Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първите автобуси с украинци потеглиха от Елхово (видео)

6
Снимка: Мехмед Реджеб

Първите автобуси с бежанци от Центъра за временно настаняване в Елхово потеглиха към с. Ястребино днес по обед, видя екипът на Радио Кърджали - Божидар Събев и Мехмед Реджеб. В базата бяха настанени 563 украински граждани, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тодорова, която заедно с експерти организира на място извозването на бежанците към вътрешността на страната.

Бягащите от войната в Украйна са транспортирани с автобуси. Първата група от около 80 - 90 души е била от трудноподвижни, майки с деца и болни хора, тъй като се очаква условията на мястото, където отиват се очаква да са по-добри, уточни Божидар Събев. Базата в с. Ястребино е реновирана, разполага с капацитет от 200 места. Миналата вечер е имало известно напрежение, тъй като пристигналите първи бежанци са били шокирани от външния вид Центъра, който прилича на затвор, разказа репортерът на радио Кърджали. Той припомни, че мястото е предназначено за нарушители на закона, влезли нелегално в страната ни. Следващите групи, пристигнали от Украйна вече са били далеч по-спокойни, по думите на журналиста.

На място в Центъра за временно настаняване в Елхово работят доброволци от неправителствени организации. Има представители на Върховният комисариат за бежанците на ООН. От БЧК е осигурена храна, включително и за малките деца. 

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още

Социалист оглави РИК-Кърджали от името на ПП "Продължаваме Промяната"

Социалист оглави РИК-Кърджали от името на ПП "Продължаваме Промяната", а друг  член на БСП, Иван Робов ще представлява партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" като редови член на комисията.  Това става ясно от днешното решение на ЦИК, която назначи служебен състав на РИК-Кърджали. До там се стигна след като партиите не постигнаха консенсус на..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

115 лв. ще е възнаграждението за председател на СИК за предсрочния вот

Председател на Секционна избирателна комисия ще получи еднократно възнаграждение от 115 лева за изборите на 2 октомври, за заместник-председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100 лева, а на членовете ще се платят по 85 лева. Допълнително ще се плащат по 15 лева на членовете на СИК, които ще получават устройствата за машинно гласуване,..

публикувано на 03.08.22 в 14:20

ЦИК определи срок за консултации за РИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че до 7 август при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии (РИК), срокът е законоустановен - 55 дни преди провеждането на изборите на 2 октомври. Консултациите са публични и в тях участват представители на партиите и коалициите от 47-ото Народно..

публикувано на 03.08.22 в 09:27
Милен Митев

Милен Митев: Като обществена медия се борим за достоверност и качество

Преди броени дни Съветът за електронни медии утвърди новият състав на УС на БНР. „За мен беше важно да  станат ясни достойнствата на новите членове на УС. Разбира се всеки от СЕМ има право да има свое виждане и да изрази своите аргументи, а ние ще дадем всичко от себе си, за да докажем чрез работата си, че каквито и притеснения да са..

публикувано на 02.08.22 в 15:49
Одрин

От 27 юли пътуваме до Турция само с лични карти

Българското външно министерство съобщи, че от вечерните часове на 27 юли е започнало допускане на български граждани с валидни лични карти на територията на Турция. „По информация на Генералното консулство на Република България в Одрин, предоставена от Областната дирекция по сигурността на Одрин и от ръководството на ГКПП-Капъкуле, от..

публикувано на 28.07.22 в 15:36
ГКПП Капитан Андреево - платна лек трафик

Радост заля България заради облекченото влизане в Турция

След като турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, с който се дава възможност на българските граждани да пътуват до южната ни съседка само с лични карти, българското министерство на външните работи внесе уточнения по въпроса.  От външното ни ведомство посочиха, че предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване..

публикувано на 28.07.22 в 13:41
Офицер от резерва полк. Велико Киряков

Бивш боен пилот: "България е разграден двор"

"Всеки самолет може да представлява опасност за сигурнастта на България, особено ако отсреща има нехайство и безхаберие и няма какво да му противодейства". Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали един от най-добрите български бойни пилоти от времето на Студената война полковник от резерва Велико Киряков. В годините си на активна слружба той е бил..

публикувано на 22.07.22 в 15:30