Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Перперикон отново се потопи в ритъма на песните, танците и свирнитеСлед няколко години прекъсване, в подножието на Свещения град Перперикон отново  се проведе фестивалът „Еньовденска магия“, който се явява продължение на провежданият 15 години фестивал " Перперикон".

 Емблемата на туризма в Източните Родопи, отново събра стотици хора, дошли да се насладят на изпълненията на самодейни състави от Кърджали  и на песните  на народната певица Илка Александрова. 

Организаторите на фестивала - Община Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности бяха подготвили богата програма. Присъстващите, за да стигнат до сцената, минаваха под еньовденския венец - за здраве, както и  получаваха като дар ритуална еньовска китка или венче, изработени от жените от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“.

Кметът на Кърджали  инж. Хасан Азис и ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров приветстваха събралите се.

Няма да спрем разкопките на Перперикон, въпреки спряното финансиране, увери проф. Николай Овчаров при откриването на фестивала "Еньовденска магия".
Община Кърджали и кметът са зад нас, дори да не дойдат тези средства, разкопките ще продължат , категоричен беше проф. Овчаров.

Перперикон е не само на Кърджали, Перперикон е на Европа, Перперикон принадлежи на света. Това каза пред присъстващите кмета на община Кърджали Хасан Азис и допълни: Тази година сме задължени Посетителският център на Перперикон, все пак, да бъде завършен. В Перперикон за нас е примерът как на едно място могат да се съчетават местните усилия, националните усилия и европейските усилия.

Фестивалът „Еньовденска магия“ бе провокиран от идеята за добруване в хармония с природата, и точно такива бяха посланията в изпълненията на съставите от града. Изненада поднесоха и читалищата от общината, които бяха подготвили за гостите кулинарна изложба. Всички участници  получиха грамоти от Община Кърджали. 

След   музикалните изпълнения, желаещите да чуят интересни факти, свързани с историята на Перперикон, имаха възможността да се разходят до върха, придружени от екскурзовод.

Репортаж от фестивала „Еньовденска магия“ може да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Вижте още
Милена Налбантова

Фестивалът "Жива вода" започва в събота в Минерални бани

Минерални бани, област Хасково се подготвя за първия фестивал "Жива вода". Какви събития и изяви очакват утре, събота 20-ти август жителите и гостите на куротното селище ще ни разкаже организаторът на фестивала и ръководител на танцова школа "Рона" в Хасково Милена Налбантова. Чуйте интервюто на Божидар Събев, излъчено в сутрешния блок на Радио..

публикувано на 19.08.22 в 22:25

Главният архитект на Кърджали е задържан за 24 часа (обновена)

Главният архитект на община Кърджали Делин Запартов е задържан за срок до 24 часа. За престъпление по служба е задържано длъжностно лице по проверка на ОДМВР-Кърджали,  сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. За срок до 24 часа е задържан 58-годишен. Заявителският материал по случая е за престъпление по служба. В хода на..

публикувано на 19.08.22 в 18:35

Задържан за подкуп в Кърджали

След проведена проверка и снети обяснения, от Пресцентъра на МВР съобщават за задържането на 58-годишен. Пълният текст от Прессъобщението: По проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали днес за срок до 24 часа е задържан 58-годишен. Заявителският материал по случая е по чл.282, ал.1 от Наказателния кодекс за..

публикувано на 19.08.22 в 17:52

Главният архитект на Кърджали беше доведен в Областна дирекция на МВР за обяснения

Главният архитект на Кърджали Делин Запартов беше доведен в Областна дирекция на МВР за обяснения. Предполага се, че това е свързано с разследването за подкуп, което ръководи следственият отдел под ръководството на Окръжна прокуратура.  Репортерът ни на място Нахит Догу съобщи, че при влизане в ОДМВР Кърджали думите на  Делин Запартов били: "Долна,..

публикувано на 19.08.22 в 14:04

Присъствено обучават членовете на секционните избирателни комисии

Присъствено обучение на членовете на секционните избирателни комисии ще поиска председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев, за да се избегнат максимално грешки при обработката на изборните книжа в предсрочния вот за народни представители на 2 октомври. След среща със секретарите на седемте общини, на която са били обсъждани детайли по..

публикувано на 19.08.22 в 11:15

Служебният кабинет решава дали иска 3 танкера втечнен газ

Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината. Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков. Дни преди да сдаде властта той обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на..

публикувано на 19.08.22 в 11:07

Започна досъдебно производство за подкуп

Образувано е досъдебно производство за подкуп, предназначен за служител от общинска администрация в Кърджали. Това съобщи пред Радио Кърджали Димитрина Делчева, говорител на Окръжна прокуратура. Към този момент няма привлечени обвиняеми. В момента се събират доказателства. Разследването е ръководено от следовател и е под наблюдението на Окръжна..

публикувано на 19.08.22 в 10:36