Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марин Попанастасов: Включваме се в най-голямата регата на Балканския полуостровКърджалийският яхт клуб „Веселин Вангелов" се включва в най-голямата регата на Балканския полуостров. Престижната международна Егейска регата тази година започва на 19 август и ще продължи до 26 август. Гонките ще се провеждат в акваторията на гръцките острови Миконос, Самос, Кос и Родос, съобщи балманът на екипажа Марин Попанастасов. Кърджалийският екипаж е с капитан Мирослав Шопов, балмани Марин Попанастасов и Богдан Богданов, тактик Матей Матеев и на уинчовете Атанас Матеев.

До момента участие в регатата са потвърдили 50 екипажа, като се очаква да се запишат още около 20 лодки и така общият им брой да бъде 70. Ще бъдат направени 4  прехода, всеки от които по около 30 - 50 мили, заяви Попанастасов и допълни:

"Тази година ще участваме с по-малката яхта Теодора , а не както до сега с Бавария 46. Очаква се по-силно време т.е. ще има силен вятър и по-големи вълни, което не е толкова добре за нас, защото ще бъдем с по-малката лодка, но пък я избрахме, защото разходите са по-малки и е по-добре подготвена."  От две години е с нови карбонови платна подчерта балманът.

В състезанието ще вземат участие екипажи от Австрия, Румъния, Сърбия, Израел и общо 4 екипажа от България, като ветераните са разбира се от Гърция. Конкуренцията е сериозна и не е за подценяване, но в регатите, в които до сега участвахме, набрахме доста опит и смятаме, че ще се представим добре, каза Попанастасов

Припомняме, че миналата година Егейската регата бе отменена,заради пандемията от коронавирус.


Вижте още

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44