Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Свежен отвори врати къщата - музей на полк. Владимир Серафимов - освободителят на Средните Родопи

Родната къща на полк. Владимир Серафимов в с. Свежен, общ. Брезово
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

През Балканската война (1912 - 1913) Владимир Серафимов е командир на 21-ви средногорски полк. Освобождава Централните Родопи. Навсякъде е посрещнат сърдечно от българското население. Така е и в селата Карлуково, Петково, Давудово, Горно Дерекьой.

Удържа натиска на силни османски части край Алами дере на 21 октомври, въпреки че има заповед за оттегляне. Полковник Серафимов отказва да изпълни заповедта с думите: „Няма да отстъпя на турците тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител“. След този подвиг на полковника през 1934 година село Алами дере е прекръстено на Полковник Серафимово, а бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“.

Освободителя на Средните Родопи е роден в село Аджар, днес Свежен. От 1987 година Свежен е архитектурно - исторически резерват. 

„Малко хора знаят, че полковник Владимир Серафимов е родом от село Аджар, днес Свежен. Баща му е бил учител в селото – даскал Гено. Той бил трети братовчед с Васил Левски. Дякона е посещавал селото и гостувал на семейство Серафимови.  Владимир Серафимово са били 12 деца. Родната къща на семейство Серафимови е на 300 години. Сега е възстановена и е направена на музей.  В една от саите има надписи направен със свещ, написана е годината 1876 . Това е годината на Априлското въстание и една година преди опожаряването на селото. Свежен е бил голям околийски център в пределите му влизали 62 села,“ разказва уредника на къщата – музей Яна Стоилова.

Родната къща на полк. Владимир Серафимов

За по-малко от година от както е отворена къщата - музей на полковник Серафимов доста са били туристите от Родопите посетили родната му къща.

В близост до къщата-музей са останките от старата църква на Свежен "Свети Георги", която е била голям духовен център.

„По време на Османското иго тук са живели монаси и са правили църковни преписи на текстове, като псалтир, осмогласници, требници, аджарски дамаскин, книгите които са изработвали са били подвързвани с кожа, с дъбови рамки, ползвали са много цветове мастило. Това става дума за XVII век. Имаме свидетелства за книги които са писани тук от 1634 година,“ разказва Яна Стоилова.

Паметник на полк. Владимир Серафимов с центъра на Свежен

В района на Свежен има доста забележителности, които си струва да се посетят. Край селото има доста скални Тракийски светилища, манастир Рождество Богородично, в околностите на селото се намира гробът на Хаджи Димитър.

„Малко хора знаят, че той не е починал на Бузлуджа, там където са били боевете. След като е бил ранен Хаджи Димитър бил пренесен от двама войводи от неговата чета, на връх Кардафил, в Средна гора, където местните овчари са носели храна и вода, но той живял 2-3 седмици и тук починал, където е бил погребан. 12 години по-късно неговите кости са преместени в свеженската църква за което се е писало във вестник „Марица“ от където, майка му от Сливен разбира за това и идва в Свежен, за да си прибере мощите в Сливен,“ разказва още Яна Стоилова.


В близката околност се намират хижите Свежен, Братан и Каваклийка, връх Братан, язовирите Свежен и Домлян и други красиви местности. Две тракийски светилища които са открити за сега – Слънчевата стела, която е на 3 км от Свежен и Яйцето на змейцата, което е свързано с античен път. В село Свежен има и няколко къщи за гости, които не могат да поемат всички туристи пожелали да отседнат в селото и да се насладят на природата и архитектурата на селото от малки спретнати в стар стил къщи, но предстоят да се открият още, казва Яна Стоилова, уредник на къщата музей на полковник Владимир Серафимов.

Чуйте още в прикачения звуков материал.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21