Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ути Бъчваров сготви специален кирковски кебап в двуметров тиган, чело на локомотив

Кирково представи богатството си на Първия фестивал на плодородието

13
Кирково показа плодовете на труда си
Снимка: Галина Стефанова

Първо издание на Фестивал на плодородието се проведе в пограничната община Кирково. Той е приемник на предишния, Фестивал на чушката, който имаше четири издания. Изключително наситена и разнообразна програма бяха подготвили организаторите - кметът Шинаси Сюлейман, Община Кирково, Местната инициативна група Кирково – Златоград, читалищата и разбира се, сръчните и креативни кулинари от региона.

Времето беше с домакините - слънчево и подходящо за празник. Центърът на Кирково беше изпълнен с пъстроцветни сергии, на които се продаваха типичните за селищен празник лакомства и стоки. Въздухът беше изпълнен с аромат на скара и чеверме. Точно срещу трибуната на площада, явно от ранни зори, се въртяха десетки чевермета с агнешко месо и печени на жар пилета. Оркестър подгряваше настроението с народни ритми.


На централно място погледите привличаше атрактивният Ути Бъчваров, който запасан с кожена готварска престилка, с преметнати вериги през раменете вместо презрамки, бъркаше ароматна вкусотия в "малко" тиганче с диаметър два метра. Било е чело на локомотив, изхвърлен като непотребен, но кулинарният магьосник и виден телевизионен водещ го е дарил с нов „вкусен живот“.


Ако Вие дойдете тука и надникнете, ще ги видите – цветовете на плодородието. То са печени пиперки. То са морковчета. То е лукче. То е чесънче. То е целинка. И цялото това нещо къкри от сутринта и вижте какви прекрасни цветове е придобило. Кебапът преди малко беше почерпен и с любимото ми не черно, а червено пиперче, за да хване именно този есенен загар. … Мамма миа … момчета хващайте ... и вътре слагам нещо много важно – фасулчето. Сипвай, сипвай, сипвай, оп, оп, оп … даааа.... Това е версия, която правя тук, в Кирковско, защото този кебап се е направил с истинско расло и пасло тук в тези баири и поляни телешко, което е вкусно … И тук, ако не сложим нещо прясно – доматки, малко люта чушчица, малко гьозум, малко магданозче … Ще стане много вкусно“. Така примамливо звучеше поканата на видния телевизионен кулинар към събиращото се множество.

При официалното откриване кметът Шинаси Сюлейман приветства кирковчани и гостите на празника. „Днес ние продължаваме една традиция поставена преди много години, която се е свързвала с радостта и удовлетворението от приключването на селскостопанската година. Радвам се, че поставяме началото и на нови“, каза кметът. Той припомни, че чушките са търсената алтернатива на тютюна, като поминък на региона. „Кирковчани сме мъдри, търпеливи, толерантни и единни. Кирковчани сме трудолюбиви, гостоприемни и с отворени сърца и души, защото може да не сме най-добрите, но правим всичко по най-добрия начин и винаги сме били и ще бъдем номер 1“, заключи Шинаси Сюлейман.


И след тези мотивиращи думи празникът продължи освен с песните и хората, които се виеха през цялото време на площада, също с няколко конкурса.

Компетентното жури, включващо Ути Бъчваров, известната кърджалийска кулинарка и авторка на книги с готварски рецепти Росица Генчева и разбира се, кметът Шинаси Сюлейман, се нагърби с нелеката задача да определи най-вкусната лютеница, приготвена от местните майстори. В продължение на поне двадесетина минути под любопитните и очакващи погледи на кирковчани и гости журито бръкваше последователно в някое от  над двадесетте бурканчета с доматено-пиперената вкусотия, завърташе я по небцето, обсъждаше тихичко и отместваше бурканчето или при тези, които продължават състезанието, или в другата групичка, при отпадащите. Така останаха само три от лютениците. А съревнованието между първата и втората беше наистина оспорвано – журито дълго обсъждаше коя от двете да е фаворита. Накрая подреди – първенец е лютеницата, представена от Народно читалище "Васил Априлов" , с. Чорбаджийско, на второ място – тази на Хабибе Местан от с. Добромирци и на трето, приготвената от Кристина Сапунджиева от с. Дрангово.




Също така оспорвано беше състезанието за най-оригинален сладкиш с плодове. Тук безспорният фаворит беше пълнената с плодове печена тиква, приготвена от майсторите от семеен хотел, който се намира в с. Горно Къпиново. 


Второто място беше за екзотичния мус от манго на кърджалиеца Пламен Кьоров, който се оказа, че по професия е бояджия, но представи фантастичен десерт. Третото място остана за ефирната малинова торта, приготвена от Айсун Риза.


Поздравления за един супер традиционен, местен отколешен десерт – пълнена тиква с различни плодове“, похвали специалитета при награждаването Ути. Младият Димитър, представител на екипа победители, разкри, че секретът при приготвянето на тази вкусотия е любовта. Той сподели, че мечтата му е да се развива туризма в региона. Водещият на празника Влади Въргала пък му пожела не той да ходи из големите градове и чужбина да търси работа, „а чужбина и големите градове да идват тука, заради твоите сладкиши“.


Преди да стигне до оценяването на конкурсните гозби, журито дегустира десетки вкусотии, приготвени от сръчните кулинари в региона. Те бяха подредени в специално изложение. Имаше родопски клин, зелник, баклави, кексове, традиционния пилаф и още, и още ...

Задъхан след края на дегустацията Ути призна, че оценяването на гозбите е било трудно, защото са направени с любов.

Дойде ред и на „най-мъжкото състезание“, по думите на Влади Въргала, а именно надяждането с люти чушки.

За три минути смелчаците трябваше да изядат колкото е възможно повече от опожаряващия небцето и всички вътрешности зеленчук. Пръв на сцената се качи кърджалиецът Георги Колев, който се оказа и крайният победител. Петима насълзиха очи в състезанието с люти чушлета. В тарелка пред всеки ги очакваха по десет бройки. Бавно и спокойно, без дори да се насълзят очите му, Георги се справи с два и половина пъти повече. С изтичането на минутите в тарелката му журито отброи 24 опашки на чушлета. След като получи наградата си от 150 лв., победителят призна, че не е тренирал, но е дошъл специално за състезанието. След като в предишно издание на фестивала се справил с 28 чушки, но останал на второ място, този път бил решен да достигне дори до 40 броя, но да грабне победата.


Люти, но проблемът е само първата. Първата, като те опари, другите нататък вече не парят“, даде рецептата за победа в това толкова огнено състезание победителят Георги.


Част от Фестивала на плодородието в Кирково бяха още изложби, спортни състезания, занимания за деца и развлекателна програма, в която звезди на родната музика радваха жители и гости на Кирково.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39