Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали
Снимка: Радио Кърджали

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден, каза в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей.

Тя разказа, че животът в чертите на съвременния град Кърджали започва през 6-то хилядолетие пр.н.е. Това е едно селище, което се е намирало на брега на малка река, която е текла по протежението на днешната улица "Сан Стефано". То е било разположено на южния бряг срещу днешното училище "Йордан Йовков". Било е с много големи размери. Имало е условна планировка - малки улици с посипка между жилищните сгради. Най-интересното е, че преди да бъде изградено селището, е извършен някакъв ритуал, най-вероятно за очистване на мястото. Това показва откритият пласт овъглена растителност, която е била натрупана и запалена. Именно в това селище е намерена и уникалната малка свастика от нефрит, която днес се съхранява в Регионалния исторически музей, казва Даниела Коджаманова и припомня, че нефритът е материал, който не се среща в Европа.

В последващите периоди сградите и жилищата се изместват към по-високите места - това става в ранножелязната епоха. Открити са останки от укрепени селища в района на телевизионната кула край Иванци, в местността Харман кая край Вишеград. Но именно Арда и нейните притоци са били онова условие за ранно заселване на хората в района.

Малко известен факт е, че в триъгълника на кръстовището на ул. "Булаир" и бул. "България" е била открита римска гробница. Там е открит светилник, който е част от експозицията на музея. Паметникът на Освободителите в Кърджали пък е изграден върху надгробна могила, която не е проучвана. Надгробни могили има също в района на Гледка и Вишеград, а в землището на Петлино е разкрита римска вила.

Най-представителният паметник от епохата на Средновековието в чертите на съвременния Кърджали е манастирът "Св. Йоан Предтеча" в кв. Веселчане. Повече за неговата уникалност и за невероятните находки, открити там, както и за другите поводи за историческа гордост на днешните жители на Кърджали може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Даниела Коджаманова в прикачения звуков файл.


Какво е миналото му и какво е привличало хората, които усядат тук ще научим от Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей в Кърджали, на която казвам добро утро и честит празник

Вижте още
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49

Проф. Дайнов: Народът избра "Продължаваме промяната" - по-ведрият вариант на "Демократична България"

ГЕРБ не са политическа партия, а машина за експроприация на все повече власт и все повече финансови ресурси. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Данов. По думите му, ако ГЕРБ не се превърне в партия, която да вярва в някакви идеи, а не в идеята, че всичко трябва да се присвои, няма да може да удържи дълго...

публикувано на 23.11.21 в 21:52
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Хората гласуваха за юмрука на Радев

Въпреки победата на Румен Радев в изброите за президент на България, при 100% обработени протоколи в Кърджали Анастас Герджиков печели с почти двойно повече гласове пред Радев. 16 763 гласа получава Румен Радев, а 30 008 получава Анастас Герджиков, което го прави предпочитания избор на Кърджалийци. Областния лидер на БСП Милко..

публикувано на 22.11.21 в 14:18

Политологът Димитър Димов: Предстои прочистване на политическата сцена

Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна. У нас обаче никога не е имало избори с по-ниска избирателна активност. Причините, които повлияха на ниския вот, комплексно са чисто човешки, заяви в ефира на радио Кърджали политологът Димитър Димов. Можем да кажем и..

публикувано на 22.11.21 в 13:47

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет. Така съветва популярната песен за коминочистача. Всъщност, в целия свят е известно суеверието, че докосването до черния, изцапан със сажди мъж, носи щастие и късмет. Разбира се, че давам да ме докосват, непрекъснато го правят, смее се единственият в Кърджали коминочистач Красимир Кьосев. От 10 години е..

публикувано на 16.11.21 в 17:29

Инж. Георги Гачев: Коронавирусът се разпространява най-бързо в училищата

Спад в заболеваемостта от COVID-19 се очаква в следващите няколко дни. Тази прогноза изказа в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали математикът д-р инж. Георги Гачев. Темповете на спадане не са много интензивни. Тенденцията вероятно ще се засили след около седмица, защото ще се появи резултата от преминаването на учениците на..

публикувано на 12.11.21 в 13:27
Веселина Тенчева, председател на РИК-Хасково

Адвокат Тенчева: Създаването на изборна администрация ще гарантира вота

Замяна на почти половината от членовете на секционни избирателни комисии седмица преди изборите са направили членовете на Районната избирателна комисия в Хасково. Ситуацията с масови откази, както и дублажи - едни и същи хора да са подадени като членове в различни СИК, не се случва за първи път, съобщи за Радио Кърджали председателят на РИК..

публикувано на 11.11.21 в 22:03