действат доста агресивно. Има какво да се желае по отношение нашите маркетингови кампании, счита експертът.

Нужно е страната ни да информира широко какви мерки са предприети за гарантиране на здравословни условия в курортните комплекси у нас. Добър пример са двете летища във Варна и в Бургас, получили сертификати за добри здравословни практики от авторитетни международни организации. Този факт трябва да се разпространява на емитивните пазари, за да знаят партньорите, туристите, че в България се взимат мерки и по летищата, и в курортите, и в конкретните туристически обекти и хотелите за създаване на условия, отговарящи на световните стандарти.

„Хората от бранша са притеснени от цялата тази неизвестност, която е в целия Европейски съюз и оттам във всяка една страна. Всичко това създава несигурност в бизнеса“, коментира проф. Стоян Маринов. Всички се молят заболеваемостта да спадне, за да се осъществи сезонът поне от юни – юли месец нататък. В противен случай много хора ще останат без работа, а това не е добре за икономиката като цяло“, каза Стоян Маринов.

Поради липса на работа, част от квалифицирания персонал се преориентира към други отрасли и други сектори на икономиката, потвърждава професорът. И допълва, че особено хора, които владеят по един или по няколко чужди езика са се ориентирали към кол центрове, към сектори, които нямат сезонен характер и ще бъде доста трудно да се осигури необходимия персонал през следващите една – две години.

Има доста голяма неизвестност и по посока интереса на кандидат-студентите към специалностите, свързани с туризма, коментира водещият преподавател от Варненския икономически университет. „При всички случаи пандемията се отрази негативно и върху настроенията на младите хора, тяхната готовност да се реализират в този сектор“, коментира специалистът.

Когато всичко отшуми, проф. Маринов прогнозира бурно възраждане на туристическия бранш, защото „хората са петимни да пътуват“. Това ще предизвика и обратното завръщане на избягалите от сектора, още повече, че напрежението в интересните сега сектори – кол центрове, банки и др., привлекли хората от туризма, не е по-малко, а заплатите на много от местата не са по-високи, дори напротив, сочат анализи.

Ако се случи все пак добър сезон, кадровият проблем ще се засили. Поради ограниченията за пътуване не могат да дойдат чуждестранните студенти от азиатските държави, като Казахстан, Киргистан, на чиято работна сила се разчита по нашето Черноморие в последните години.

За сега няма индикации за отлив на кандидат-студенти от специалност „Туризъм“ в Икономически университет – Варна, но тревога се прокрадва у академичните среди, тъй като разбират, че пандемията няма как да не се отрази. Яснотата ще дойде с приключването на кандидат-студентската кампания в края на юли.

Около 10 % от студентите по специалност „Туризъм“ са чуждестранни. В Икономическия университет има специалност „Международен туризъм“ с преподаване на руски език, а студентите са изцяло от страни, където се използва руски език. Ограниченията в пътуването може да ги възпре, въпреки че университетът е осигурил възможност всички дейности да се случват дистанционно – от кандидатстването, през записването до обучението и полагането на изпити. „Но все пак условията не са нормални и всичко това няма как да се отрази положително, тоест ще има негативни влияния. Доколко силни ще бъдат тези негативни влияния, ще стане ясно в края на кампанията, в края на месец юли“, каза проф. д-р Стоян Маринов.

Повече подробности, чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00