Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година засетите площи с пипер в Звиница намаляват

Снимка: архив на Института по зеленчукови култури „Марица”

Засетите площи с пипер в село Звиница драстично са намалели, ако преди десетилетие са се отглеждали около 1500 декара, днес се отглеждат, едва 200 декара чушки, коментира кмета на селото Ниязи Вели.

Факторите за отказването и от това препитание на хората са много – демографската криза, по-доброто заплащане в предприятията и заводите в близките градове и не на последно място ниската изкупна цена на пипера. Разходите по отглеждането на капията не оправдава изкупната цена, която тази година се очаква да е 1.20 лв./кг.

„Това лято в Звиница имаме и проблем с водата. Хората поливат от питейната вода, заради големите жеги. Въпреки, че имаме сонди и промишлена вода“, разказва кмета и продължава.

„Така както вървят нещата след години няма да се отглежда изобщо пипер. Всичко стана скъпо. Торовете стигнаха цена  от 100 лева. Като добавиш обработка на земята, надница на работници, става нерентабилно да се занимаваш с това“, разказва още Ниязи Вели.

Чуйте още в прикачения звуков файл.  



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22
Трифон Ламбов

Читалището в Тополовград става на 130 години

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май. Годината е избрана неслучайно. „ Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато..

публикувано на 12.04.24 в 20:00
Харман кая

Харман кая и Асара - бижутата от миналото "проговарят" в бъдещето?

Един от най-загадъчните археологически  обекти в Източните Родопи – Харман кая край Биволяне, както и един от най-непознатите – Асара край Татул, бяха заснети с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Технологията се..

обновено на 12.04.24 в 16:08

В Крумовград изхвърлят опасни отпадъци в Мобилен пункт

Започва вторият етап на пролетното почистване в Крумовград, насочено към междублоковите пространства, зоните за разходка и местата, които ежедневно се посещават от хората. Общината ще осигури автомобили за извозване на всички отпадъци . На 16 април ще се проведе и акция на предаване на опасни стоки от бита в Мобилен пункт, който ще бъде..

публикувано на 10.04.24 в 17:11

От Глухар до Истанбул и обратно

 Айля от 17 години е омъжена в  икономическият, културен и исторически център на Турция - над 15-милионният Истанбул. При първа възможност обаче,  тя стяга куфарите за да се прибере в родното село. Родена е и е израснала в намиращото се на 5 километра от Кърджали село Глухар. Тук са родителите й, роднините и приятелите. И в турският мегаполис има..

публикувано на 10.04.24 в 13:30