Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перперикон отново се потопи в ритъма на песните, танците и свирните



След няколко години прекъсване, в подножието на Свещения град Перперикон отново  се проведе фестивалът „Еньовденска магия“, който се явява продължение на провежданият 15 години фестивал " Перперикон".

 Емблемата на туризма в Източните Родопи, отново събра стотици хора, дошли да се насладят на изпълненията на самодейни състави от Кърджали  и на песните  на народната певица Илка Александрова. 

Организаторите на фестивала - Община Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности бяха подготвили богата програма. Присъстващите, за да стигнат до сцената, минаваха под еньовденския венец - за здраве, както и  получаваха като дар ритуална еньовска китка или венче, изработени от жените от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“.

Кметът на Кърджали  инж. Хасан Азис и ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров приветстваха събралите се.

Няма да спрем разкопките на Перперикон, въпреки спряното финансиране, увери проф. Николай Овчаров при откриването на фестивала "Еньовденска магия".
Община Кърджали и кметът са зад нас, дори да не дойдат тези средства, разкопките ще продължат , категоричен беше проф. Овчаров.

Перперикон е не само на Кърджали, Перперикон е на Европа, Перперикон принадлежи на света. Това каза пред присъстващите кмета на община Кърджали Хасан Азис и допълни: Тази година сме задължени Посетителският център на Перперикон, все пак, да бъде завършен. В Перперикон за нас е примерът как на едно място могат да се съчетават местните усилия, националните усилия и европейските усилия.

Фестивалът „Еньовденска магия“ бе провокиран от идеята за добруване в хармония с природата, и точно такива бяха посланията в изпълненията на съставите от града. Изненада поднесоха и читалищата от общината, които бяха подготвили за гостите кулинарна изложба. Всички участници  получиха грамоти от Община Кърджали. 

След   музикалните изпълнения, желаещите да чуят интересни факти, свързани с историята на Перперикон, имаха възможността да се разходят до върха, придружени от екскурзовод.

Репортаж от фестивала „Еньовденска магия“ може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

70% от годишните данъчни декларации в Кърджали са подадени онлайн

В офиса на приходната администрация в Кърджали са подадени близо 6 хиляди годишни данъчни декларации, от които 4 200 са подадени по електронен път или това са 70 % от формулярите. От НАП намомнят, че изтича срока, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. 

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Три земетресения се усетиха тази сутрин в Девин

По думите на кмета на Девин първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек. По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по Рихтер и е с епицентър на километър и половина,..

публикувано на 29.03.24 в 14:45

България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО. В цялата страна ще се проведат чествания по повод годишнината.  Кулминацията ще е тържествен концерт, организиран от Министерството на отбраната и МВнР, който ще се състои от 18:00 часа на пл. "Княз Александър Първи".

публикувано на 29.03.24 в 14:27

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия. Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов. От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се  предвиждат изключения.

публикувано на 29.03.24 в 13:36

Силен трус от 5,7 по Рихтер разлюля Гърция

Силен трус от 5,7 по Рихтер разтърси части от съседна Гърция.  Той  е регистриран в 9:12 часа, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Епицентърът му е бил в Йонийско море, на 122 километра от Патра. Местни медии съобщават и за втори земен трус от 5,6 по Рихтер. И двата са усетени силно на Пелопонес, в Атика, както и на остров Крит. По..

публикувано на 29.03.24 в 13:02

Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу 18-годишен за опит за убийство

Окръжната прокуратура в Кърджали е внесла за разглеждане в Окръжния съд обвинителен акт срещу 18-годишен за опит за убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Пълнолетният, с инициали Д.М., е обвинен в това, че на 16 април 2023 г. в Кърджали, когато е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на деянието и..

публикувано на 29.03.24 в 08:51

България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО

На 29 март България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО. В цялата страна ще се проведат чествания по повод годишнината. Кулминацията ще е тържествен концерт, организиран от Министерството на отбраната и МВнР, който ще се състои от 18:00 часа на пл. "Княз Александър Първи". Заради честванията Столична община променя организацията на..

публикувано на 29.03.24 в 07:43