Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диви прасета унищожават реколтата от картофи, царевица и тикви в Тихомир и околните села

Жителите на кирковските села Тихомир, Кран, Малкоч и Кукуряк се оплакват от набези на диви прасета, които унищожават реколтата от картофи, царевица и тикви. Хората от тези села са подавали сигнал до кметовете, а те съответно до общинския кмет, но без резултат. Кметът на село Кран Мустафа Юсейн казва, че са виждали стада от над 20 диви прасета.

Хората се опитват по всякакъв начин да се правят с набезите на дивите прасета, но нищо не помага.

„Изразходил съм седем-осем кутии пиратки, за да си опазя реколтата от царевица. По нощите се чуват гърмежи от всякъде, от всяха махала, все едно е Нова година, разказва кмета на село Кран.

Преди години жителите на тези села имаха проблем с гръцките краси и биволи, които влизаха в градините им.

„Гръцките краси пак са тук. Край Тихомир има стадо от около 50 крави, но те не влизат вече в градините. От години имахме проблем и с гръцките биволи тук в Кран, но тази година ги няма и си мислехме, че сме се отървали, но сега тези диви прасета дойдоха“, разказва още селския кмет.

Жителите от Тихомир и съседните села си обясняват високата популация на с това, че ловните дружинки са ги подхранвали и са се грижили за развъждането на дивата свиня в региона. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 
Вижте още

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44