Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти. От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен - над три пъти.

Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.

В момента карфиолът е на цена от-  2.50лв, зелените домати са по - 1.00лв. Зелето достига до - 1.20лв. за "Кьосе", лилаво зеле- 2.00лв, камби по - 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани - 1.00лв и целина от - 1.50 до 2.00лв.

Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.

Много спорове са се водили дали традиционното българско ястие – туршия е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците. А как точно се приготвя туршията ни разказа Марина Панайотова:

"Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре. Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле. В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме притискаме с речен камък. Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. Съхраняваме го в неотопляемо помещение. "

Същевременно за да е поносима сметката на пазара производителите искат ДДС при основните храни, които купуваме да бъде намален до 9%. Докато дискусията тече, сметките обаче стават все по-големи и се усещат тежко в семейния бюджет.

Целия репортаж на Ангел Шенков чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Кадир Мустафов, БАЗ: Трябват спешни мерки за подпомагане на ресторантьорите

В изнесеното студио на Радио Кърджали, Кадир Мустафов, областен председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) коментира как се отразява зеления сертификат на ресторантьорския бранш и какви мерки трябва да се предприемат: "Затворени заведения има доста. Спадът на оборотите е до 80% и съществуването ни в момента е на мускули и на..

публикувано на 02.12.21 в 11:16

Мирослав Шопов, ресторантьор: Притиснати сме до стената

След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента: „Ситуацията е много тежка. След..

публикувано на 02.12.21 в 10:35

Нови по-високи данъчни облекчения за деца

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. Какви суми ще получат родителите съответно за едно, две и повече деца и за деца с увреждания, попитахме директорът на..

публикувано на 30.11.21 в 09:05

Приключи разширението на гробищните паркове в Неделино

В петък приключи работата по разширението на гробищния парк в квартал Горно Неделино с повече от 2 и половина декара. Това беше един от най-сериозните проблеми, чакащ своето решение, заявява кметът на община Неделино Боян Кехайов . Досега гробищният парк не е бил разширяван, само частично, което е удовлетворявало потребностите на..

публикувано на 28.11.21 в 16:05

Адвокат Мариана Евтимова: Не можем да понесем дори още едно убийство на жена

Ежегодно между 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и 10 декември , Денят на правата на човека, са 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Кампанията отбелязва тази година своята годишнина, като е подкрепена от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. За съжаление нивата на насилие..

публикувано на 26.11.21 в 14:03

Еленът лопатар от Кьосево замени кравите с кошути край морето

Младият елен лопатар от Кьосево вече тича сред кошути край морето, вместо да пасе с кравите от кърджалийското село, сред които израсна. Той се е адаптирал бързо към новите условия и е бил приет от дивите животни в защитената местност, където бе откаран. Преди близо два месеца ви направихме съпричастни на последната част от одисеята на тригодишния..

публикувано на 26.11.21 в 08:30

Повишен интерес за имоти в кирковското село Домище

Все повече хора се ориентират да си закупят къщи на село. Последните две години пандемията от ковид-19 засили това търсене. Интересът към закупуването на имоти в пограничните  кирковски села, покрай граничния пункт Маказа е голям. Освен, че са в планината, плажовете на Бяло море са на около половин час път.  В село Домище, което се намира на 3 км..

публикувано на 24.11.21 в 09:45
Подкасти от БНР