Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се спасяват диви пчели?

15
Снимка: Георги Аргиров

Един от най-вкусните видове мед е дивият, но не са много хората, които са го опитвали. Защото, за да намериш див мед, трябва да стигнеш до диво гнездо с пчели. А това е опасно и е нещо, за което се изискват умение и опит. Такива не липсват на Ахмед Юсеин от кирковското село Кран. За своите 62 години опитният пчелар е уловил и спасил от загиване над 30 диви пчелни гнезда и то все в родния му край. 


Дивите пчели или избягалите рояци от питомни пчелини създават гнезда на скрити места, които предлагат защита на насекомите. Това може да са пукнатините на скали, дупки в земята, в хралупи на дървета. Едно такова гнездо, скрито в кухо дъбово дърво в горичка на километър от село Кран, бай Ахмед е открил преди няколко месеца. Синът му Мустафа Юсеин разказва, че си има "чалъм" да ги открива. "Искаме да преместим дивото гнездо, защото предполагаме, че пчелното семейство е слабо и няма да може да изкара зимата." Така обяснява акцията, на която присъства и екип на Радио Кърджали.
"Слаб пчелин означава малко на брой пчели вътре. Сигурен съм, че е вграден и малко мед, защото не е направено първоначалното подхранване преди да излезе на паша", казва Мустафа Юсеин.
Стигаме до високото 6-7 метра дърво, където вече ни чака бай Ахмед. Подготовката за акцията е сериозна - електрически трион, брадва, тави, кошер, въжета, стълба. 

Всички ще влязат в употреба. Опитният пчелар се качва до хралупата, и започва да пуска пушек в нея, за да успокои пчелите и да ги изведе от гнездото, преди да започне да реже дървото, за да стигне до меда. После прави с резачката "прозорец" в ствола, за да огледа къде се намират питите. Те са близо до мястото, където е бай Ахмед, но е имало и случаи, когато са били разположени на два-три метра от разреза. След като оглежда ситуацията, мъжът се заема да изведе рояка от хралупата и след това вади първата пита. 




Половин час по-късно шестте пити са извадени, а пчелите жужат в и около импровизирания примитивен куполовиден кошер, изплетен от клони и измазан със специална смес и поставен над хралупата. Медът е малко. Според Мустафа Юсеин  има изключително добри хранителни стойности и единствената разлика с меда от питомните пчелни кошери е във восъка, който пчеларите използват. В дивите кошери пчелите сами си го произвеждат. Опитваме меда, който е изключително вкусен. Докато облизваме пръстите си, бай Ахмед слиза от дървото, след като преди това е спуснал кошера с уловения рояк, който преди това е овързал добре, за да не избягат пчелите.

"Доволен съм. Спасих пчелата. Това е най-важното", казва той, потвърждавайки, че пчелинът е слаб и най-вероятно няма да оцелее през зимата. Казва още, че пчела се гледа с мерак, а не само заради меда. Признава, че е опасно това, което прави и вече започва да се замисля, защото не е в първа младост.

Бай Ахмед Юсеин от Кран знае чалъма не само на пчелите. В целия район е известен и като майстор на пилафа. Търсен е за всички местни селищни събори и мевлиди. Готварските си умения е прилагал чак до Първомай. Освен майстор готвач, той е и майстор на дървените лъжици и бастуни. Прави ги непрекъснато. Обича да ги подарява "на старците" и в отговор да чува "благодаря".

Вижте и ВИДЕО:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

След това шеф Васко ще ни каже какво би приготвил за рожден ден на седемгодишно дете и какъв е принципът, за да се храним винаги здравословно. Следва и кулинарната ни изненада,  освен това на пряката ни телефонна линия ни очаква комикът Звезделин Минков, който също ще ни поздрави и разкаже за празника на Свинските уши на Старозагорската..

публикувано на 05.02.25 в 17:45

Сезгин Бекир: Трябва да бъдем нетолерантни към разпространението на вейповете и други такива вещества

Не е възможно само една организация, било то държавна, неправителствена или отделни семейства да се справят с злоупотребата на наркотични и упойващи вещества. Това каза в ефира на Радио Кърджали клиничният психолог д-р Сезгин Бекир по повод акцията на  ГДБОП срещу разпространението на вейпове и различни други продукти с вещества, близки до канабис и..

публикувано на 04.02.25 в 19:05
Даниела Петрова

Един от всичките 41 общински съветници в Кърджали се отчете пред избирателите

Над 40 предложения, теми и инициативи, поставени за разглеждане от местния парламент в Кърджали, отчита за първата година от мандата си Даниела Петрова, общински съветник, представител на гражданската квота в групата на партия „Възраждане“. „Считам, че естествен завършек на една година е да анализираме свършеното и да направим план за..

публикувано на 03.02.25 в 18:40
Наричат Жана Д Арк  Орлеанската дева

Франция, мон амур! Еп.41

В епизод 41 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме регион Център-Вал дьо Лоар в долината на Лоара, както и неговия департамент Лоаре. Ще чуете: Кои са департаментите и по-големите градове на Център-Вал дьо Лоар? С какво е известен този регион? Коя е най-голямата държавна гора във..

публикувано на 03.02.25 в 17:29
Художествена галерия

Художествената галерия в Кърджали се нуждае от още ремонти, за да бъде отворена отново

Кога ще бъде отворена за посетители художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали, след като ремонта на покрива вече е приключил? Какво още е необходимо, за да върне блясъка си тази емблематична сграда, която е със статут на недвижима културна ценност с местно значение? На тези въпроси отговори диркторът на Регионалния исторически..

публикувано на 03.02.25 в 15:30

Петнадесет дни празнуват Нова година в Китай

Китайската Нова година настъпи. Това е времето на великото преселение, когато в огромната азиатска държава стотици милиони хора пътуват, за да отидат на гости на близките си. Събират се обикновено у най-възрастните. Това е единственото време в годината, когато китайците имат по-дълга отпуска и могат да се приберат по родните си места. В..

публикувано на 02.02.25 в 18:35

Кърджалийци обядват в гръцко след влизането ни в Шенген

В съревнованието за клиенти от двете страни на Маказа за сега печелят гръцките заведения с по-доброто качество на предлаганата храна и с отношението на персонала към гостите. Това е впечатлението на д-р Димитър Димов, който освен един от най-добрите педиатри в Кърджали е и кулинар и пътешественик, и кулинар, познавач и ценител на добрата храна...

публикувано на 02.02.25 в 15:56