Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Свежен отвори врати къщата - музей на полк. Владимир Серафимов - освободителят на Средните Родопи

Родната къща на полк. Владимир Серафимов в с. Свежен, общ. Брезово
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

През Балканската война (1912 - 1913) Владимир Серафимов е командир на 21-ви средногорски полк. Освобождава Централните Родопи. Навсякъде е посрещнат сърдечно от българското население. Така е и в селата Карлуково, Петково, Давудово, Горно Дерекьой.

Удържа натиска на силни османски части край Алами дере на 21 октомври, въпреки че има заповед за оттегляне. Полковник Серафимов отказва да изпълни заповедта с думите: „Няма да отстъпя на турците тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител“. След този подвиг на полковника през 1934 година село Алами дере е прекръстено на Полковник Серафимово, а бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“.

Освободителя на Средните Родопи е роден в село Аджар, днес Свежен. От 1987 година Свежен е архитектурно - исторически резерват. 

„Малко хора знаят, че полковник Владимир Серафимов е родом от село Аджар, днес Свежен. Баща му е бил учител в селото – даскал Гено. Той бил трети братовчед с Васил Левски. Дякона е посещавал селото и гостувал на семейство Серафимови.  Владимир Серафимово са били 12 деца. Родната къща на семейство Серафимови е на 300 години. Сега е възстановена и е направена на музей.  В една от саите има надписи направен със свещ, написана е годината 1876 . Това е годината на Априлското въстание и една година преди опожаряването на селото. Свежен е бил голям околийски център в пределите му влизали 62 села,“ разказва уредника на къщата – музей Яна Стоилова.

Родната къща на полк. Владимир Серафимов

За по-малко от година от както е отворена къщата - музей на полковник Серафимов доста са били туристите от Родопите посетили родната му къща.

В близост до къщата-музей са останките от старата църква на Свежен "Свети Георги", която е била голям духовен център.

„По време на Османското иго тук са живели монаси и са правили църковни преписи на текстове, като псалтир, осмогласници, требници, аджарски дамаскин, книгите които са изработвали са били подвързвани с кожа, с дъбови рамки, ползвали са много цветове мастило. Това става дума за XVII век. Имаме свидетелства за книги които са писани тук от 1634 година,“ разказва Яна Стоилова.

Паметник на полк. Владимир Серафимов с центъра на Свежен

В района на Свежен има доста забележителности, които си струва да се посетят. Край селото има доста скални Тракийски светилища, манастир Рождество Богородично, в околностите на селото се намира гробът на Хаджи Димитър.

„Малко хора знаят, че той не е починал на Бузлуджа, там където са били боевете. След като е бил ранен Хаджи Димитър бил пренесен от двама войводи от неговата чета, на връх Кардафил, в Средна гора, където местните овчари са носели храна и вода, но той живял 2-3 седмици и тук починал, където е бил погребан. 12 години по-късно неговите кости са преместени в свеженската църква за което се е писало във вестник „Марица“ от където, майка му от Сливен разбира за това и идва в Свежен, за да си прибере мощите в Сливен,“ разказва още Яна Стоилова.


В близката околност се намират хижите Свежен, Братан и Каваклийка, връх Братан, язовирите Свежен и Домлян и други красиви местности. Две тракийски светилища които са открити за сега – Слънчевата стела, която е на 3 км от Свежен и Яйцето на змейцата, което е свързано с античен път. В село Свежен има и няколко къщи за гости, които не могат да поемат всички туристи пожелали да отседнат в селото и да се насладят на природата и архитектурата на селото от малки спретнати в стар стил къщи, но предстоят да се открият още, казва Яна Стоилова, уредник на къщата музей на полковник Владимир Серафимов.

Чуйте още в прикачения звуков материал.Вижте още

Битовият оркестър към Дом на културата в Кърджали с половинвековна история

Общинския център за култура и младежки дейности е открит през 1952 година като Дом на културата. Почти 20 години по-късно през 1971 година е създаден емблематичен е фолклорен танцов ансамбъл с народен оркестър. Съставът на ансамбъла се попълва от школите по народни танци, обучаващи се в различни възрастови групи. Ансамбъла е участвал в местни,..

публикувано на 17.05.21 в 11:23

Подготвят трето издание на фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се проведе на 5 и 6 юни в с. Широка лъка, Смолянско. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

100-годишно читалище във Велинград се събужда за нов живот

В навечерието на патронния си празник "Св. Св. Кирил и Методи" читалищните дейци са се заели да почистят старата сграда на читалището, която от 36 години е строителна площадка след последен ремонт. Преди 36 години, заради ремонт местят Образцово nародно читалище Св. Св. Кирил и Методи - Велинград, в друга сграда - "Знаме на мира" Но вече над 30..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

Село Студен кладенец - живописно, диво и дивно

Крумовградското село Студен кладенец е едно от живописните места в Източните Родопи, което привлича с красива природа, впечатляващи забележителности, рядко срещащи се растения, птици и животни. Край селото е разположен резерватът Вълчи дол, стената на язовир Студен кладенец, абразивните кладенци на река Арда, живописната местност Дяволското дере...

публикувано на 14.05.21 в 15:42

Константин Ковачев: Страх и яд може да предизвикат поражения върху вътрешните органи

Константин Ковачев е създател на система от упражнения в сферата на приложната кинезиология. В превод тя може да се нарече активно седене и представлява набор от специализирани , много лесни и леки упражнения и техники, които могат да се изпълняват на стола, в удобно време, и н е са трудни за изпълнение. Целта на упражненията е да..

публикувано на 14.05.21 в 15:35

Тази година Covid-19 няма да провали баловете в Кърджали

Днес е последният учебен ден за зрелостниците. И докато през 2020 година заради пандемията, провеждането на тржествата и баловете до последно бяха под въпрос, а след това и отложени или отменени, тази година по всичко личи, че балове ще има, както и тържества в дворовете на училищата.  В най-голямото училище в Южна България "П.Р. Славейков"..

публикувано на 14.05.21 в 14:39

Светофарите в Кърджали - мъко моя!

Задръствания по улиците на Кърджали, тапи на кръстовищата, катастрофи, пресичане на прибежки между колите по платната. Обясняваме си всичко това със засиления трафик, с увеличения брой автомобили, с липсата на паркинги и обществени гаражи, с невъзпитани пешеходци и шофьори. Даваме ли си сметка обаче, че голям проблем за неразборията в организацията на..

публикувано на 14.05.21 в 11:56