Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вълчева: Най-доброто решение срещу COVID-19 е ваксинирането

д-р Диана Вълчева
Снимка: Личен архив



Премахването на противоепидемичните мерки е прибързано. Маските паднаха, но това ни води отново на старта. Това е мнението на д-р Диана Вълчева, която ръководи пневмофтизиатричното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали. Там се лекуваха най-тежките случаи с коронавирусна инфекция. Д-р Вълчева и екипът ѝ изнесоха най-сериозната тежест от ковид заболеваемостта в областта от началото на пандемията.

„Сравняваме се с всички останали страни, но трябва да знаем, че в България ваксинационното покритие е изключително слабо. Половината хора не вярват, че има такава инфекция. Другата половина не вярват във ваксините. Така че смятам, че след месец – два ние отново ще бъдем на старта отново да се борим със следващата ковид вълна“, каза д-р Вълчева.

Очакванията ѝ са за увеличаване на заболеваемостта след предстоящите религиозни празници. Живеещи в чужбина нашенци ще се завърнат, за да празнуват с близките си. В момента в Европа настъпва поредната нова вълна, но там ваксинираните са над 90%.

Вярно е, че ваксините бяха разработени в екстремна ситуация. В момента никой не може да каже с категоричност какви ще са последиците от тях. Всяко лекарство има странични ефекти. „Дори един обикновен аналгин, който всички пием всеки ден, ако прочетем листовката, ще прочетем страшно много странични ефекти, но ние всички пием без да се замисляме. Когато прилагаме едно лечение ние гледаме полза и риск. Когато ползата надвишава риска, то се прилага. Това са единствените средства, с които можем да спрем ковид инфекцията. За нея все още лечение няма“, каза д-р Вълчева.

По оценката ѝ най-голямата грешка на държавата и причина за ширещото се недоверие и скептицизъм сред хората е липсата на адекватна масивна информационна кампания за ваксините. „Не че не боледуват ваксинираните, но целта на ваксината е да няма смърт и да няма тежко боледуване с тежка инвалидизация. И хората да могат да си работят“, поясни лекарят.

Д-р Вълчева коментира, че самата тя в началото се е двоумила за ваксинирането си. Сега в контекста на много тежко преболедуване отчита имунизирането си за единствено правилното решение.

„Хората вярват на всеки друг, но не и на лекарите си. Изключително отрицателно отношение към лекарите, което на мен лично, ми е много обидно“, констатира с наблюденията си в постковид времето лекарят. Тя не отрича, че съществува понякога и недостатъчно добро отношение от страна на медиците към пациентите, но това категорично не е масовият случай.

Д-р Диана Вълчева изрази искрената си надежда, ако се стигне до следваща вълна, тя да премине по-спокойно, да няма тежки случаи. Накрая пожела на всички да се пазят.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
КПП Капитан Андреево (29 юни 1989). На снимката: Български мюсюлмани, заминаващи за Република Турция - „Голямата екскурзия

Голямата екскурзия – голямата грешка на тоталитарната българска държава

Билге Мехмед: За мен Голямата екскурзия бележи живота на преди и след. Първо Възродителния процес – тогава бях на 6 годинки. Бях една седмица, току-що, в първи клас. Майка дойде и каза – сега избери Биляна или Боряна да се казваш. Това се е запечатало в моето съзнание и беше изключително емоционален момент. След това, нашите..

публикувано на 30.05.24 в 16:39
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45