Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три-четири са случаите на агресия тази година срещу екипи на ЦСМП в Кърджали и филиалите в областта

За "трудните пациенти" в Спешната помощ и работата на медиците с тях

Дни след инцидента в Момчилград, потърпевшият фелдшер все още усеща притеснение

3
Снимка: Радио Кърджали

Дни след инцидента в Момчилград, при който агресивен пациент нападна в гръб фелдшер от филиала на Центъра за спешна медицинска помощ, пострадалият Юлиян Ангелов все още е притеснен от случилото се.
"Още съм като в шок, защото не очаквах. Досега не съм имал такъв случай в практиката. 44 години досега съм нямал посегателство", каза той за Радио Кърджали.
Юлиян Ангелов разказа, че няма ден, в който той или колегите му да нямат досег с жителите на село Багрянка, откъдето е нападателят. Викат линейка на адрес или идват на място във филиала и то за неща, които не са спешна медицина. "Те мислят, че спешната помощ е за всичко. Понеже нямат лични лекари и за всяко нещо звънят - главата ги заболи - хоп, искаме линейка. Коремът го заболял - хоп, искаме линейка. Или ще дойдат кръвно да им мерим."
"Много трудно се работи с трудни пациенти. Гледаме по най-безболезнения начин да ги предразположим, да бъдат спокойни, но на тях е просто вътре в характера. Трябва да буйстват, да посягат, така са свикнали. Като отидем на такъв адрес, те се събират и започват - един - мери на мен кръвното, друг - мери на мен кръвното. Ако не го измериш, казват, като се прибереш, пак ще те извикаме. Просто те задължават там, като отидеш, да минеш един профилактичен преглед", обяснява Юлиян Ангелов. Самият той се е замислил дали да продължава да работи след този случай, защото "аз съм на 67 години и ако още веднъж ми се случи нещо такова, напускам".
А дотогава той и колегите му тушират стреса с успокоителни. "Почти няма колега, който да няма в джоба си успокоителни. Даже си носим и хапчета за кръвно. Когато отидем на преглед и не трябва да правим манипулация и инжекции, от нашите лекарства им даваме, само мир да има", казва Юлиян Ангелов.
Три-четири са случаите на агресия срещу медици от Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му в област Кърджали от началото на годината досега. Повечето са вербални атаки. Съботният е първият за годината, в който е използвана физическа сила. Това каза за Радио Кърджали директорът на ЦСМП Кърджали д-р Атанас Митков.
"Не мога да си обясня що за същество трябва да бъдеш, за да нападнеш човек, от когото си потърсил помощ и който ти помага в момента", коментира д-р Митков.
В дните след случая атмосферата сред спешните медици не е ведра, но не може да се говори за страх. Има обаче опасение, че там, където отиват, могат да бъдат посрещнати от агресивни пациенти и техните близки, смята д-р Митков.
Той обясни, че по големия българо-гръцки проект, който Спешната помощ реализира, са включени семинари за справяне с личния  и професионалния стрес, стратегии за справяне с трудни пациенти, а обучението се води от клиничен психолог. Такива семинари бяха проведени това лято със спешните медици от област Кърджали. "Основното, което е, разчитаме на закона, тъй като живеем в правова държава и моите колеги, освен държава, имат и права", каза д-р Митков. Той изрази опасение, че подобни инциденти могат да доведат до напускания на лекари от Спешната помощ, а когато и един човек напусне системата, това води до стрес за самата система и може да дойде момент, в който "да се стигне дотам, че да няма кой да лекува пострадалите и пациентите, които наистина имат нужда от медицинска помощ".
 Д-р Митков е категоричен, че ръководството на Центъра няма да позволи спешните медици да бъдат използвани за "боксови круши".  

по темата работи Станислава Георгиева
По публикацията работи: Станислава Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31

Васил Дончев: Бракониерството в големите местни водоеми е неконтролируемо

Съюзът на ловците и риболовците в Кърджали издаде книга за 103-годишнината си. Тя е дело на журналиста от "Нов живот" Валери Ковачев и разказва за историята на организацията.   15 са ловните дружинки на територията на Държавно ловно стопанство "Женда" и едно на територията на Държавно горско стопанство - Ардино . За историята на..

публикувано на 12.08.24 в 11:42
Изглед към Юмрук кая от пешеходната пътека

Пешеходна пътека покрай "Студен кладенец" ни среща с елени, зубри, коници и лешояди

Как ви се струва докато се разхождате по живописна пътека покрай язовира и се наслаждавате на гледки от дивата природа, пътя ви да пресичат диви зайчета, край вас да тичат благородни елени и елени лопатари, някъде в далечината да пасат европейски бизони - зубри, в небето да летят египетски, белоглави и черни лешояди. А ако сте късметлия, даже и..

публикувано на 11.08.24 в 16:54

Благотворителен концерт ще помага на Каран и Рени

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ се организира от Теодора Николова и Гергана Шумакова на 11 август, неделя, от 20 часа в Кърджали. Той ще се проведе на Арена "Спартак" и ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта от 16 до 18 часа в парк "Простор" се предвижда Фен-среща с известни..

публикувано на 09.08.24 в 15:40
Отец Николай Величков

Отец Николай: Богородичният пост е време за молитва, а не за плаж

Времето на Богородичните пости е благодатно време човек да попее на Света Богородица.  В тези дни сутрин и вечер се служат прекрасни песнопения в отредени молебни канони към Света Богородица. Не е време за почивки и плажове, а е време, в което православните християни трябва да се подготвят за Успението на Пресвета Богородица. Това каза..

публикувано на 06.08.24 в 22:45

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44