Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Петър с идея за втори албум с народни песни

Слез издаването на първия албум озаглавен с "Песните на хората" Отец Петър от централния кърджалийски храм "Свети Георги" обмисля записването на втори. До това решение е стигнал след като е видял, че песните, които изпълнява се харесват на хората, независимо от техния етнос. Дискът с песни е стигнал дори до нашите сънародници от другата страна на Родопите в Ксантийско и Комотини.

„Когато ходя из Беломорска Тракия, оказа се, че хората имат моя албума. Учудих се, защото на корицата на албума съм аз със расото, с кръста, а присъствам в домовете на нашите събрата мюсюлмани. Ето какво значение има посланието на песните. Пренебрегнали са онзи религиозен елемент, дори се радват да чуят техните песни изпълнен от свещеник,“ разказва отецът. 

Отец Петър е доктор по историческите науки и преподавател в Пловдивски университет. В своята изследователска дейност той, често посещава селищата в гръцката част на Родопите. Затова може би е позната личност в тези села и е добре приет от местните, дори харесват неговите песни. Местното население го убеждава да запише в новия си албум техни песни.

„Хората оттатък границата искат да запиша бавни, тежки песни. Дори ми казват да включа техни песни в диска. И ще го направя. Дано Бог ми даде сили да го направя. Следващият албум ще бъде само с гайдарски съпровод. Обмислям да поканя Петър Янев и други гайдари с които да направи записите.“ Разказва още отец Петър. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43