Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МИГ Кирково - Златоград подпомага местния бизнес

5
Производители представиха продукцията си на фестивала "Магията на Родопите"
Снимка: Галина Стефанова


Фестивал „Магията на Родопите“ проведе в рамките на Фестивала на плодородието в Кирково Местната инициативна група – Кирково-Златоград (МИГ).

От 2018 г. МИГ изпълнява местна стратегия, разработва условия за кандидатстване, одобрява и финансира проекти, съобщи експертът Юлия Бойчева. Стратегията работи по осем мерки, тя е многофондова, разполага с бюджет от 6 млн. 400 хил. лв. Основният източник е Програмата за развитие на селските райони.

От ресурса на МИГ може да се възползва само местен бизнес. „За разлика от на национално ниво, тук, на местно ниво, вероятността да бъдат одобрени кандидатите е много по-голяма, защото състезанието е на местно ниво“, каза Бойчева.

В рамките на изложението местни производители представиха продукцията си – пресни плодове и зеленчуци, както и обработени в лютеница, гозби и сладкиши.

В конкурса за най-вкусна лютеница спечели Народно читалище "Васил Априлов" , с. Чорбаджийско.

С титлата Майстор сладкар 2022 на Фестивала се окичи младият Димитър Чаушев, представител на семеен хотел в с. Горно Къпиново, за пълнена тиква с плодове. Журито – известният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман и видната авторка на готварски книги Росица Генчева, не се поколеба нито за миг преди да постави на почетното първо място сладкиша.

Нурхан Сали, читалищен секретар в Народно читалище „Възраждане“, с. Бенковски, сподели трудностите в производството и реализацията на реколтата от чушки. Тази земеделска култура трябваше да е алтернатива на тютюнопроизводството в региона, като основен поминък.

Следващият празник под надслова „Магията на Родопите“ ще бъде в Златоград, в рамките на Дельовите празници.

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още

Проведе се обществено обсъждане за промяна на общия устройствен план на Кърджали

Община Кърджали проведе обществено обсъждане за промяна общия устройствен план на град Кърджали. Проектът е изработен от арх. Иван Димчев, ръководител направление „Териториално и селищно устройство“ в Националния център за териториално развитие. Според плана, който е разработил и разчетите, арх. Димчев каза, че обитател на града ще има малко над..

публикувано на 09.12.22 в 13:40
Валентина Апостолова

Радиоакадемията на БНР-Кърджали дава изява за млади журналисти

В ефира на Радио Кърджали в младежкото предаване "Голямото междучасие" дебютираха трима млади радиоводещи. Любомир Колев, Венета Димитрова и Сезин Фангърлиева са ученици в СУ "П.Р.Славейков" и участници в Радиоакадемията на Радио Кърджали. Радиоакадемията на БНР-Кърджали съществува отскоро, от около месец. Към момента участниците в нея са основно от..

публикувано на 06.12.22 в 15:28
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе?  "Хубавото кафе е това,..

публикувано на 05.12.22 в 17:20
Милко Багдасаров

Багдасаров: Ляво обединение е нужно, но при взаимно зачитане

Няма основания за много голям оптимизъм, но все пак трябва да се даде шанс на идеята за обединение на лявото в българската политика. Така може да се обобщи мнението на областния председател на БСП в Кърджали Милко Багдасаров за проведената среща на представители на леви формации. Кръгла маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение"..

публикувано на 02.12.22 в 21:17
Ангел Коджаманов - Младши

Ангел Коджаманов-Младши: Направихме първите стъпки към обединението вляво

Направени са първи стъпки на обединението вляво в България. Това няма да бъде еднократен акт, а ще бъде дълъг процес. Така обобщи резултата от проведената кръгла маса, която събра представители на няколко леви формации Ангел Коджаманов-Младши, член на Изпълнителния съвет на младежката организация на ПП АБВ и член на Националния съвет на..

публикувано на 02.12.22 в 20:16

Жители на кв."Гледка" в Кърджали готвят протестни действия

Жители на кв. "Гледка" готвят протестни действия. Те са недоволни от преминаващия тежкотоварен трафик по ул. "Димитър Маджаров" и съседни улици, който по думите им уврежда пътя, къщите на хората и затруднява пресичането на пешеходци. Роса Соколова от "Гледка" обясни, че имат отговор от кмета Хасан Азис на тяхно писмо, прикрепено с подписка, но..

публикувано на 24.11.22 в 11:32

Христина Въчева: Никога не съм напускала Родината си

Поетесата Христина Въчева представи пред кърджалийска публика своите последни творби . Ценителите на изящното слово се докоснаха до новите й книги  "Слово в багри" и "Гласът на сърцето" - белетристика и публицистика и лирика. Събитието се организира със съдействието на Военния клуб и Спортно-интелектуален клуб "Ахридос". Вечерта бе истинска..

публикувано на 23.11.22 в 13:34