Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа. 
Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе решение за бъдещето на България, коментира в Сутрешния блок Димитър Димов, историк и политолог. Според него двете партии, които увеличиха резултата си в сравнение с изборите през април - Има такъв народ и Демократична България, са силно заинтересовани да съставят правителство, тъй като в едни нови избори няма гаранция, че ще повторят тези резултати. Ще има сблъсък на мнения, може да се стигне до конфликти, дори обиди, но правителство ще се създаде, казва Димов. Той смята, че преговорите ще бъдат трудни, но няма да бъдат типични коалиционни разговори. Демокрацията ни е малко българска, тя е такава, каквато си я направим, според него.
Димитър Димов смята, че лидерът на ИТН Слави Трифонов не губи от поведението, което излъчва и демонстрира. Неговите избиратели са хора, които искат промяна на досегашния модел, и искат резултати, а не думи и обяснения, а Слави им ги дава. Димов предполага, че зад него има други хора, които с авторитета си притискат Слави Трифонов да се държи по този начин. ИТН прилича на едно дете, което се опитва да капризничи, но ако прекали, ще го плеснат през ръцете, казва Димов.
Той е уверен, че няма криза на институциите, нито криза в политиката. Демокрацията работи и правителство ще бъде съставено. Що се отнася до работата на 46-тия парламент, Димитър Димов не е оптимист  за пълния му мандат. Даже година му е много, но важното е да го има, да заработи, да посрещнем зимата, да направим бюджета, а догодина през лятото пак очаквам политическо напрежение, казва Димов.
Целият разговор на Станислава Георгиева с Димитър Димов може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51

Сезгин Бекир: Започна благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - "Розовата къща" в София

В Кърджали стартира благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - ,Розовата къща° в София. Тя се организира от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център в. Кърджали. Кампанията ще продължи до 20 септември 2021 г. Всеки, който желае може да дари трайни хранителни продукти и хигиенни материали, като..

публикувано на 06.09.21 в 12:39

Милан Миланов: БСП зае национално отговорна позиция

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник, 7 ми септември. По неофициална информация Националният съвет е взел това решение. Повече по темата се очаква на брифинг на ръководството на БСП след края на заседанието. Тов а става след като нито "Изправи се БГ, Ние идваме", нито "Демократична България", нито от Има..

публикувано на 02.09.21 в 16:03