Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: След месеците на чегъртане ще бъдем опозиция на ляволибералното управление

Снимка: БГНЕС

„Вижданията ви за дейността за характера на бъдещото управление са важни както за нас, така и за всички български граждани. Вие безспорно сте формация с богат политически опит в българския политически живот и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС в президентството.

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии преди връчването на проучвателен мандат за кабинет. С ГЕРБ-СДС бе втората му среща.

„След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна. Последните две служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което да обединява опита и усилията на хората с различни политически възгледи“, посочи още Румен Радев.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че „сме тук, за да заявим нашата позиция като опозиция на формиращото се ляволиберално управление“.

„Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото НС…Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция…От свое име, г-н президент, и от това на колегите ми, Ви обещавам, че, ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която отличихте, но и заради опита ни, те ще получат такава помощ и съвет. Освен това Ви обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена. За да има добро управление е необходимо да има силна и знаеща опозиция“, каза още Десислава Атанасова. 

Според нея служебното правителство не е успяло да отговори на очакванията на гражданите по отношение на няколко кризи: 

"Надявам се с началото на новия Ви мандат стилът на управление да е друг".

След края на срещата Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, заяви:

„Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота, но очевидно такава ще има. И тази коалиция няма да е четворна, а петорна“.

„И съвсем добронамерено информирахме г-н президента, че понеже според анонсите новото правителство е фейслифт на служебното, ние ще го държим отговорен наред с всички партии, които участват и подкрепят правителството“, предупреди другият зам.-председател на партията Томислав Дончев.


Вижте още

Проверяват „Перперешка“ за наличие на мъртва риба

Експерти проверяват сигнал за наличие на мъртва риба в река „Перперешка“ при вливането в язовир „Студен кладенец“. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Директорът на Регионалната инспекция Наталия Пачаманова каза, че Басейнова дирекция се е самосезирала и на място вече работи лаборатория. Ще..

публикувано на 20.05.22 в 17:17

Полицаи от Джебел предотвратиха отвличане на малолетно момиче

Полицаи от Джебел предотвратиха отвличане на малолетно момиче. Инцидентът е станал в района на местната автогара в присъствието на много хора. Мъж и две жени са нанесли удари по тялото и главата на детето и го принудили да тръгне с тях. В опит да спасят момичето, негови близки също са пострадали. Скандалът е бил прекратен след намесата на..

публикувано на 20.05.22 в 13:57

Успешно премина тестът на новия телескоп за НАО Рожен

Проведените тестове на новия телескоп за Националната астрономическа обсерватория Рожен са успешни. Това съобщиха от Института по астрономия на БАН. Австрийската фирма, която е и зпълнителят на договора за доставка и монтаж на новия роботизиран телескоп за НАО Рожен, завърши производството на телескопа и проведе първите му тестове..

публикувано на 20.05.22 в 11:46

Разновидност на Омикрон, преодоляваща ваксините, е засечена в съседна Гърция

Нова разновидност на Омикрон е засечена в Гърция, съобщава електронното издание на "Етнос". Според данни на Националната организация за обществено здраве (ЕОДИ) в страната е регистриран заразен с подварианта ВА.5. Подвариантът е изолиран в един случай при генетичен анализ на 462 проби, направен в периода април – май. В момента тече..

публикувано на 20.05.22 в 11:06
Архив

1026 са зрелостници се явяват на матура в област Кърджали

1026 дванайсетокласници се явиха на втори държавен зрелостен изпит днес в област Кърджали. 720 от тях са на задължителна матура по общообразователен предмет по избор, останалите 306 са на изпит за придобиване на професионална квалификация. Общо 725 зрелостници са подали заявление за участие във втората задължителна матура...

публикувано на 20.05.22 в 10:19

МОН: Предотвратихме хакерска атака преди първата задължителна матура

Министерството на образованието (МОН) е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура за зрелостниците по български език и литература. От просветното министерство не казаха какъв тип атака е била. Но за да я пресекат, е бил спрян достъпът до сървърите на МОН от чужбина.

публикувано на 20.05.22 в 09:45

Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура

Над 45 000 зрелостници се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура. За учениците от профилираните гимназии тя е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация...

публикувано на 20.05.22 в 09:44