Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Елван Гюркаш: Данъчното облекчение за деца може да се ползва авансовоПрез месец юли 2022 беше увеличен размера на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, които ще се прилагат само за доходите придобити през 2022 година. На годишна база за:

 • едно ненавършило пълнолетие дете – 6 000 лв /сума за получаване до 600 лв/;
 • две ненавършили пълнолетие деца – 12 000 лв /сума за получаване до 1200 лв/;
 • три и повече ненавършили пълнолетие деца – 18 000 лв /сума за получаване 1800 лв/;
 • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 12 000 лв /сума за получаване 1200 лв/

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата и се приспада от сумата от годишните данъчни основи за данък върху общият доход /основата, върху която се начислява данък/ по чл.17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума.Лицата, които отговарят на всички условия, определени в закона  и описани по-долу в статията, могат да ползват облекченията по два начина:

 • чрез работодателя по основното трудово правоотношение на физическите лица, при годишното облагане на доходите от трудови правоотношения.
 • С подаване на годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. В тези случаи декларациите за ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се подават с годишната данъчна деклараци.

С няколко въпроса относно авансовото ползване на данъчното облекчение за деца и деца с увреждания чрез работодателя се обърнахме към директора на офиса на НАП в Кърджали  Елван Гюркаш.

Въпрос:  Г-жо Гюркаш, какво означава авансово ползване на данъчното облекчение за деца?

 За първи път тази година се дава възможност това данъчно облекчение да се ползва авансово през годината. Сумата на данъчното облекчение за деца, която се възстановява на работникът/служителя във ведомостта за заплати, се приспада от общото задължение за данък върху общия доход на фирмата, т.е. каквото възстановява работодателят, същата сума приспада от задължението си за ДОД към НАП.

Чрез авансовото ползване на съответното данъчно облекчение, тежестта на работодателя намалява, защото сумата се разсрочва три пъти през годината, а не веднъж на годишна база. Например, родител с две непълнолетни лица, при ползване на

данъчно облекчение в края на годината, ако служителят отговаря на всички описани по-горе условия , работодателят трябва да му възстанови сума в общ размер до 1200 лв.  При авансово ползване на данъчното облекчение за юли приспада 600 лв, за октомври – 300 лв, за годишното преизчисляване – 300 лв. По този начин не се натоварва работодателя с по-големи суми за изплащане, респективно приспадане от общия размер на ДОД за следващите месеци.

Въпрос:  На какви условия трябва да отговаря работника, за да ползва данъчните облекчения за деца ?

1.  Данъчните облекчения се ползват на първо място за доходите, които се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа / т.нар. ДОД/, това са доходи от трудови правоотношения, друга стопанска дейност, наеми, продажба на имущество, други източници и след това от годишната данъчна основа по чл.28 от ЗДДФЛ за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;

 1. По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител. Има случаи, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишната данъчна основа на единия родител, тогаваразликата се ползва от другия родител, като подаде годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2022. 

3.  Важно условие, за да се възползвате от данъчното облекчение за деца, е да нямате неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Преди да предоставят необходимите документи за получаване на данъчно облекчение, лицата трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка със своя ПИК-код издаден от НАП. Ако имат задължения , следва да ги погасят, за да се възползват  от данъчната отстъпка. Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение;

Въпрос: Това означава ли, че през октомври могат да бъдат подадени декларации за ползване на облекчението пред работодателя?

Да. Месечната данъчна основа за месец октомври се намалява със сбора от сумите за месеците юли-септември:

 • едно ненавършило пълнолетие дете – в размер на 500 лв месечно или 1500 лв за тримесечието;
  • две ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 000 лв. месечно или 3 000 лв за тримесечието;
  • три и повече ненавършили пълнолетие деца – в размер на 1 500 лв. месечно или 4 500 лв за тримесечието;
  • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – в размер на 1 000 лв месечно или 3 000 лв за тримесечието;

  Това означава, към октомврийската заплата родителите могат да получат допълнително следните суми за:

  • едно ненавършило пълнолетие дете – 150 лв;
  • две ненавършили пълнолетие деца – 300 лв ;
  • три и повече ненавършили пълнолетие деца – 450 лв;
  • дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане – 300 лв;

  Въпрос:  А за останалите месеци до края на тази календарна година?


  За месеците октомври-декември 2022 г. данъчните облекчения се ползват при изчисляване на годишната данъчна основа по реда на чл.49 от ЗДДФЛ
  Работникът/служителят еднократно избира да приложи авансовото ползване на съответното данъчно облекчение чрез предоставяне на писмена декларация пред работодателя, с която декларира, че:

  1.  за прилагане на всяко от данъчните облекчения следва да изпълни условията, предвидени в чл.22в и 22г от ЗДДФЛ;

  2.  другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, няма да ползва авансово намалението за съответната данъчна година;

  3.  работникът/служителят няма да ползва данъчните облекчения при друг работодател;

  Въпрос: Кой не може да ползва данъчни облекчения за деца ?


  Родители, които през цялата 2022 година са в майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали е необлагаем, т.е. не са плащали данък, за който да се ползва облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител. Също така  не могат да се възползват и самоосигуряващи се лица и лицата получаващи възнаграждения за положен личен труд в дружеството, независимо че за изплатеният доход се начислява данък.

Интервюто с директора на офиса на НАП в Кърджали  Елван Гюркаш  може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още
Васил Визев

Васил Визев: Футболът на Световното е на много високо ниво

Днес и утре в Катар предстоят да се изиграят последните четири осминафинала от световното първенство по футбол. Досега Мондиал 2022 предложи страсти, емоции, изненади. Какво още виждат специалистите в играта и тактиката на отборите, устремили се към световната титла?  "От това, което видяхме досега, футболната игра е качена на много високо ниво...

публикувано на 05.12.22 в 16:37

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи.  Те ще са ранно откриване на рак на маточната..

публикувано на 01.12.22 в 13:29
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36