В разгара на лятото апетитните изкушения ни чакат на всяка крачка по централните улици и парковете. Палачинки, царевица сладолед, бургери, дюнери, та дори и скара на припек са част от менюто на което попадаме докато се разхождаме из Кърджали. В жегите най-сериозен е риска за продуктите които са изложени директно на припек. Всяко съхранение на тези продукти повече от 20-30 минути прави продуктите рискови, категорични са експерти. Правим проверка и се спираме на известна дюнерджийница в града за да проверим как се работи в горещините. Там срещаме собственика Расим Камбер, който ни разказва и за потокът от хора.
„Училищата вече затвориха, но пък идват хора от чужбина, от цяла Европа. Арабската питка е сред най-предпочитания дюнер, защото е по-лек.“
С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. На проверки през следващите месеци тръгват и от Агенцията по храните. Те ще проверяват произхода, начина на съхранение и срока на годност на всички храни, които се продават на открито, особено сега, когато термометрите показват над 30 градуса. За да е безопасна храната която се предлага на открито трябва да се спазват някои основни правила. Повечето сосове особено с яйца трябва да са в хладилник. Неопаковани храни не бива да се на пряк контакт с клиентите. Въпреки, че Расим Камбер държи всички сосове в хладилник, той прави сосовете и без майонеза.
Когато продуктите не са добре съхранявани през летните месеци се превръщат в добра среда за развитие на т.н. патогени, които причиняват инфекции. На всеки 20 мин имаме клетъчно делене. Стотици милиони, милиарди в рамките на денонощие. Веднъж попаднали в организма чрез храната опасните бактерии причиняват различни инфекции. Не рядко през летните месеци се стига до хранителни натривания. Най рисковите групи са възрастните и по-малките деца които са лесни податливи на дехидратация. А формулата за бързо връщане към нормалния ритъм за диети и много течности. Солена вода, цитрусови плодове и чайове. Това са и основните елементи в лятното меню на кърджалици.
През топлите месеци баничката остават на второ място сред кърджалийци, като в горещото време превес взимат милинките и мекиците твърдят от местна баничарница. Лятно време вървят и ритуалните пити, заради увеличаването броя на сватбените тържества.
При най-опасните храни през лятото попадат морските дарове. Миди, скариди, сурова риба са сред най бързо развалящата се храна. Неприятна шега през летните дни може да ни изиграе и сушито. В истинска бактериална бомба през лятото могат да се превърнат и яйцата. Те могат да ни докарат Най често салмонела, макар че по черупка могат да се контаминират и с други патогени.
Малотрайни колбаси, кайма и дори скара също попадат в рисковия списък през лятото, както и млечните продукти. Изненадващо в списъка попадат и плодовете и зеленчуците. Въпреки че са най-добрата храна през лятото, често са и източник на патогени. Затова същите трябва задължително грижливо да се измиват преди консумация. Опасните бактерии бързо се размножават и по сладоледа, дори и в леда на коктейлите. Експертите съветват през лятото да избягваме и екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на свежи храни и напитки, които обаче са добре измити или обработени.
С празнична света литургия и освещаване на бойните знамена беше честван празника Богоявление в Кърджали. За поредна година Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай избира да отслужи първо в Кърджали ритуалите по освещаването на бойни знамена и освещаването на водите на река Арда с хвърлянето на Светия кръст във водите ѝ и..
Нетърпеливи жители на гранични с Гърция смолянски села се възползвали от официалното приемане на страната ни в Шенгенското пространство от 1 януари и ходели на гости у съседите през браздата пеша по горски и нерегламентирани пътища, съобщиха слушатели. Областният управител на Смолян Захари Сираков потвърди в ефира на Радио Кърджали за..
Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..
Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце на име Даниел. Първото бебе за новата година се роди в 9:45 часа на 2 януари в АГО отделението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Момченцето, което носи името Даниел Емилианов Бакърджиев, тежи 3,450 кг и е дълго 49 см. Родителите му са от Смолян, а това е второто дете в семейството. Съобщи в ефира на..
Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса по Целзий, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това прогнозират синоптицитеот Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в страната. През януари се очаква средната месечна температура да..
Следва една рецепта за прочутия залцбургски шницел на Петя Аргирова, която живее в Германия. Какво ядат на Коледа и Бъдни вечер, които тепърват предстоят арменците? Разказва д-р Ахавни Кеворкян. Във втората част на предаването, първо ще ви предложа рецепта за руло с телешко и бамя, по-сочно от гювеч и за френска селска торта. Две..
Как посрещат, в Града на музиката и на Мечтите , прочут със Зигмунд Фройд, операта, в страната на Моцарт, известна с тортата Гараш, Новата година! Цяла Виена е окъпана от светлини, на коледните базари се продават лакомства, както и дървени библейски фигурки, греяно вино, и разбира се, звучи музика. А с какво е прочута австрийската..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478