Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Владимир Сиркаров : Бюджет 2023 трябва да се таргетира ефективноКолко популизъм може да понесе бюджетът за 2023 година? Този въпрос зададохме на икономическия експерт д-р Владимир Сиркаров. Виждаме все повече популизъм, който се изразява най-вече в разходната част на бюджета, заяви д-р Сиркаров, като спомена и факта, че в България имаме и неприятен контекст на политическата криза.

Българската държава все по-сериозно трупа дългове, за да успее да покрие големите харчове, които прави. Основната причина за тази негативна тенденция е неразумната фискална политика, която си позволява да разходва повече средства, отколкото може да събере като приходи.

Предлагания бюджет е с много сериозен дефицит от 6,6%. Д-р Сиркаров очаква политическите субекти да се надцакват “кой е по-солидарен“ с предложения за още и още разходи, които ще формират дефицит, който пък ще се покрие от нови дългове.

Не трябва да забравяме, че се намираме и в паричен съвет, но дефицитното харчене носи сериозни рискове за устойчивото му функциониране, подчерта докторът по икономика.

Всичко зависи от това дали ще се заложи на по-високите доходи или на борбата с инфлацията. Инфлацията разбива страшно много икономически връзки. Това трябва да бъде стопирано, подчертава д-р Владимир Сиркаров:

„Централните банки вече предприемат подобни действия. Когато имаш сериозно дефицитно харчене, това е проинфлационна политика. Тоест с увеличаване на дефицита по линията на социални трансфери се налива още масло в огъня на инфлацията.“

В този ред на мисли съществува огромен риск България да влезе в дългова спирала и тежка икономическа криза, заяви д-р Сиркаров:

„Тук става въпрос за много сериозно набъбване на дълга. Не трябва да забравяме, че България наваксва икономическо развитие, така че увеличаването на дълга и неговата цена, която ще се оскъпява с годините, носи сериозни рискове. От една страна е важно да сме фискално дисциплинирани. От друга страна бюджетът трябва да се таргетира много ефективно и ефикасно.“

Същевременно всяко раздуване на разходите в година, в която предстоят местни избори, а по-всяка вероятност и поредни парламентарни, ще отдалечи България от еврозоната. Задаващите се проблеми през зимните месеци трябва да се осъзнаят и да се изготвят ефективни мерки за по-меко преминаване през кризата.

2023 година ще е много тежка година по редица прогнози и ще има рецесия в редица страни, като Германия например. Именно затова и в момента трябва да се подходи възможно по консервативно. Въпреки, че като се каже стягане на коланите, това винаги среща отпор, трябва да се обясни, че позитиви  в краткосрочен план от повече разходи през бюджета могат да доведат до много повече проблеми в дългосрочен план.

За дефицита от 6,6% и за опасностите пред бюджета на България чуйте в интервюто на Ангел Шенков с д-р Владимир Сиркаров.


Галерия

Вижте още

Нови семейства и двойки получават помощи за новородено или осиновено дете в Хасково

38 заявления  са разгледани за отпускане на еднократна финансова помощ за живородено или осиновено дете в община Хасково от Комисията на последното си заседание, проведено на 2 юни 2023 г . Одобрените кандидати за подпомагане са 32. Две от заявленията са за бебета близнаци. Сумата се отпуска за всяко дете поотделно. Комисията е направила един..

публикувано на 06.06.23 в 16:44

Радев: Новата коалиция обезсмисли изборите

Надявам се правителството да не предава националните интереси така, както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели, каза президентът Румен Радев на влизане в НС преди гласуването на новия кабинет и допълни: "Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисли изборите. А..

публикувано на 06.06.23 в 14:20

Пръскат срещу кърлежи в Ардино

От Община Ардино уведомяват, че на 6 юни (вторник) и 8 юни (четвъртък) ще бъде извършенa дезакализация на тревни площи срещу кърлежи на територията на общината. Това съобщиха от отдел „Екология и опазване на околната среда“. Те уточниха, че обработката на площите се извършва с гръбни моторни пръскачки от кърджалийската фирма „Бовад“. Използваният биоцид..

публикувано на 06.06.23 в 12:25
Бюст на капитан Петко в къщата музей в с. Доган Хисар.

Къде отекват стъпките на капитан Петко?

Нов туристически маршрут в Гърция събира любители на приключенията. Той води по стъпките на капитан Петко и разказва известни и не толкова истории за живота на легендарния български хайдутин. Туристите имат шанса да посетят къщата музей в родното село на воеводата и знакови места на сраженията, в които е участвал. Маршрутът разказва и легенди,..

публикувано на 05.06.23 в 14:28
Христо Момчев

Капитанът на кърджалийските гвардейци на визита във Ватикана, среща се с Папската гвардия

Йорданка Чавдарова, директорът, по време на управлението на която е поставено началото на гвардейския отряд в Езиковата, разказа за трудностите в първите стъпки, но също подчерта гордостта си от постигнатото.  Спомени споделиха и първите ръководители Елена и Димитър Кондикови. Те разкриха как момчетата са достигали до изнемога, но не са се..

публикувано на 04.06.23 в 20:40
Румен Радев в Казаналък, на Световната среща на българските медии

Румен Радев: Имаме нужда от законови промени за гарантиране на финасирането на обществените медии

Имаме нужда от сериозни промени в закона, които да гарантират независимо финансиране на обществените медии, както и да е ясна реалната собственост на частните, заяви в Казанлък президентът Румен Радев по време на 18-та на световна среща на българските медии, организирана от БТА. Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на..

публикувано на 04.06.23 в 15:52

Езиковата представи албум с паметници по повод празника си

Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали чества патронния си празник с редица прояви, подготвени от ученици в различните клубове, работещи в училището. Проявите започнаха с отбелязването на седемнадесетата годишнина от създаването на Първи ученически гвардейски отряд.  В емоционално тържество в актовата зала се срещнаха първите, тези,..

публикувано на 01.06.23 в 14:27