Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радост заля България заради облекченото влизане в Турция

ГКПП Капитан Андреево - платна лек трафик
Снимка: Божидар Събев

След като турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, с който се дава възможност на българските граждани да пътуват до южната ни съседка само с лични карти, българското министерство на външните работи внесе уточнения по въпроса. 
От външното ни ведомство посочиха, че предстои да бъдат уточнени допълнителните указания за начина на преминаване през граничните пунктове с лични карти, както и конкретният срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани.
От МВР също не се ангажират засега с конкретен срок, кога влизането само с лични карти ще бъде факт.
Въпреки това радостта за българите и изселниците ни в Република Турция от тази новина е огромна.
Още по темата от разработката на редактора Нахит Догу в прикачения файл:


По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още
Иво Маев, политолог

Има реална опасност Руската федерация да използва тактически ядрени оръжия в Украйна

"Има реална опасност военният конфликт в Украйна да ескалира и Руската федерация да прибегне до използването на тактически ядрени оръжия". Това прогнозира в сутрешния блок на Радио Кърджали "След първото кафе" политилогът Иво Маев. Според него, засега вероятността от използване на стратегически ядрени оръжия от която и да е страна, е минимална. Но..

публикувано на 21.09.22 в 14:00
Образователното дело в село Аврен, Крумовградско, е на повече от 140 години

"...към светли бъднини върви" (ВИДЕО)

Хем тъжно, хем тържествено ще звъни училищният звънец в основното училище "Михаил Христов" в село Аврен, община Крумовград. Учебното заведение е наследник на първото светско училище в Източните Родопи, отворило врати през 1896 година. Тогава първият учител Михаил Христов, чието име носи училището днес, събира 49 жадни и будни за знания деца. Сега, 126..

публикувано на 15.09.22 в 12:19
инж. Антоанета Сендова, директор на ПГЕЕ

Заради силен интерес от страна на бизнеса, Електрониката възстанови специалност "Автоматизирани системи"

По искане на бизнеса миналата година в Професионална гимназия по електротехника и електроника беше възстановена специалността "Автоматизирани системи". Тя е ключова и основополагаща  за специалисти, които се търсят в региона от големите фирми. Много е кратък пътят от ученическата скамейка до завода. Не се налага фирмите да обучават специалисти, когато..

публикувано на 12.09.22 в 21:39

Илияна Йотова: Искам да видя стабилна България

Парламент със стабилно мнозинство, което да преведе страната през кризата. Това поиска за България вицепрезидентът Илияна Йотова от свещения връх Перперикон, където беше на посещение по покана на Регионалния исторически музей, проф. Николай Овчаров, кмета на Община Кърджали Хасан Азис. Тя коментира пред журналисти спряното финансиране на знакови..

публикувано на 03.09.22 в 19:02
Иван Френкев, председател на Комисията за защита на потребителите

Иван Френкев: Клиентите да проверяват безопасността на сайтовете, от които пазаруват

Около 5000 сигнала за нелоялни практики в онлайн търговията е получила за 2021 година Комисията за защита на потребителите. Това са около 25 % от всички получени сигнали, каза в интервю за Радио Кърджали председателят на Комисията Иван Френкев. С промените от тази година в Закона за защита на потребителите санкциите, които се налагат на..

публикувано на 24.08.22 в 15:56
Хасан Азис, кмет на Община Кърджали

Хасан Азис: До края на седмицата Кърджали трябва да е чист

Изтича срокът, в който сметосъбирането и в населените места от региона трябва да се нормализира. До средата на седмицата това трябваше се случи в областния град. Сроковете заяви пред Радио Кърджали кметът Хасан Азис. Той беше категоричен, че пожарът и преструктурирането във фирмата, която извозва боклука, са нарушили нормалния процес на..

публикувано на 20.08.22 в 16:32

Политологът Иво Маев: Чака ни шарен парламент с между 5 и 7 партии

Шарен парламент, с между 5 и 7 партии прогнозира в ефира на Радио Кърджали политологът Иво Маев. Според него ще има два ясно изразени блока в следващото Нарадно събрание. Те ще бъдат от евро-антлантическо мнозинство и евроскептично малцинство. Двата блока в следващия парламент ще бъдат разделени по оста НАТО-Европейски съюз, кои да бъдат газовите..

публикувано на 19.08.22 в 16:06