Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София
Снимка: Радио Кърджали

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има възможност да опише своята идея по важна според него тема. Европейските граждани ще могат също така да видят какво предлагат другите, да коментират и да дават подкрепа за идеи.
Конференцията за бъдещето на Европа е нова форма и е едно от най-мащабните упражнения по демокрация. Идеята е във връзка с критиките към Европейския съюз, че не е достатъчно отворен към гражданите, че няма чуваемост на гражданите за техните проблеми. С тази платформа идеята е хората да могат да се обърнат към лидерите на Европейския съюз и да кажат - ето, ние искаме Европейският съюз да върви в тази посока, виждаме тези проблеми, искаме от вас тези проблеми да бъдат решени в най-скоро време. Идеята е да се чуе гласа на обикновения гражданин, каза за Радио Кърджали Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София.
Онлайн платформата е създадена, за да достигне до най-малките места и държави в Европа. В нея гражданите могат да изразят своите идеи, които са разделени в девет теми, например здравеопазване, миграция, ролята на ЕС в света. Хората мога да изберат своята тема и да напишат своята идея. Няма нужда да е нещо специално - просто могат да кажат: Ние искаме да има минимална работна заплата в Европейския съюз за всички. Или искаме минимален универсален доход за всички европейци, обясни Биляна Църноречка.
От началото на януари БНР работи с подкрепата на ЕП по организацията и осъществяването на 20 тематични срещи-дискусии в различни райони на страната, в които да се чуе мнението на хората по места, тяхното виждане за бъдещето на Европа и техните предложения и идеи за по-добър живот. Събитията ще бъдат предавани на живо, а идеите ще се обобщят и ще бъдат качени на онлайн платформата на Конференцията за бъдещето на Европа. Радио Кърджали също участва в инициативата. Предвиждат се две събития. Първото ще е в края на февруари и ще има за тема измененията на климата и околната среда, а втората дискусия ще е през май и ще обсъжда миграцията.
Повече за инициативата на Европейския съюз, за това какво представлява платформата и очакванията от съвместната работа с БНР, чуйте в интервюто на Станислава Георгиева с Биляна Църноречка в прикачения звуков файл.

Вижте още

Даниела Късовска: Радиото не е просто работа

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора . Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават. Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на..

публикувано на 17.05.22 в 17:23

Европейският съюз да постигне единна миграционна политика

Миграцията е явление за което все повече се говори в последното десетилетие. Това е процес, който го е имало и в миналото. Историята помни Великото преселение на народите. Това е мощен миграционен процес на евразийски племена през IV – VII век от новата ера. Племената са от няколко езикови семейства – от индоевропейското; от уралското и от..

публикувано на 16.05.22 в 15:44
Стефан Радионов

Плесен в стаите тревожи директора на училището в Чорбаджийско

Наложителен е спешен основен ремонт на училището в кирковското село Чорбаджийско. Плесен, появила се по целия четвърти и на места по третия етаж, тревожи директора Стефан Радионов. Той е получил уверението на кмета на общината Шинаси Сюлейман, че проблемът скоро ще намери решение. Училищата в цялата страна имат затруднения с издръжката , но..

публикувано на 06.05.22 в 17:07
Любомир Димитров

Любомир Димитров: Средствата за издръжка са под критичния минимум

Средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на училищата. Това каза за Радио Кърджали Любомир Димитров, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, единственото средно училище в община Неделино. По думите му 75 процента от училищата още не са увеличили учителските заплати. 15 процента от директорите нямат достатъчно..

публикувано на 06.05.22 в 16:49
Даниела Павлова

Даниела Павлова: Ще е нужна актуализация на училищните бюджети

Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали засега се справя с издръжката. След скока на цените на електричеството и цялостното поскъпване в страната, много училищни директори изразиха опасенията си, че парите в бюджетите няма да са достатъчни за нормалното функциониране на учебните заведения. Преди дни работодатели и синдикати поискаха от..

публикувано на 06.05.22 в 16:38
д-р инж. Хасан Азис

Хасан Азис: Бюджет 2022 е социален, инвестиционен и насочен към децата

Бюджет 2022 на община Кърджали е социален, инвестиционен и насочен към децата на Кърджали. Така го определи кметът Хасан Азис. В интервю за Радио Кърджали той поясни какво включват тези три определения. Инвестиционен е, тъй като един от акцентите в работата на общината тази година ще е довършването на започнатите, вкл. по европейски програми, проекти..

публикувано на 30.04.22 в 00:38
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Трябват спешни мерки в земеделието, за да се почувстваме равноправни в ЕС

Специално сформирана група експерти от Европейската комисия по земеделието ще пристигне възможно най-скоро в България, за да се запознае на място с наболелите проблеми на животновъдството и земеделието в страната ни. Това са договорили Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди", и колегите му при посещението им в..

публикувано на 27.04.22 в 12:00