Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златоград стартира изборния ден с една повредена машинаИзборния ден в Златоград протича нормално. Изключение тази сутрин бе само секция №2 в която машината създаде малък дискомфорт на желаещите да упражнят правото си на глас. Съответната вадеше бележката от вота на половина, заяви Христо Христов, председател на секционната избирателна комисия. Други сигнали за повреда на машина в Златоград няма , уточни Мирела Бояджиева, техник на изборните машини.

Възрастните изпитват леко затруднение с машинното гласуване. Казват, че са за машинния вот, защото по-трудно може да бъде манипулиран. Ако някой има затруднение, член на Секционната избирателна комисия или председателят му дава указания, заяви председателя на секционната комисия.

"Спазват се изискванията изпратени от ЦИК с указания да не се поставят лепенки и други указателни стрелки върху смарткартите, както и да не се дезинфекцират с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт."

Както стана ясно, машините на дават междинна справка. За да се следи избирателната активност се брои на ръка, подчерта Христов. Въпреки създалите се опашки от чакащи да гласуват напрежение няма. Напротив, жителите на Златоград са много по доволни от метода на гласуване с машина.

Същевременно вариантите за улеснения на незрящите хора да гласуват машините имат опция, при която шрифтът може да бъде увеличен. Има опция да се промени фонът, но преди това трябва да се отмаркират няколко стъпки.

Във втора секционна комисия в Златоград има само един подменен член на секционната комисия от предварително дадения списък.


Вижте още

Рецептите на Росица Генчева - кьопоолу в хаванче и зелени домати в буркан

Есента е време, в което българинът традиционно приготвя своята зимнина, не само за да съхрани лятото в буркани, но и да си набави необходимата доза витамини през студените дни. Това е сезонът на лютеницата, киселото зеле и домашните туршии. Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии . Това..

публикувано на 27.09.21 в 12:49

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден , от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ни очакват много изненади с епизода от 26 септември. В първата част на предаването ще чуем звукова картина от юбилейната изложба на Мая Мечева отражения. Птици, риби, Кърджали във закачливи..

публикувано на 27.09.21 в 12:22

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27