Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пирог? Да, български, с череши

Снимка: Петя Аргирова



Друга рецепта с череши, която лесно може да си направите у дома, това е пирогът с череши. Въпреки че е пирог, този сладкиш не е руски, а български. Рецептата е заимствана от небезизвестната Пенка Чолчева, казва нашата приятелка, кулинарката Петя Аргирова. Много лесно се приготвя и е типичен за България. Ето и коментарът на Петя Аргирова: "Може би сме взаимствали думата от руския език, но пък киселото мляко в тестото си е чисто по български. Винаги съм харесвала   тестото с кисело мляко, защото  се получава много меко и е лесно за работа". А ето и рецептата, ако искате я прочетете, ако искате-чуйте.

ПИРОГ С ЧЕРЕШИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР – 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:
500 гр. череши
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
5 с. л. захар – с връх
5 с. л. галета – с връх
За поръсване:
2 с. л. ванилова или канелена пудра захар
Започвате с черешите, защото това е и най-бавната работа по сладкиша.
Почиствате ги от дръжките и костилките.
Костилките, с помощта на молив избутвате и така черешките остават почти цели. Важното е да не се избутва с подострената му страна. Трябва да се внимава само, че много пръскат и оцветяват ръцете.
Почистените череши слагате в подходяща купа и поръсвате със захарта и галетата. Разбърквате и оставяте на страна.
В подходяща купа разбивате яйцето, добавяте киселото мляко, в което предварително се разтворили содата и олиото. Разбивате добре.
Добавяте малко по малко брашното и когато вече не можете да бъркате с телта за разбиване, продължавате с дървена лъжица, докато се получи меко тесто, което не залепва по пръстите.
Доомесвате на ръка.
Оформяте на руло и отрязвате с нож една трета от тестото.
От по-голямата част разточвате кора, която е с поне 2 см в диаметър по-голяма от дъното на формата за торта. Във форма за торта правите и пирога.
Самата форма за торта покривате само на дъното с хартия за печене. Не се маже с мазнина.
Покривате дъното на формата и малко по стените с готовата кора.
Подреждате почистените и оваляните в захар и галета череши по цялото дъно.
По-малката част от тестото разточвате на продълговата кора с размер 24 см по дължина. Точно колкото е диаметъра на формата за торта.
От тази кора, с помощта на резец за пици, изрязвате лентички с ширина около 1,5 см.
Лентите подреждате кръстосано върху черешите.
Печете пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 40 минути.
След като изстина пирога, го поръсвате с ванилова пудра захар, а тези от Вас които обичат канела, може да го поръсят с канелена пудра захар.
Ванилова или канелена пудра захар се получава от смесването на пудрата захар с винилия или канела.


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43