Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елван Гюркаш: Данъчното облекчение за деца може да се ползва авансово



През месец юли 2022 беше увеличен размера на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, които ще се прилагат само за доходите придобити през 2022 година. На годишна база за:

  • едно ненавършило пълнолетие дете – 6 000 лв /сума за получаване до 600 лв/;
  • две ненавършили пълнолетие деца – 12 000 лв /сума за получаване до 1200 лв/;
  • три и повече ненавършили пълнолетие деца – 18 000 лв /сума за получаване 1800 лв/;
  • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 12 000 лв /сума за получаване 1200 лв/

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата и се приспада от сумата от годишните данъчни основи за данък върху общият доход /основата, върху която се начислява данък/ по чл.17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума.Лицата, които отговарят на всички условия, определени в закона  и описани по-долу в статията, могат да ползват облекченията по два начина:

  • чрез работодателя по основното трудово правоотношение на физическите лица, при годишното облагане на доходите от трудови правоотношения.
  • С подаване на годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. В тези случаи декларациите за ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се подават с годишната данъчна деклараци.

С няколко въпроса относно авансовото ползване на данъчното облекчение за деца и деца с увреждания чрез работодателя се обърнахме към директора на офиса на НАП в Кърджали  Елван Гюркаш.

Въпрос:  Г-жо Гюркаш, какво означава авансово ползване на данъчното облекчение за деца?

 За първи път тази година се дава възможност това данъчно облекчение да се ползва авансово през годината. Сумата на данъчното облекчение за деца, която се възстановява на работникът/служителя във ведомостта за заплати, се приспада от общото задължение за данък върху общия доход на фирмата, т.е. каквото възстановява работодателят, същата сума приспада от задължението си за ДОД към НАП.

Чрез авансовото ползване на съответното данъчно облекчение, тежестта на работодателя намалява, защото сумата се разсрочва три пъти през годината, а не веднъж на годишна база. Например, родител с две непълнолетни лица, при ползване на

данъчно облекчение в края на годината, ако служителят отговаря на всички описани по-горе условия , работодателят трябва да му възстанови сума в общ размер до 1200 лв.  При авансово ползване на данъчното облекчение за юли приспада 600 лв, за октомври – 300 лв, за годишното преизчисляване – 300 лв. По този начин не се натоварва работодателя с по-големи суми за изплащане, респективно приспадане от общия размер на ДОД за следващите месеци.

Въпрос:  На какви условия трябва да отговаря работника, за да ползва данъчните облекчения за деца ?

1.  Данъчните облекчения се ползват на първо място за доходите, които се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа / т.нар. ДОД/, това са доходи от трудови правоотношения, друга стопанска дейност, наеми, продажба на имущество, други източници и след това от годишната данъчна основа по чл.28 от ЗДДФЛ за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;

  1. По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител. Има случаи, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишната данъчна основа на единия родител, тогаваразликата се ползва от другия родител, като подаде годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2022. 

3.  Важно условие, за да се възползвате от данъчното облекчение за деца, е да нямате неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Преди да предоставят необходимите документи за получаване на данъчно облекчение, лицата трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка със своя ПИК-код издаден от НАП. Ако имат задължения , следва да ги погасят, за да се възползват  от данъчната отстъпка. Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение;

Въпрос: Това означава ли, че през октомври могат да бъдат подадени декларации за ползване на облекчението пред работодателя?

Да. Месечната данъчна основа за месец октомври се намалява със сбора от сумите за месеците юли-септември:

  • едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 500 лв месечно или 1500 лв за тримесечието;
    • две ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 000 лв. месечно или 3 000 лв за тримесечието;
    • три и повече ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 500 лв. месечно или 4 500 лв за тримесечието;
    • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 1 000 лв месечно или 3 000 лв за тримесечието;

    Това означава, към октомврийската заплата родителите могат да получат допълнително следните суми за:

    • едно ненавършило пълнолетие дете – 150 лв;
    • две ненавършили пълнолетие деца – 300 лв ;
    • три и повече ненавършили пълнолетие деца – 450 лв;
    • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – 300 лв;

    Въпрос:  А за останалите месеци до края на тази календарна година?


    За месеците октомври-декември 2022 г. данъчните облекчения се ползват при изчисляване на годишната данъчна основа по реда на чл.49 от ЗДДФЛ
    Работникът/служителят еднократно избира да приложи авансовото ползване на съответното данъчно облекчение чрез предоставяне на писмена декларация пред работодателя, с която декларира, че:

    1.  за прилагане на всяко от данъчните облекчения следва да изпълни условията, предвидени в чл.22в и 22г от ЗДДФЛ;

    2.  другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, няма да ползва авансово намалението за съответната данъчна година;

    3.  работникът/служителят няма да ползва данъчните облекчения при друг работодател;

    Въпрос: Кой не може да ползва данъчни облекчения за деца ?


    Родители, които през цялата 2022 година са в майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали е необлагаем, т.е. не са плащали данък, за който да се ползва облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител. Също така  не могат да се възползват и самоосигуряващи се лица и лицата получаващи възнаграждения за положен личен труд в дружеството, независимо че за изплатеният доход се начислява данък.

Интервюто с директора на офиса на НАП в Кърджали  Елван Гюркаш  може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57