След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента:
„Ситуацията е много тежка. След въвеждането на сертификатите, хората се отдръпнаха. Това се формира почти в цяла България. Отделно, туристическия бранш като цяло в момента е на критичен минимум, туристопотока е силно намалял. Поради тази причина ние търпим и тези загуби. Но и в града положението също не е добро“.
Мирослав Шопов е категоричен, че въпреки, че търпи загуби, няма да съкращава персонал:
„Плащам на ден между 300 до 400 лв., за да работя. За да мога да покрия разходите за ток, вода, заплати, осигуровки, продукти и т.н. Не съм убеден, че е редно да съкратя хора, да ги пращам на борсата, никога не съм го правил.“
До сега е имало две проверки на ресторанта му във връзка със спазване на противоепидемичните мерки и не са констатирани нарушения, каза Мирослав Шопов и добавя:
„Това, което държавата го изисква го спазваме, доколкото можем. Притиснати сме до стената и откровено казано, ако имам възможност да си напълня заведението бих направил компромис. Ситуацията е извънредно тежка. Но не бих направил компромис с персонала си. Той ще е винаги изряден, със сертификати и т.н.“
Според ресторантьорът Мирослав Шопов държавата трябва да подпомогне бизнеса, докато се нормализират нещата. "В момента мярката за подпомагане на държавата пректически е неизползваема", каза още Шопов.
Чуйте цялото интервю на Галина Стефанова с Мирослав Шопов в звуковия файл.
Широка лъка отново ще се превърне в сцена на един от най-колоритните кукерски празници в България – Песпонеделник. Всяка година, в първата неделя на март, селото оживява с магията на древните традиции. Маскирани мъже, облечени в страховити костюми и украсени с чанове, гонят злите сили и приветстват пролетта. Звуците на хлопките, народната музика и..
След тов а Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!
Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград . Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали , а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при..
Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..
На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..
В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..
Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478