Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Свежен отвори врати къщата - музей на полк. Владимир Серафимов - освободителят на Средните Родопи

Родната къща на полк. Владимир Серафимов в с. Свежен, общ. Брезово
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

През Балканската война (1912 - 1913) Владимир Серафимов е командир на 21-ви средногорски полк. Освобождава Централните Родопи. Навсякъде е посрещнат сърдечно от българското население. Така е и в селата Карлуково, Петково, Давудово, Горно Дерекьой.

Удържа натиска на силни османски части край Алами дере на 21 октомври, въпреки че има заповед за оттегляне. Полковник Серафимов отказва да изпълни заповедта с думите: „Няма да отстъпя на турците тези села, в които вчера ме посрещаха като освободител“. След този подвиг на полковника през 1934 година село Алами дере е прекръстено на Полковник Серафимово, а бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“.

Освободителя на Средните Родопи е роден в село Аджар, днес Свежен. От 1987 година Свежен е архитектурно - исторически резерват. 

„Малко хора знаят, че полковник Владимир Серафимов е родом от село Аджар, днес Свежен. Баща му е бил учител в селото – даскал Гено. Той бил трети братовчед с Васил Левски. Дякона е посещавал селото и гостувал на семейство Серафимови.  Владимир Серафимово са били 12 деца. Родната къща на семейство Серафимови е на 300 години. Сега е възстановена и е направена на музей.  В една от саите има надписи направен със свещ, написана е годината 1876 . Това е годината на Априлското въстание и една година преди опожаряването на селото. Свежен е бил голям околийски център в пределите му влизали 62 села,“ разказва уредника на къщата – музей Яна Стоилова.

Родната къща на полк. Владимир Серафимов

За по-малко от година от както е отворена къщата - музей на полковник Серафимов доста са били туристите от Родопите посетили родната му къща.

В близост до къщата-музей са останките от старата църква на Свежен "Свети Георги", която е била голям духовен център.

„По време на Османското иго тук са живели монаси и са правили църковни преписи на текстове, като псалтир, осмогласници, требници, аджарски дамаскин, книгите които са изработвали са били подвързвани с кожа, с дъбови рамки, ползвали са много цветове мастило. Това става дума за XVII век. Имаме свидетелства за книги които са писани тук от 1634 година,“ разказва Яна Стоилова.

Паметник на полк. Владимир Серафимов с центъра на Свежен

В района на Свежен има доста забележителности, които си струва да се посетят. Край селото има доста скални Тракийски светилища, манастир Рождество Богородично, в околностите на селото се намира гробът на Хаджи Димитър.

„Малко хора знаят, че той не е починал на Бузлуджа, там където са били боевете. След като е бил ранен Хаджи Димитър бил пренесен от двама войводи от неговата чета, на връх Кардафил, в Средна гора, където местните овчари са носели храна и вода, но той живял 2-3 седмици и тук починал, където е бил погребан. 12 години по-късно неговите кости са преместени в свеженската църква за което се е писало във вестник „Марица“ от където, майка му от Сливен разбира за това и идва в Свежен, за да си прибере мощите в Сливен,“ разказва още Яна Стоилова.


В близката околност се намират хижите Свежен, Братан и Каваклийка, връх Братан, язовирите Свежен и Домлян и други красиви местности. Две тракийски светилища които са открити за сега – Слънчевата стела, която е на 3 км от Свежен и Яйцето на змейцата, което е свързано с античен път. В село Свежен има и няколко къщи за гости, които не могат да поемат всички туристи пожелали да отседнат в селото и да се насладят на природата и архитектурата на селото от малки спретнати в стар стил къщи, но предстоят да се открият още, казва Яна Стоилова, уредник на къщата музей на полковник Владимир Серафимов.

Чуйте още в прикачения звуков материал.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39