Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: След месеците на чегъртане ще бъдем опозиция на ляволибералното управление

Снимка: БГНЕС

„Вижданията ви за дейността за характера на бъдещото управление са важни както за нас, така и за всички български граждани. Вие безспорно сте формация с богат политически опит в българския политически живот и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС в президентството.

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии преди връчването на проучвателен мандат за кабинет. С ГЕРБ-СДС бе втората му среща.

„След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна. Последните две служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което да обединява опита и усилията на хората с различни политически възгледи“, посочи още Румен Радев.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че „сме тук, за да заявим нашата позиция като опозиция на формиращото се ляволиберално управление“.

„Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото НС…Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция…От свое име, г-н президент, и от това на колегите ми, Ви обещавам, че, ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която отличихте, но и заради опита ни, те ще получат такава помощ и съвет. Освен това Ви обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена. За да има добро управление е необходимо да има силна и знаеща опозиция“, каза още Десислава Атанасова. 

Според нея служебното правителство не е успяло да отговори на очакванията на гражданите по отношение на няколко кризи: 

"Надявам се с началото на новия Ви мандат стилът на управление да е друг".

След края на срещата Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, заяви:

„Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота, но очевидно такава ще има. И тази коалиция няма да е четворна, а петорна“.

„И съвсем добронамерено информирахме г-н президента, че понеже според анонсите новото правителство е фейслифт на служебното, ние ще го държим отговорен наред с всички партии, които участват и подкрепят правителството“, предупреди другият зам.-председател на партията Томислав Дончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Дяков, Анета Георгиева и Мустафа Вели (отляво надясно) представиха на пресконфереция листата на Възраждане

"Възраждане" регистрира 7-членна листа в РИК за парламентарните избори

В Районната избирателна комисия в Кърджали партия "Възраждане" първа регистрира днес листата си с кандидати за участие в предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Листата се състои от 7 души. Водач е Георги Георгиев, областен координатор на партията за Кърджали и Хасково и народен представител в 47-то, 48-то и в момента в 49-то НС.  Втора в листата..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

Радослав Милев: Процедурата по финансово оздравяване на Община Кърджали не е прецедент

На последното си заседание съветниците от Кърджали взеха решение за стартиране процедура за финансово оздравяване на общината. Според общинския съветник Радослав Милев от Демократична България това, че влизаме във финансово оздравяване в никакъв случай не подобрява финансовото състояние на общината: "Процедурата по финансово оздравяване на общината..

публикувано на 26.04.24 в 14:40

Депутатите отмениха данъка за бране на гъби, билки и горски плодове

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма да е..

публикувано на 26.04.24 в 11:59

Неизвестен заля с боя паметник в Кърджали

Досъдебно производство за повреда и унищожаване на чуждо имущество е образувано в Районното управление в Кърджали. От регионалния пресцентър на МВР съобщиха, че в четвъртък е подаден сигнал, че на 24 април срещу 25 април с червена боя е бил залят паметник в Градската градина в Кърджали – каменна плоча, поставена по повод приемането на България в..

публикувано на 26.04.24 в 11:55

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали

Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова: "...От общо 48 паралелки след завършено основно..

публикувано на 26.04.24 в 10:51

Предимно слънчево време ни очаква в петък

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Краткотраен дъжд е възможен и в района на Кърджали, Смолян и Хасково. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. За Кърджали - около 20 градуса, в Хасково - 21, а в..

публикувано на 26.04.24 в 09:23

Парламентът заседава за последно

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 09:13