Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хасково на протест: Ваксинирането срещу COVID-19 да остане доброволно

Община Хасково
Снимка: Емил ЕнчевДнес от 18:30 ч. на площад "Свобода" в Хасково  ще се проведе протест от жители на града. Протестът ще бъде насочен към това ваксинирането срещу COVID-19 да остане доброволен избор на хората, заяви Габриела Милкова участник в протеста:

"В момента няма как да ни наложат задължителна ваксинация срещу COVID-19, защото това все още не е ваксина, а препарат и би добило статут на ваксина след 10 години (като експерименталният срок за препарата е 5 години). Освен това ваксините не се водят лекарства, тaка че не могат да минат и за лекарство. Важно е да отбележим и че задължителното ваксиниране противоречи на нашата конституция и на някои европейски директиви."

Голяма част от хората биха потърсили правата си в съда ако ваксинацията бъде наложена като задължителна, каза още Милкова. Според нея информираността на гражданите  е много слаба по отношение на ваксините срещу COVID-19. Плюс това не е правилно от правна гледна точка да задължават родителите да се ваксинират или да ваксинират децата си за да бъдат допуснати на градина, посочи Милкова.

Може ли ваксината срещу COVID -19 да стане задължителна и при какви изменения в наредби и условия за ваксинация ще са необходими за това, попитахме адвокат Ростислава Жекова. Какво каза тя чуете в звуковия файл.

Вижте още

Силно международно участие на фолклорния фестивал за двугласно пеене в Неделино

Община Неделино е готова с празничната програма, по повод Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие, Неделино 2021 година. Тази година ще се отбележи 20-то юбилейно издание на фестивала, който ще се проведе на 3, 4 и 5 септември в гр. Неделино. Участниците от България са от почти всяка..

обновено на 31.07.21 в 14:50
Археологическо лято

5 гробници и над 100 монети са новите открития на "Перперикон 2021"

Археологическото лято "Перперикон 2021" продължава с пълна сила. В момента, екипът на проф. Николй Овчаров обработва сектрор на Изток от откриата преди две години епископска резиденция.  60 души до края на септември работят по специалната програма за археологични разкопки на предишното правителство с която се финансират 6 обекта в..

публикувано на 28.07.21 в 16:08

Дип със скумрия, лазаня с рикота и торта с диня. Как се приготвят?

Какви вкусни ястия можем да си приготвим през лятото? Това са, разбира се, разядки, за да не преяждаме, които можем да използваме и като основно ястие. На второ място, ако искаме по-засищаща храна, ще посегнем към вечните фаворити на мъжете - пица, спагети, лазаня. И накрая защо да не завършим с една торта...с диня, ама истинска и..

публикувано на 28.07.21 в 11:51

Ел Камино: Път към просветление

И сега отново към едно приключение - към Камино Де Сантяго . Пътят Камино е известен поклоннически маршрут, мрежа от пътища към олтара на апостол Яков в катедралата „Свети Яков“ в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания, където според традицията са погребани останките на светеца. Мнозина следват пътищата като форма на духовна пътека или..

публикувано на 26.07.21 в 17:22

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте , в този хубав и слънчев ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Това е епизодът от 25 юли, 2021 година. В първата част на предаването си говоря с нашата приятелка от Германия Петя Аргирова за някои ястия, като краставички със скумрия и торта с диня. След това ще чуете подбрано от..

публикувано на 25.07.21 в 18:34

Детската фолклорна група към СУ „Й. Йовков“- Кърджали се върнаха със златни медали от "Орфеево изворче"

Детската фолклорна група към СУ „Й. Йовков“- Кърджали се върнаха със златни медалисти от XXI Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, който се проведе на 17 и 18 юли 2021 година в гр. Стара Загора. Групата получи Диплом за присъден златен медал и плакет. Десетгодишната Надежда Ангелова беше отличена със сребърен медал, като..

публикувано на 24.07.21 в 14:55

В Гела се подготвят за гайдарското надсвирване

На 31 юли и 1 август ще се състои XVIII Национален гайдарски събор на Илинденските поляни над село Гела. След една година пауза заради пандемията, организаторите са решени тази година да проведат гайдарското надсвирване. Откриването е в събота от 10.30 часа. Водеща на гайдарското надсвирване ще е Весела Бабаджанкова. Председател на журито е..

публикувано на 24.07.21 в 14:55