Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ути Бъчваров сготви специален кирковски кебап в двуметров тиган, чело на локомотив

Кирково представи богатството си на Първия фестивал на плодородието

13
Кирково показа плодовете на труда си
Снимка: Галина Стефанова

Първо издание на Фестивал на плодородието се проведе в пограничната община Кирково. Той е приемник на предишния, Фестивал на чушката, който имаше четири издания. Изключително наситена и разнообразна програма бяха подготвили организаторите - кметът Шинаси Сюлейман, Община Кирково, Местната инициативна група Кирково – Златоград, читалищата и разбира се, сръчните и креативни кулинари от региона.

Времето беше с домакините - слънчево и подходящо за празник. Центърът на Кирково беше изпълнен с пъстроцветни сергии, на които се продаваха типичните за селищен празник лакомства и стоки. Въздухът беше изпълнен с аромат на скара и чеверме. Точно срещу трибуната на площада, явно от ранни зори, се въртяха десетки чевермета с агнешко месо и печени на жар пилета. Оркестър подгряваше настроението с народни ритми.


На централно място погледите привличаше атрактивният Ути Бъчваров, който запасан с кожена готварска престилка, с преметнати вериги през раменете вместо презрамки, бъркаше ароматна вкусотия в "малко" тиганче с диаметър два метра. Било е чело на локомотив, изхвърлен като непотребен, но кулинарният магьосник и виден телевизионен водещ го е дарил с нов „вкусен живот“.


Ако Вие дойдете тука и надникнете, ще ги видите – цветовете на плодородието. То са печени пиперки. То са морковчета. То е лукче. То е чесънче. То е целинка. И цялото това нещо къкри от сутринта и вижте какви прекрасни цветове е придобило. Кебапът преди малко беше почерпен и с любимото ми не черно, а червено пиперче, за да хване именно този есенен загар. … Мамма миа … момчета хващайте ... и вътре слагам нещо много важно – фасулчето. Сипвай, сипвай, сипвай, оп, оп, оп … даааа.... Това е версия, която правя тук, в Кирковско, защото този кебап се е направил с истинско расло и пасло тук в тези баири и поляни телешко, което е вкусно … И тук, ако не сложим нещо прясно – доматки, малко люта чушчица, малко гьозум, малко магданозче … Ще стане много вкусно“. Така примамливо звучеше поканата на видния телевизионен кулинар към събиращото се множество.

При официалното откриване кметът Шинаси Сюлейман приветства кирковчани и гостите на празника. „Днес ние продължаваме една традиция поставена преди много години, която се е свързвала с радостта и удовлетворението от приключването на селскостопанската година. Радвам се, че поставяме началото и на нови“, каза кметът. Той припомни, че чушките са търсената алтернатива на тютюна, като поминък на региона. „Кирковчани сме мъдри, търпеливи, толерантни и единни. Кирковчани сме трудолюбиви, гостоприемни и с отворени сърца и души, защото може да не сме най-добрите, но правим всичко по най-добрия начин и винаги сме били и ще бъдем номер 1“, заключи Шинаси Сюлейман.


И след тези мотивиращи думи празникът продължи освен с песните и хората, които се виеха през цялото време на площада, също с няколко конкурса.

Компетентното жури, включващо Ути Бъчваров, известната кърджалийска кулинарка и авторка на книги с готварски рецепти Росица Генчева и разбира се, кметът Шинаси Сюлейман, се нагърби с нелеката задача да определи най-вкусната лютеница, приготвена от местните майстори. В продължение на поне двадесетина минути под любопитните и очакващи погледи на кирковчани и гости журито бръкваше последователно в някое от  над двадесетте бурканчета с доматено-пиперената вкусотия, завърташе я по небцето, обсъждаше тихичко и отместваше бурканчето или при тези, които продължават състезанието, или в другата групичка, при отпадащите. Така останаха само три от лютениците. А съревнованието между първата и втората беше наистина оспорвано – журито дълго обсъждаше коя от двете да е фаворита. Накрая подреди – първенец е лютеницата, представена от Народно читалище "Васил Априлов" , с. Чорбаджийско, на второ място – тази на Хабибе Местан от с. Добромирци и на трето, приготвената от Кристина Сапунджиева от с. Дрангово.




Също така оспорвано беше състезанието за най-оригинален сладкиш с плодове. Тук безспорният фаворит беше пълнената с плодове печена тиква, приготвена от майсторите от семеен хотел, който се намира в с. Горно Къпиново. 


Второто място беше за екзотичния мус от манго на кърджалиеца Пламен Кьоров, който се оказа, че по професия е бояджия, но представи фантастичен десерт. Третото място остана за ефирната малинова торта, приготвена от Айсун Риза.


Поздравления за един супер традиционен, местен отколешен десерт – пълнена тиква с различни плодове“, похвали специалитета при награждаването Ути. Младият Димитър, представител на екипа победители, разкри, че секретът при приготвянето на тази вкусотия е любовта. Той сподели, че мечтата му е да се развива туризма в региона. Водещият на празника Влади Въргала пък му пожела не той да ходи из големите градове и чужбина да търси работа, „а чужбина и големите градове да идват тука, заради твоите сладкиши“.


Преди да стигне до оценяването на конкурсните гозби, журито дегустира десетки вкусотии, приготвени от сръчните кулинари в региона. Те бяха подредени в специално изложение. Имаше родопски клин, зелник, баклави, кексове, традиционния пилаф и още, и още ...

Задъхан след края на дегустацията Ути призна, че оценяването на гозбите е било трудно, защото са направени с любов.

Дойде ред и на „най-мъжкото състезание“, по думите на Влади Въргала, а именно надяждането с люти чушки.

За три минути смелчаците трябваше да изядат колкото е възможно повече от опожаряващия небцето и всички вътрешности зеленчук. Пръв на сцената се качи кърджалиецът Георги Колев, който се оказа и крайният победител. Петима насълзиха очи в състезанието с люти чушлета. В тарелка пред всеки ги очакваха по десет бройки. Бавно и спокойно, без дори да се насълзят очите му, Георги се справи с два и половина пъти повече. С изтичането на минутите в тарелката му журито отброи 24 опашки на чушлета. След като получи наградата си от 150 лв., победителят призна, че не е тренирал, но е дошъл специално за състезанието. След като в предишно издание на фестивала се справил с 28 чушки, но останал на второ място, този път бил решен да достигне дори до 40 броя, но да грабне победата.


Люти, но проблемът е само първата. Първата, като те опари, другите нататък вече не парят“, даде рецептата за победа в това толкова огнено състезание победителят Георги.


Част от Фестивала на плодородието в Кирково бяха още изложби, спортни състезания, занимания за деца и развлекателна програма, в която звезди на родната музика радваха жители и гости на Кирково.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56