Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баби и дядовци отглеждат внуци на село, родителите контролират през интернет

Мехмед Ашъкхасан, секретар на читалището в с. Токачка
Снимка: Галина Стефанова


Пенсионери, изселници в Турция, са сред редовните читатели в библиотеката в читалището на крумовградското село Токачка. Основно ученици от средищното училище, студенти и пенсионирани учители са тези, които се възползват от над 6000 тома литература в селската библиотека, разказва секретарят на читалището Мехмед Ашъкхасан.
Изненадващо, във фоайето има маси за тенис и хилки, готови да посрещнат желаещи спортен двубой.
Секретарят разкрива, че спортните съоръжения неслучайно са поставени там. Целта е младежите да правят по един -два мача вечер, за да не влизат рано в кръчмата. Идват даже млади и от съседните села, защото там вече почти не са останали хора.
Читалището е създадено през 1960 година, но през 1992 е закрито. Направиха го ресторант, но тогава имаше много хора, спомня си Мехмед. През 2005 година е пререгистрирано и отваря врати отново за активна културна дейност. Освен библиотека в него работи детска певческа група за български и турски фолклор. Доскоро децата пеели турски народни песни с български носии. С помощта на общината вече имат чисто нови автентични турски премени и ще ги редуват. Печелят и награди в общинския фолклорен фестивал.
Малко над 40 са населените къщи в селото, според Ашъкхасан. Младите масово са на гурбет и родителстват по интернет. Оставили са отрочетата си при бабите на село.
От какво се страхуват повече хората – да не се завърне ковид или от войната? Краткият и неочакван отговор на секретаря е – от скъпотията повече се страхуват. „Ковид на село няма, ковид има в града. От войната ги е страх. Тази война направи много голяма скъпотия. Много лошо стана. Няма доходи. Няма откъде“, казва Мехмед. Хората все повече се отказват да отглеждат тютюн. Няма възвращаемост, изкупните цени са ниски. „Тази година може би ще е последната с тютюн в Токачка“, смята той.
Съветът му към управляващите е: „Да се обърнат и към селяните. Да видят какво им е положението. Само да ги попитат. Те даже не ни питат какво ни е положението. Селянинът от какво се храни, как се храни, с какво се храни … Никой не им пука. Политиката, партиите са си за тях. Селянинът – тютюн. С тютюна не може. Затова избягаха по Запада тия деца“, реди мъката си мъжът.
Не е рядкост картина на насядали надвечер по стълбите на читалището хора. Говорят с децата си по интернет. „Даже и в читалището идват някои. Имаме рутер. Седнем тука по стълбите вечерта – всички сме по Запада“, малко тъжно се усмихва Мехмед. Той и съпругата му са от бабите и дядовците, отглеждащи децата на сина, който е на гурбет. Добре, че училището е наблизо до дома им. Имат внучка – първокласничка. „Защото, ако вземат да пътуват, много е трудно. Има деца от … сутрин в 6.30 да стане, чак до тука идва. Дете на 7 години. Вечерта в пет и половина си тръгва. Кога се прибира? Кога живее това дете? Кога се радва на живота…? Много лошо стана“, насълзява се мъжът. И продължава: „Тежко е за тези, които са там. За нас, тук, всичко е познато, а за тях там – всичко е чуждо… Ако зависеше от Вас и от мен – досега да бяхме си ги прибрали. Това е много лошо… Докъде ще стигне – не знам“, преглъща бащата.
Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26