Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимир Сиркаров : Бюджет 2023 трябва да се таргетира ефективно



Колко популизъм може да понесе бюджетът за 2023 година? Този въпрос зададохме на икономическия експерт д-р Владимир Сиркаров. Виждаме все повече популизъм, който се изразява най-вече в разходната част на бюджета, заяви д-р Сиркаров, като спомена и факта, че в България имаме и неприятен контекст на политическата криза.

Българската държава все по-сериозно трупа дългове, за да успее да покрие големите харчове, които прави. Основната причина за тази негативна тенденция е неразумната фискална политика, която си позволява да разходва повече средства, отколкото може да събере като приходи.

Предлагания бюджет е с много сериозен дефицит от 6,6%. Д-р Сиркаров очаква политическите субекти да се надцакват “кой е по-солидарен“ с предложения за още и още разходи, които ще формират дефицит, който пък ще се покрие от нови дългове.

Не трябва да забравяме, че се намираме и в паричен съвет, но дефицитното харчене носи сериозни рискове за устойчивото му функциониране, подчерта докторът по икономика.

Всичко зависи от това дали ще се заложи на по-високите доходи или на борбата с инфлацията. Инфлацията разбива страшно много икономически връзки. Това трябва да бъде стопирано, подчертава д-р Владимир Сиркаров:

„Централните банки вече предприемат подобни действия. Когато имаш сериозно дефицитно харчене, това е проинфлационна политика. Тоест с увеличаване на дефицита по линията на социални трансфери се налива още масло в огъня на инфлацията.“

В този ред на мисли съществува огромен риск България да влезе в дългова спирала и тежка икономическа криза, заяви д-р Сиркаров:

„Тук става въпрос за много сериозно набъбване на дълга. Не трябва да забравяме, че България наваксва икономическо развитие, така че увеличаването на дълга и неговата цена, която ще се оскъпява с годините, носи сериозни рискове. От една страна е важно да сме фискално дисциплинирани. От друга страна бюджетът трябва да се таргетира много ефективно и ефикасно.“

Същевременно всяко раздуване на разходите в година, в която предстоят местни избори, а по-всяка вероятност и поредни парламентарни, ще отдалечи България от еврозоната. Задаващите се проблеми през зимните месеци трябва да се осъзнаят и да се изготвят ефективни мерки за по-меко преминаване през кризата.

2023 година ще е много тежка година по редица прогнози и ще има рецесия в редица страни, като Германия например. Именно затова и в момента трябва да се подходи възможно по консервативно. Въпреки, че като се каже стягане на коланите, това винаги среща отпор, трябва да се обясни, че позитиви  в краткосрочен план от повече разходи през бюджета могат да доведат до много повече проблеми в дългосрочен план.

За дефицита от 6,6% и за опасностите пред бюджета на България чуйте в интервюто на Ангел Шенков с д-р Владимир Сиркаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21