Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Пулев представи пред бизнеса в Смолян възможностите за финансиране по структурните фондове

Финансират изграждане и на домашни фотоволтаици

Четири процедури трябва да бъдат отворени до края на годината

Министър Пулев представи възможностите за финансиране на проекти
Снимка: Областна адм. Смолян


До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – „Технологична модернизация“ с бюджет 260 млн. лв. за нови машини и съоръжения в малките и средните фирми. По нея се кандидатстваше до края на септември. Това става ясно от информация на сайта на министерството.
До дни МИР ще обяви за обществено обсъждане най-чаканата, трета процедура, от Плана за възстановяване и устойчивост – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв. От министерството отчитат изключително засилен интерес към мярката от страна на малките и средни предприятия. Това ще ги направи енергийно независими, а половината от инвестицията ще се плаща от Плана за възстановяване. Фирмите ще могат да си монтират ВЕИ-панели, както и батерии за съхранение на енергията, която няма да се връща в енергийната системата, а ще се ползва от тях за производствени нужди.
В момента достъпна за кандидатстване е втората процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв., по която проекти се приемат до 19 декември. По тази мярка дигитализацията, мерките за киберсигурност и информационните технологии ще бъдат плащани 100 % от ПВУ, без нужда от съфинансиране на фирмите.
До края на годината ще бъде отворена и четвърта процедура по ПВУ – за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Тя е за всички предприятия, които имат печат за върхови постижения, но не са получили шанс за финансиране поради изчерпване на ресурс в предходния програмен период. Сега ще получат втори шанс за финансова подкрепа, става ясно още от информацията на сайта.

Неотдавна министър Александър Пулев направи с екипа си обиколка в страната, за да представи възможностите, които ще предлагат както Плана за възстановяване и устойчивост, така и структурните фондове на ЕС. Той направи 12 срещи и разговаря с 20 областни управители. Една от информационните срещи беше в Смолян, по покана на областния управител Стефан Сабрутев. 
Очаквано, най-голям интерес у представителите на бизнеса е предизвикала предстоящата за откриване процедура за изграждане на фотоволтаици. "Те предварително знаят, че 200 млн., които са заделени, са малко за изграждане на фотоволтаици, предвид, че за ибзнеса към момента токът е изключително скъп и едно голямо перо като разход", коментира пред Радио Кърджали Сабрутев. Той подчерта големият интерес  от страна на бизнеса, а и на гражданите към предстоящите за отваряне процедури и програми до края на годината. 
В близките дни предстои организирането на подобна информационна среща с ресорните министри за представяне на конкретните възможности за финансиране от ПВУ и в други сфери. "Добре е да е наясно и бизнеса, и всеки един като физическо лице дали може да си направи една малка електроцентрала на покрива, да бъде независима сградата и т.н. Доколкото съм информиран, ще има такава възможност", допълни областният управител. Според него общините ще могат да получат финансиране от ПВУ за инфраструктурни обекти, но за това е нужна подготовка. Надеждата му е, че отварянето на програмите и процедурите ща дадат поне малък тласък в развитието на региона.
Подробности, чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Радослав Милев: Задълженията на община Кърджали са около 100 млн. лева

На 19 юни в Бизнес инкубатора бе проведено публично обсъждане на плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024-2026 г. За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект възлиза на приблизително 5 000 000 лева. Освен оптимизиране на местните приходи и събираемостта им, ще бъде затегната бюджетната..

публикувано на 21.06.24 в 13:46
Милан Миланов

Милан Миланов: На България е нужна обединена левица

"Има такъв народ" си вдигат цената в първия ден на 50-то народно събрание. Тази хипотеза изказа в ефира на Радио Кърджали Милан Миланов, общественик и политик. „ Както се очаква, към очерталата се коалиция от победителите в изборите ГЕРБ-СДС и ДПС да се включи и ИТН, но това може да стане на по-късен етап, защото, според мен, ИТН просто си..

публикувано на 20.06.24 в 18:19
Пирамидата с минерали, създадена от Емил Георгиев и Зекерия Мехмед

Лечебна пирамида дава енергия във Врело

От древни времена енергията на кристалите се използва от хората. Заради непрекъснато протичащата енергия в камъните и минералите, те имат способността на лекуват, да отварят и настройват човешката аура. Техните честоти въздействат над човека изцеляват, укрепват, носят вълни от положителна енергия, извличат отрицателната. Носител на енергия..

публикувано на 19.06.24 в 14:55
Ангелина Костова

Седмокласниците се явяват на НВО на 19 и 21 юни

От  завършващите  общо 1101-н седмокласници в област Кърджали, допуснати до явяване на изпити по български език и математика на предстоящото национално външно оценяване са 1083-ма. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието в Кърджали. „ Има разлика, защото имаме ученици, насочени..

публикувано на 17.06.24 в 20:51

На Петровден "С песните на Георги Чилингиров" в родното му село

В Смолянското село Полковник Серфимово ще се проведе VI Национален фолклорен фестивал "С песните на Георги Чилингиров". Фестивалът е съчетан и с празника на селото, който е на Петровден - 29 юни (събота). Организатор е читалище "Отец Паисий". Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските..

публикувано на 16.06.24 в 14:10
Тракийски събор Кърджали

Тракийци се събират на събор в Кърджали

За 23-та поредна година тракийци се събират в Кърджали, за да покажат красотата на тракийския фолклор. “Тракийски събор Кърджали 2024” ще се проведе в парк Простор на 29 юни. Откриването е в 10:30 ч. Организатори на събора са Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и Народно читалище “Тракия - 2009”, със съдействието на община Кърджали. Целта на събора..

публикувано на 15.06.24 в 14:35

Еленът лопатар и благородният елен поддържат мозаечния пейзаж в Родопите

Обитаваната от благородните елени територия в Източни Родопи се е увеличила близо десет пъти. А ареалът на елените лопатари - около пет пъти благодарение на разселените над 1000 животни от двата вида от фондация "По-диви Родопи".  „ Продължаваме напред, ще се стремим да надградим тези постижения с допълнителни бройки животни на..

публикувано на 13.06.24 в 16:50