Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непосилни изисквания за медицински центрове и ДКЦ в област Кърджали за оформяне на Ковид-зона

Снимка: БНР

Нито една Ковид зона не е обособена до този момент в област Кърджали.
В края на миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция ще получават безплатни лекарства и безплатни прегледи, ако са посетили обособена ковид-зона в медицински център или ДКЦ. А още в края на август здравният министър д-р Стойчо Кацаров увери, че до две седмици ще бъдат създадени 150 такива зони в цялата страна, където пациентите ще могат да си направят безплатна консултация с лекар, рентгенова снимка или да получат препоръки за лабораторни изследвания и домашно лечение
В публикувания на сайта на министерството на здравеопазването списък с ковид зони, за област Кърджали фигурират пет медицински центъра и един диагностично-консултативен център, които извършват дейност в региона. В списъка са включени всички регистрирани центрове за извънболнична специализирана помощ - в Кърджали, Момчилград и Крумовград, но никой от тях не е сключил договор със здравно-осигурителната каса, за да обособи на територията си ковид-зона.
Има специални изисквания, на които трябва да отговарят медицинските центрове и ДКЦ-тата, за да разкрият ковид зона, това каза за Радио Кърджали главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова. От инспекцията са разпратили писма до всички регистрирани центрове в областта с информация при какви условия могат да оформят такива зони. Липсата на специалисти обаче е една от пречките. 
Това потвърдиха и управители на медицински центрове. Не можем да отговорим на изискванията на здравната каса за разкриване на ковид-зона, категорични са лекарите. А сред тези изисквания са - отделно сформирани екипи от лекари, които да работят на осемчасов работен ден в ковид-зоната, отделно обособени входове и изходи, за да не се сливат потоците болни от коронавирус пациенти с останалите, наличие на определена апаратура и лаборатория, отделни графици за работа в ковид-зоната.
Нямаме достатъчно хора, тези, които работят в медицинските центрове, са на втори трудов договор и няма как да оставят основната си работа, за да бъдат осем часа в ковид-зона. Медицинските центрове са малки, няма място, където да се обособи такава зона. Не са обмислени в детайли прегледите на болните, например, когато пациентът е карантиниран как и къде трябва да се осъществи прегледа? Това са само част от аргументите на управителите на медицинските центрове, които няма да разкрият ковид-зони.
За Радио Кърджали д-р Димитър Макаков, управител на МЦ Авицена към МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, каза: "Опитваме се да свършим нашата работа със силите, които имаме. Повече от това няма как - нито можем да се клонираме, нито да работим 24 часа, колегите също се разболяват. Не говорим само за лекари. Нямаме и сестри. Недостигът е много сериозен и нещата са свързани. Това е сигнал. Ако нещо не се направи, след няколко години в региона няма да има редица специалности, те ще изчезнат."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. По темата работи Станислава Георгиева.


Вижте още

Даниел Караасенов представи втора песен с орк. Родопи

Златоградчанинът Даниел Караасенов представи новата си песен „Адна ми Нурка остана“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Песента има видео клип към една от музикалните телевизии. Тя е от златоградския край. Музикалният проект е с орк. „Родопи“ с ръководител Борис Христев, негов е и аранжимента на песента.  Даниел Караасенов вече, почти две..

обновено на 25.10.21 в 16:28

Малките хора се оплакват от безработица по време на пандемията

Днес е Световният ден за информираност по проблемите на малките хора . Годишнина от рождението на Били Барти , който през 1957 г. заедно с 20 свои приятели , също с нисък ръст, основават организацията “Малките хора на Америка”. Едно такова семейство на малки хора, но с големи сърца, Нуртин и Гюлбахар Халил , живее в село Лясково. Той е..

публикувано на 25.10.21 в 14:50

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22