Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пенка Атанасова: Започнем ли да правим равносметки, това значи да спрем

Художничката открива юбилейна изложба, вярва, че търсенето е за цял живот и продължава напред с усмивка

3
Пенка Атанасова
Снимка: Радио Кърджали

С юбилейна изложба живопис и без никакви притеснения за годините, художничката Пенка Атанасова отбелязва своите 60 години. Откриването е на 29 април от 18 часа в Арт галерия "Дар" в Керимовата къща в Кърджали. Приятелите и ценителите на изкуството на Пенка Атанасова ще могат да видят 40 творби, повечето рисувани в последните години и много от които показвани само в чужбина. 
Родена в Русе, живяла в Раднево, завършила математическа гимназия в Стара Загора, Пенка Атанасова прави завой и избира пътя на изкуството. Завършва "Изобразително изкуство" във Великотърновския университет, където среща съпруга си - художника Хари Атанасов, и идва с него в Кърджали. Работи предимно живопис, рисунка, илюстрация, уредник е в Арт галерия "Дар".
"Като се вгледам в цифрите, 60 ми се виждат много. Спомням си, когато бях на 20 години, си мислех, че това е дълбока старост, обаче сега виждам, че това въобще не е вярно. Лично аз се чувствам много по-млада", казва Пенка Атанасова и смята, че има още много идеи, които да претвори на белия лист и платното. В последните години рисува предимно акварел. В центъра на повечето от тях е жената. "Не знам защо, може би защото и аз съм жена и искам да предам и част от мен. Тази чувствителност, която може да предадеш чрез акварелното изкуство, чрез преливанията, разливанията, е много интересна и е близка до моята чувствителност", обяснява художничката и уточнява, че нейните женски образи показват изящност, финност или радост, жизнерадост, очакване.
Освен в настроенията и емоциите, Пенка Атанасова търси вдъхновение и идеи в реалния живот. "Една зима бях провокирана от едни кокичета, които бяха пробили дебелия сняг. Опитах с пръст да натисна и да го пробия, но беше много твърд и доста усилия ми трябваха. А тези малки нежни цветенца бяха пробили. Тогава бях направила цикъл картини с кокичета и си помислих, ето, Бог дава невероятна сила на нежните, малките неща", спомня си Пенка Атанасова.
Тя твърди, че не обича да гледа назад и да прави равносметки. Но е доволна от пътя, който е извървяла и от решенията, които е взимала. "С много неща се заехме (със съпруга й Хари Атанасов, бел.р.) - изкуство, построихме църква, галерията. Обичаме да се нагърбваме и да правим неща за хората и това прави по-смислен живота ни и се чувстваме по-удовлетворени", казва Пенка Атанасова. Гледа и напред в бъдещето: "Нещо, което не успях да нарисувам - цикъл пастелни рисунки или само рисунки, големи формати, в тази посока ми се иска да поработя."
"Аз мисля, че търсенето е за цял живот. Човек, който се занимава с изкуство, остава такъв за цял живот. Каквито и равносметки да правим, по-водещо е търсенето. То е един устрем - да търсиш, да се вдъхновяваш от нещата. Почнем ли да правим равносметки, това значи да спрем", вярва Пенка Атанасова.
Освен рисуването, тя има и други страсти и любови. Казва, че скритата й любов е астрономията, която пази в себе си и не я претворява в картините. Има диплома за любител астроном, изкарана след тримесечен курс. А страстите й са три. С удоволствие през есента ходи за гъби. Обича риболова, а също и да събира минерали. "Кърджалийският край е пълен с интересни камъни, явно ловецът в мен се обажда", смее се Пенка Атанасова.
Как вижда бъдещето? "Ако Господ даде години и здраве да вървим  - колкото ми дава сили, ще вървя напред. Продължавам пак така - с тази дейност в Керимовата къща. С години наред работя това място да съществува, да е място, в което да дойдат хората, да поседят, да погледат изкуство, да се почувствам малко по-различно. И така, да продължа с усмивка напред."


Цялото интервю на Станислава Георгиева с художничката Пенка Атанасова може да чуете в прикачения звуков файл


Галерия

Вижте още

Антон Гъдов и Атанас Паликаров за идеята да създадат списание "Родопи днес"

В студиото на Радио Кърджали разговаряме с Антон Гъдов и Атанас Паликаров, част от екипа на списание „Родопи днес“ за първия брой на списанието, което се разпространява безплатно на територията на Южна България. Антон и Атанас работят в сферата на графичния дизайн, фото и видео заснемането. Списание „Родопи днес“ е новият им проект, като имат..

публикувано на 22.06.22 в 14:35

Виктория Стоянова: Конете са почти митични същества, като еднорозите

До 18-и юни ще продължи изложбата на световнопризнатата художничка Виктория Стоянова в Керимовата къща в Кърджали. Виктория Стоянова е родена в София, през май 1968 г. На 18-годишна възраст става моден дизайнер, а по-късно и на две собствени марки. С мода се занимава до 29 години, когато решава, че ще стане художник . Така започва нейният бурен..

публикувано на 15.06.22 в 12:28

Връчват стипендия "Джими" на изявен абитуриент

Истински празник в ОДК сътвориха участниците в Областния конкурс за детска рисунка "Родопски багри", в памет на кърджалийския художник и почетен гражданин Джемал Емурлов – Джими. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов, да открива детските таланти, да им дава поле за творческа изява и развива детското..

публикувано на 10.06.22 в 09:31

Сестрата на вятъра Виктория Стоянова представи 100 платна в Кърджали

100 платна показа в първата си авторска изложба в Кърджали художничката Виктория Стоянова. Експозицията е подредена в Керимовата къща до 18-и юни и бе посрещната с възхищение и със сигурност може да се нарече културното събитие на месеца . А самия творец обеща да се върне отново тук, с тематична изложба за Орфей. Репортаж на Радка..

публикувано на 09.06.22 в 12:02

Време за джаз в Кърджали в 11-то издание на фестивала "Долината на Орфей"

Отново е време за джаз в Кърджали!  В края на седмицата ще се проведе 11-тото издание на джаз фест "Долината на Орфей". Познати и обичани музиканти, но и нови имена ще видят и чуят любителите на джаза в Източните Родопи. Избрахме символично датата 11 юни, за да кореспондира с 11-тото издание, коментира  Габриела Гавраилова от организационния щаб..

обновено на 08.06.22 в 10:15

Художничката Виктория Стоянова представя в Кърджали изложбата "Сестра на вятъра" /обновена/

Арт галерия "ДАР" и Дружество на художниците в Кърджали организират в Керимовата къща авторска изложба на художничката Виктория Стоянова. Стоянова има 45 самостоятелни изложби в България, Франция, Англия, Гърция, Италия и Испания. Настоящата се казва "Сестра на вятъра". Спечелила е награди от световни конкурси : първо място в..

публикувано на 07.06.22 в 12:30

"Отвореното око на болката" с автор Есен Устренска в Арт галерия "Кръг"

До 14 юни в Арт галерия "Кръг" Кърджали ще може да се види фотоизложбата "Отвореното око на болката". Автор е Есен Устренска, която наскоро посети Сирия, а изложбата е част от инициативата "Мултикултурният град 2022". Председателят на Арт движение "Кръг" Радост Николаева с подробности:  "Има позитивизъм, между другото, в начина по който тя вижда..

публикувано на 29.05.22 в 16:34