Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера


Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря с представители на фирми производители на есетри и есетрови риби, които са износителки на черен хайвер, една изключителна скъпа продукция, която разнася славата на страната ни по света. Такъв търговец и производител е Матей Матеев: 
"Тревогата се поражда от това, че язовира е празен в момента. Най-тъжното е, че това се случва е една изключителна пълноводна година. В която имаше много валежи, огромен приток от планината. Но в последните 30 дена започва някакво главоломно източване на водите и в момента нивото е критично ниско". 
Радио Кърджали потърси информация от НЕК. От там ни казаха, че котата на язовира в петък, 11 юни е била 312,48. Максималната е 324,31 см. Обемите на язовира се регулират от Министерството на околната среда и водите. От там посочват какъв да бъде да бъде водният обем. 
Матей Матеев обясни: 
„Ние от нашата Асоциация сме в постоянен контакт с Министерството на екологията и имаме споразумение с тях през летните месеци минималното допустимо ниво да бъде кота 314,5.  Като минимално критично ниво, под което не трябва да се слиза.  В момента, както казахте и вие, котата е 312.  Преди да е дошло разгара на лятото сме с няколко метра под минималната кота, която е необходима за нашата работа.  Това се случва в момент, в който има валежи. Всички язовири са пълни почти, с изключение разбира се на язовир „Кърджали“, защото той се източва.“ 
Становището на Матей Матеев споделят и неговия колега в бранша Никола Ангелов. 
Хотелиери и собственици на заведения  също са притеснени от ниската кота на нивото на язовира. Гледката не е никак приятна и атрактивана за туристите, казва Мирослав Шопов, собственик на заведние на брега на язовира. 
Целите разговори чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе..

публикувано на 20.07.21 в 17:10
Люпчо Куртелов

Страх спира българските граждани в Северна Македония да гласуват?

Изключително слаб интерес към изборите у нас, от хората с българското гражданство в Северна Македония сочат наблюденията. Стотици хиляди са притежателите на български документи за самоличност в западната ни съседка, но едва малко над 600 са упражнили едно от основните си права, произтичащи от този факт. Възможно е сред причините да е страх от..

публикувано на 15.07.21 в 18:06
Агоп Узунбохосян

Арменците в Кърджали отказват астронавт за космоса

Като авантюра определи Агоп Узунбохосян, едно от лицата на „синята идея“ в Кърджали и пионер на демократичните промени, стъпката на Слави Трифонов да анонсира проект на кабинет и приоритети още преди да е конституирано Народно събрание и преди да е връчен мандат на „Има такъв народ“ да съставя правителство. Аргументът за мнението му е, че Слави..

публикувано на 15.07.21 в 14:58
Николай Николов

Перуджа, Италия - избори и ЕВРО 2020

Сериозна активност отчетоха нашите сънародници в Перуджа при гласуването за 46-то НС. Изборната секция беше организирана в българското училище „Кап. Петко Войвода”. На 4 април гласа си там са подали 147 души. Почти толкова са упражнили правото си и на 11 юли. “Бяхме изненадани от няколко наши туристи. Беше много приятно да видим как..

публикувано на 15.07.21 в 14:26