Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за първи път пише в патриотичен стил.

„Това не е първата песен на историческа тематика, чийто автор съм аз. Първата песен е в изпълнение на Иван Дяков – „Потомци на Бенковски“ по музика и аранжимент на Петьо Кръстев. Преди години я написах и посветих на тези бенковци, които са възпитаници на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, където работех дълги години. Когато пиша текстове за песни аз винаги ги чувам с мелодия, но не е задължително, това да бъде мелодията, която композиторът ще напише. Хубаво е когато има синхрон между текстописеца, композитора и гласовете, които ще поднесат, това което е родила душата ти. Защото всичко започва от думите, всичко започва от текста. Така се роди „Един народ“, разказва поетесата Даниела Атанасова. 


Музиката и аранжимента са на композитора, диригент на ОНМ на БНР Димитър Христов. Той е бил свързващото звено между двамата изпълнители Илия Луков и Валерия Момчилова.

„Много неща сме направили с Даниела Атанасова. За мен е един от най-добрите текстописци на нашето време. Човек, който вниква в смисъла на думите, а не просто ги използва, за да ги римува. Ние с Даниела имаме много песни направени за различни конкурси и фестивали. Повечето от тях са номинирани и наградени, което може само да ни радва. С Валерия също сме работили заедно. Имам много песни направени за нея. Един ден тя ми се обади, че Даниела ѝ е подарила песен и иска аз да ѝ направя музика и аранжимет. В момента в който започнах да правя песента обадих ѝ се и казах, че тази песен е за дует. И така стигнахме до решението, че подходящият глас е на Илия, който е един прекрасен певец“, разказва Димитър Христов.

„За мен е истинско удоволствие и радост, че Илия Луков се съгласи да изпеем заедно тази песен“, казва Валерия Момчилова.

„Щастлив съм, че диригента на оркестъра на националното радио Димитър Христов ми се обади и ми каза, че е създал една хубава песен по текст на Даниела Атанасова, която да изпълним с Валерия Момчилова. Поетесата е успяла да улови и бъдещето и онова, което предците са ни завещали, а именно тази древност, която ние трябва да запазим. Радвам се, че се роди една такава песен. Ще се радвам да се хареса на публиката и да даде светлинка на всеки един“, разказва Илия Луков.  

Записът е направен в студиото на ПК Пирина от тонрежисьора Георги Гогов. Клипът е дело на младия и талантлив музикант и режисьор Тодор Георгиев- Toshey. Снимките са направени на красива местност в с. Дивотино. 

Чуйте повече в репортажа на Божидар Чолаков. Илия Луков и Валерия Момчилова - ''Един народ''


Вижте още

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44