Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рибари се махат от "Студен кладенец" заради измрялата риба

Единици останаха рибарите, които хвърлят въдици на язовир "Студен кладенец", след случаите на измряла и изхвърлена на брега риба. Почти никой от тях не взима улов за вкъщи. Повечето практикуват "спортен" риболов и връщат обратно във водата уловените екземпляри. Това разказа за Радио Кърджали риболовецът Стоян Кирев.
В момента няма нови случаи на измряла риба, но това може да се дължи и на вдигнатото ниво на водите в язовира и вълнението, което е обхванало водоема и е разнесло рибата, смята той.
На брега продължават да се вълнуват и да разсъждават каква е причината за няколкото инцидента. Поне за три говорят рибарите, казва Стоян и обяснява: " Най-напред умряла риба се появи в Перперешкото дере. След това в района на Траса и Бентонит. И след това казаха, че се е появила по река Върбица. Версиите са няколко. За Перперешка река се говори, че проблемът е дошъл след измиване на жп цистерни. За Върбица - някакви хербициди са били скрити в река Върбица и са ги разкопали. Официалната версия след пробите за рибата в района на Бентонит и Траса е от канализацията на Кърджали."
В ход са и други варианти откъде може да е дошла "отровата". Притеснителен според рибарите е фактът, че при първите две измирания на риба, нито птица, нито животно е яло от изхвърлените на брега екземпляри, което не се среща често.

Повече за версиите и съмненията на риболовците по брега на яз. "Студен кладенец" може да чуете в разговора на Станислава Георгиева със Стоян Кирев в прикачения звуков файл
Вижте още

115 лв. ще е възнаграждението за председател на СИК за предсрочния вот

Председател на Секционна избирателна комисия ще получи еднократно възнаграждение от 115 лева за изборите на 2 октомври, за заместник-председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100 лева, а на членовете ще се платят по 85 лева. Допълнително ще се плащат по 15 лева на членовете на СИК, които ще получават устройствата за машинно гласуване,..

публикувано на 03.08.22 в 14:20

ЦИК определи срок за консултации за РИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че до 7 август при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии (РИК), срокът е законоустановен - 55 дни преди провеждането на изборите на 2 октомври. Консултациите са публични и в тях участват представители на партиите и коалициите от 47-ото Народно..

публикувано на 03.08.22 в 09:27
Милен Митев

Милен Митев: Като обществена медия се борим за достоверност и качество

Преди броени дни Съветът за електронни медии утвърди новият състав на УС на БНР. „За мен беше важно да  станат ясни достойнствата на новите членове на УС. Разбира се всеки от СЕМ има право да има свое виждане и да изрази своите аргументи, а ние ще дадем всичко от себе си, за да докажем чрез работата си, че каквито и притеснения да са..

публикувано на 02.08.22 в 15:49
Одрин

От 27 юли пътуваме до Турция само с лични карти

Българското външно министерство съобщи, че от вечерните часове на 27 юли е започнало допускане на български граждани с валидни лични карти на територията на Турция. „По информация на Генералното консулство на Република България в Одрин, предоставена от Областната дирекция по сигурността на Одрин и от ръководството на ГКПП-Капъкуле, от..

публикувано на 28.07.22 в 15:36
ГКПП Капитан Андреево - платна лек трафик

Радост заля България заради облекченото влизане в Турция

След като турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, с който се дава възможност на българските граждани да пътуват до южната ни съседка само с лични карти, българското министерство на външните работи внесе уточнения по въпроса.  От външното ни ведомство посочиха, че предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване..

публикувано на 28.07.22 в 13:41

7 души, ухапани от змии от началото на месец май до сега, са потърсили спешна помощ

Медиците на ЦСМП-Кърджали са попаднали на 7 случая на хора, ухапани от змии от началото на месец май до сега. Това каза за Радио Кърджали д-р Атанас Митков, директор на Спешния център:  "Искам да успокоя гражданите на област Кърджали- във всеки от нашите филиали има противозмийски серум осигурен." Д-р Митков каза още какви мерки е необходимо да..

публикувано на 19.07.22 в 14:53
Зубри в Родопите

Рекорден брой малки зубърчета се родиха в Източните Родопи

Екипите на „По-диви Родопи“ и ДУ “Студен кладенец” може да се похвалят с рекорден брой новородени зубърчета сподели Нели Найденова - експерт комуникации към фондацията.  През месеците май и юни пристигнаха още четири нови попълнения от вида Европейски зубър в Източните Родопи, като с тях стадото вече наброява 19 животни. „В края на..

публикувано на 15.07.22 в 14:32