След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента:
„Ситуацията е много тежка. След въвеждането на сертификатите, хората се отдръпнаха. Това се формира почти в цяла България. Отделно, туристическия бранш като цяло в момента е на критичен минимум, туристопотока е силно намалял. Поради тази причина ние търпим и тези загуби. Но и в града положението също не е добро“.
Мирослав Шопов е категоричен, че въпреки, че търпи загуби, няма да съкращава персонал:
„Плащам на ден между 300 до 400 лв., за да работя. За да мога да покрия разходите за ток, вода, заплати, осигуровки, продукти и т.н. Не съм убеден, че е редно да съкратя хора, да ги пращам на борсата, никога не съм го правил.“
До сега е имало две проверки на ресторанта му във връзка със спазване на противоепидемичните мерки и не са констатирани нарушения, каза Мирослав Шопов и добавя:
„Това, което държавата го изисква го спазваме, доколкото можем. Притиснати сме до стената и откровено казано, ако имам възможност да си напълня заведението бих направил компромис. Ситуацията е извънредно тежка. Но не бих направил компромис с персонала си. Той ще е винаги изряден, със сертификати и т.н.“
Според ресторантьорът Мирослав Шопов държавата трябва да подпомогне бизнеса, докато се нормализират нещата. "В момента мярката за подпомагане на държавата пректически е неизползваема", каза още Шопов.
Чуйте цялото интервю на Галина Стефанова с Мирослав Шопов в звуковия файл.
Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..
На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите изпълнители, възпитаници..
В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..
В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..
Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..
Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..
Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478