Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден в Свирачи

Снимка: Диана Овчарова

В ивайловградското село Свирачи лазарки запяха из улиците и домовете на хората. Това е стародавна традиция, която се спазва на Лазароден. Този празник се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.

Силвия Араджиева, библиотечен работник в НЧ „Пробуда 1914“ – Ивайловград клон Свирачи

Силвия Араджиева, която работи в НЧ „Пробуда 1914“ – Ивайловград клон Свирачи разказва за Лазаровден в селото.
„Тази традиция е отколешна традиция и докато имаме желаещи деца да лазаруват и поне докато съм аз тук ще се опитваме всяка година да тачим този празник. Имаме дечица, които не са в село, но са с корени от село Свирачи, живеят в Ивайловград. Въпреки забързаното ежедневие на младите опитвам се да ги ангажирам веднъж седмицата в читалището. Радвам се, че за сега традицията успяваме да я поддържаме. Днес лазарки ще са шест момичета, като една от тях ще бъда лазаря или така наречената кукла Лазар. В миналото традицията е била друга. Вместо кукла се е избирало русо момиче да бъде лазар. За да бъде рапката, царевицата здрава и годината да бъде здрава. Имало такова поверие, че девойка, която е лазарувала, тя вече е готова за женене. Лазарките са посрещани от домакините с тас в който има жито.  Домакинята хвърля житото на горе и нарича: „хайде таз година всички пилета полатки да са“. След това стопанката на дома ги дарява със специално направени колачки за този ден, с една голяма погача и яйца. След като момите минат из селото се отправят към едно поточе, до вила Армира, където си хвърлят венчетата във потока. По това се гадае коя мома първа ще се омъжи.“ Това разказва Силвия Араджиева от село Свирачи.

Тя си пожелава, всички хора да сме здрави и да живеем в мир.

„Народа ни е трудолюбив. Той няма нужда от нищо друго. Само да ни е здрав народа. Да има мир на земята. Да се трудим и да живеем свободно.“ С тези думи завършва Силвия от Свирачи. 

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  Участниците в 54-то издание на школата  са 64. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00