Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мирослав Шопов, ресторантьор: Притиснати сме до стената


След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента:

„Ситуацията е много тежка. След въвеждането на сертификатите, хората се отдръпнаха. Това се формира почти в цяла България. Отделно, туристическия бранш като цяло в момента е на критичен минимум, туристопотока е силно намалял. Поради тази причина ние търпим и тези загуби. Но и в града положението също не е добро“. 

Мирослав Шопов е категоричен, че въпреки, че търпи загуби, няма да съкращава персонал:

„Плащам на ден между 300 до 400 лв., за да работя. За да мога да покрия разходите за ток, вода, заплати, осигуровки, продукти и т.н. Не съм убеден, че е редно да съкратя хора, да ги пращам на борсата, никога не съм го правил.“

До сега е имало две проверки на ресторанта му във връзка със спазване на противоепидемичните мерки и не са констатирани нарушения, каза Мирослав Шопов и добавя:

„Това, което държавата го изисква го спазваме, доколкото можем. Притиснати сме до стената и откровено казано, ако имам възможност да си напълня заведението бих направил компромис. Ситуацията е извънредно тежка. Но не бих направил компромис с персонала си. Той ще е винаги изряден, със сертификати и т.н.“ 

Според ресторантьорът Мирослав Шопов държавата трябва да подпомогне бизнеса, докато се нормализират нещата. "В момента мярката за подпомагане на държавата пректически е неизползваема", каза още Шопов. 

Чуйте цялото интервю на Галина Стефанова с Мирослав Шопов в звуковия файл.


Вижте още

Гроздан Колев: Наш дълг е да предадем искрата на просветлението на тези, които идват след нас

"Голяма е радостта на всички, така, както е била през годините традицията, да празнуваме и днес", каза в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Гроздан Колев, коментирайки днешния празничен ден 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 24.05.22 в 09:39

Владимир Чукич: Не погазвайте кирилицата!

Периодът на КОВИД-19 се отрази на посещенията на изложби , чувства се смачкване сред колегите, коментира художникът Владимир Чукич. Няма ги големите събирания с участието на изкуствоведи, на събитията идват колеги и роднини. От университетите изчезват цели специалности, които са трудоемки  и искат отдаване, казва Чукич . И критикува..

публикувано на 23.05.22 в 15:15

Художниците обагрят в цветове 24-и май

Дружество на художниците и Арт галерия "ДАР" организират за поредна година изложбата , посветена на 24-и май в Керимовата къща, където е подредена експозиция от 38 творби на 19 художника в разнообразни техники и жанрове. Има дебют на ирландска художничка, съобщи художникът и галерист Пенка Атанасова. Откриването на изложбата е на 24 май от 17..

публикувано на 23.05.22 в 14:49

Кръводаряването те кара да се чувстваш повече човек

Част от историите за кръводаряване у нас водят началото си в миналото. Днес има остра нужда от кръв и дори се налага тя да се търси на черния пазар. Но сега към добрия пример. В студиото на радио Кърджали говорих с колежката Илияна Типова, която е дарила кръв за първи път, доброволно и безвъзмездно. Не само заради примера на майка си, която вече е..

публикувано на 23.05.22 в 14:33

Спомен за Теофана Текелиева: Работата на попрището на културата е подвиг

Продължава разговорът ми с Теофана Текелиева , който направих приживе с интелектуалката и общественичка през 2017 година . Дали театърът трябва да се изучава в училище? Какво е отношението й към състоянието на културния институт и болката й за опазването на българската култура. Какво казва тя за утвърдените творци и за писането не като призвание,..

публикувано на 23.05.22 в 12:25

Памет за Велика Апостолова - първата кръводарителка в България

На Международния ден на кръводарителя, 23 май, отдаваме дължимото на тези, които даряват кръв, за да спасят човешки живот. Неписаната история на безвъзмездното кръводаряване в област Кърджали, а и в страната, е Велика Апостолова, която започва да дарява кръв в далечната 1949 годин а. Тогава нейният син Атанас Апостолов, боледува от малария и..

публикувано на 23.05.22 в 07:15

Приятелят добър не се купува...

50-годишнината на Божидара Ангелова във Военния клуб в Кърджали върна хората в онова време , когато можехме да се докоснем до качествена поезия и добрата среща с приятели. Събитието бе организирано от Военния клуб, Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" и спортно-интелектуален клуб "Ахридос". То бе представяне на книгите на..

публикувано на 18.05.22 в 11:10