Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Очакванията за служебния кабинет са и позитивни, и негативни

Да живеем в интересни времена е правилото на модерността и промяната, казва политологът

Евгений Дайнов
Снимка: БГНЕС

Новоназначеното служебно правителство ще трябва да функционира в един много по-широк обхват, отколкото се очаква от служебен кабинет, заради почти военното време, в което живеем и в което кризите следват една след друго. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали политологът Евгений Дайнов.
Според него очакванията за работата на кабинета са и позитивни, и негативни.
Позитивни дотолкова, че ще може да се справи с възникналите кризи и проблеми. Негативните са свързани с общественото мнение, че "президентът Румен Радев, който назначи това правителство, вече като че ли не е онзи Румен Радев, който назначи предишните две служебни правителства миналата година. Онзи Румен Радев се приемаше от обществото като олицетворение на стремежа на българския народ да напусне нравите на 90-те години и моделите на управление и най-сетне да влезе в 21 век и то в европейския му вариант. А сега обществото гледа Румен Радев с подозрение да не би да се окаже олицетворение на политика, която да отдалечи България от Европа и да я доближи до руската орбита", каза Евгений Дайнов. 
Очакванията на обществото ще бъдат насочени към две дати, според политолога. Това са 9 август, когато ще трябва да се преподпише договора за седемте кораба втечнен газ от Америка, и краят на август - дали ще се даде Акт 16 на Интерконектора с Гърция, откъдето да влиза голямо количество азерски газ.
Що се отнася до прехвръкналите искри между лидера на БСП и президента, според Евгений Дайнов "тече някакъв опит за еманципация и от двете страни". Проблемът е при Радев и рефлектира в правителството, казва Дайнов и обяснява: "След като миналата година той на практика можеше да разчита на добро отношение от всички политически партии, освен ГЕРБ и ДПС... Той имаше много широко поле политически приятели, от които можеше да избира качествени хора за управлението за служебните си правителства. В момента Румен Радев  е скаран с всички политически сили... което обяснява привкуса в това негово служебно правителство, че това не са най-големите "звезди", не са най-големите специалисти..."
"Всеки избор променя нещо. Дори изборите, които Бойко Борисов печелеше от раз и вътре нямаше нормални хора в парламента, дори и те променяха разни неща към добро. Нещо малко, но добро очаквам да се случи", каза още Евгений Дайнов.
Той е убеден, че да живеем в интересни времена е правилото на модерността, където нещата се променят непрекъснато, и хората и обществата също се променят. 
"Има един проблем, който трябва да се реши чрез избори - много подобен на проблема, който представляваше БСП преди. БСП в продължение на четвърт век беше един тежък камък, неподвижен, в българската политика и трябваше много, много избори това нещо да се поразмърда... В последните няколко месеца Корнелия Нинова като че ли успя от БСП да направи партия, която да действа по правилния начин, а не просто да тежи на всички.- Сега обаче има същият проблем с ГЕРБ - докато ГЕРБ не се превърне в нещо повече от тежък камък, който запушва всичко или да изчезне, страхувам се, че би следвало да очакваме поредица от избори", смята Евгений Дайнов. Според него е необходима метаморфоза, но докато Бойко Борисов е начело на партията, това трудно може да стане.
Той изрази мнение, че българското общество влезе в ново състояние на ниво манталитет и няма да иска да се върне към "феодално просташкия и бандитски" модел, който Бойко Борисов установи при управлението на ГЕРБ в предишните години. "Мисля, че българското общество направи крачка отвъд това, т.е. няма да видим ГЕРБ отново на власт", каза Дайнов.
Той смята, че героите в българския политически живот бяха тези, които управляваха последните седем месеца и свършиха повече работа, отколкото е вършена в България в последните 20 години.
Цялото интервю с политолога Евгений Дайнов може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ибрахим Карахасан - Чънар

Ибрахим Карахасан-Чънар: ДПС умира

ДПС умира. Вероятно ще се явят две фракции на Движението в изборите за следващия парламент, но ако изобщо влязат, няма да са фактор . Това провидя докторът на историческите науки, писател, журналист, Ибрахим Карахасан-Чънар в коментар за Радио Кърджали. „Двубоят между Делян Пеевски и Ахмед Доган продължава. Но на този етап, като че ли Делян..

публикувано на 28.08.24 в 07:35
Нели Найденова

За седми път Маджарово ще е домакин на Фестивал на лешояда

Традиционният седми поред Фестивал на лешояда в Маджарово тази година ще се проведе в периода 6-8 септември и ще започне в петък вечерта с концерти на групите "Карандила" и "ЗоР МаЖор". Това съобщи за Радио Кърджали Нели Найденова от фондация "По-диви Родопи", организатор на тридневното събитие. Игри, презентации, прожекции на филми, изложба,..

публикувано на 23.08.24 в 15:39

Ангелина Костова: Най-много са кандидатите за директор на училище извън Кърджали

26 кандидати са допуснати до втория етап на конкурса за директори на училища в област Кърджали. Те ще се борят за 15 директорски места в основни и средни училища и професионални гимназии. Общо подаденият брой заявления до крайния срок е 32. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова...

публикувано на 23.08.24 в 15:09
Никола Чанев, областен управител на Кърджали

Никола Чанев: Притеснителна, но не и критична е ситуацията с язовирите в област Кърджали

Язовир „Студен кладенец“ е пълен на 55 процента от обема си, водата в яз. „Кърджали“ е дори повече – почти 65 %. Това съобщи за Радио Кърджали областният управител Никола Чанев. Той уточни, че актуални данни за състоянието на всички язовири е публикувана на сайта на Министерството на околната среда  и водите. „Дали ситуацията е..

публикувано на 23.08.24 в 14:07

Община Смолян със значително по-чист въздух заради новите печки

Община Смолян има значителни успехи за постигане на по-добро качество на атмосферния въздух в резултат на намаляване на фините прахови частици. Това е свързано с многото кандидати домакинства, които са поискали да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови уреди на пелети и на ток. В момента общината реализира втора фаза по проекта ,..

публикувано на 22.08.24 в 14:05
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Време е вече Доган да си ходи

Ако бай Хасан от Джебелско село види на живо някъде Ахмед Доган, ще му каже да си тръгва вече.   Това мнение изказа пред Радио Кърджали Гюнер Тахир – председател на Национално движение за права и свободи и бивш зам.-председател на ДПС. Според него, след Тодор Живков, Доган е вторият политически лидер в България, който е начело на една..

публикувано на 22.08.24 в 11:11

Георги Георгиeв: Намираме се в конституционна и политическа криза

  Ситуацията в държавата в момента е тежка ,намираме се в конституционна и политическа криза, каза в ефира на Радио Кърджали областният координатор за Кърджали и Хасково на ПП "Възраждане", депутататът Георги Георгиeв.  Той  добави, че " Всеки едни избори променят много ситуацията в държавата. Виждате, че след последните избори не само се..

публикувано на 21.08.24 в 11:07