Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният пункт "Елидже" е готов, а Рудозем все още очаква околовръстния си път

Рудозем

Строително-монтажните работи на ГКПП „Рудозем - Ксанти“ са напълно завършени. Това съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Предстоят 72-часовите проби на изградените инсталации. Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември тази година.

Пътят, обаче от гръцка страна все още не е готов и имат доста работа.

Изграждането на граничния пункт бе разделен на няколко лота. Един от които е изграждане на околовръстен път на град Рудозем. Той трябваше да бъде готов заедно с изграждането на граничния пункт, но фирми, които оспорваха процедурите по изграждането забавиха строежа му.

Днес когато граничния пункт „Елидже“ е готов, строителството по околовръстния път на Рудозем не е стартирал.

„Възложител е АПИ и той следи за изграждането на трасето, ако беше проект на общината до сега пътя да беше завършен“, каза кмета на община Рудозем Румен Пехливанов.

Срокът за строежа на обходния път изтича в края на годината. По трасето, което е дълго около 2 километра трябва да се реконструира съществуващ мост, да се изградят нов мост и виадукт.

Според Румен Пехливанов, няма как пътя да бъде завършен в срок, но се надява поне до пролетта Рудозем да има околовръстно шосе.

По думите на Пехливанов, това не е единственият проблем, а също така и липсата на трета лента в участъка Асеновград – Смолян.

„В този участък ще се създават тапи от тежкотоварния трафик, който ще тръгне към граничния пункт. То и сега през летните месеци е кошмарно да пътуваш по това трасе,“ разказва Румен Пехливанов.  

Градоначалникът на Рудозем смята да постави въпроса за уширението на пътя Асеновград – Смолян - Рудозем на президента Румен Радев, който в събота ще посети новоизградения граничен пункт Рудозем – Ксанти, защото според него са необходими незабавни действия.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26