Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Снимка: БГНЕС

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи. 
Те ще са ранно откриване на рак на маточната шийка, рак на гърдата при жените и рак на дебелото и правото черво при двата пола. 
Кампанията е в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г. на Министерство на здравеопазването. Целта й е да осигури достъп до здравни услуги на здравно неосигурените лица за превенция на онкологичните заболявания чрез ранно диагностициране, съобщи за Радио Кърджали Росица Чилингирова, началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ-Кърджали.
"Здравно неосигурените нямат достъп до здравни услуги и ако решат да отидат в лечебно заведение, се налага да извървят дълъг път със заплащане на здравни вноски до добиване на права, после избор на лекар, което отнема дълъг период от време и забавя всичко, свързано с лечението", обясни Росица Чилингирова. Тя призова неосигурените да използват тази възможност, още повече, че диагностиката в ранен етап е предпоставка за успешно лечение.
"Трябва да мислим без страх за профилактичните прегледи. Голяма част от хората не са склонни да участват в подобни кампании, заради страх от болка, дискомфорт или опасения от евентуален лош резултат. Когато няма болка, която да принуждава човек да потърси лекарска помощ, когато няма указания от лекар, които да задължат човек да си направи изследвания, някак си хората чакат последния момент, когато болестта е вече в ход и понякога е нещата са необратими", смята Росица Чилингирова. 
В първата седмица от обявяването на кампанията едва четирима души проявиха интерес и се записаха. Към момента интересът се повишава, уточни здравният специалист. Според нея в подобни кампании информацията стига до хората малко по-бавно, но ако има интерес, ще се търси вариант акцията да се удължи във времето, за да могат всички записали се да се прегледат.

В срок до 15 декември 2022 г. всички желаещи здравно неосигурени лица могат да се запишат за безплатните прегледи на телефони: 0361/6-02-96,  0885 77 88 27,  0884 33 16 16 в РЗИ-Кърджали.

За разлика от тази кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица, огромен интерес от първия ден е предизвикала вече преминалата акция за измерване на костната плътност. "Наложи се да направим запитване за второ и трето удължаване", каза Росица Чилингирова. Тя уточни, че прегледите, които е трябвало да се проведат през ноември, са отложени за януари 2023 г. заради отсъствие на специалиста, но всички записани ще бъдат уведомени.
Интерес е имало и към кампанията за измерване на кръвната захар, която РЗИ-Кърджали проведе по повод 14 ноември - световния ден за борба с диабета. Тази акция продължава и към момента с измерване на кръвната захар по институции и предприятия, които са пожелали служителите им да бъдат изследвани.
В началото на декември по повод Световния ден за борба със СПИН традиционно РЗИ-Кърджали организира и безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, хепатит В и С и сифилис. Тя ще продължи до 9 декември. Желаещите могат да посетят лабораторията в РЗИ, за да направят изследванията. 
Повече за кампанията, целите й и работата на РЗИ-Кърджали в сферата на профилактиката чуйте в следващия разговор на Станислава Георгиева с Росица Чилингирова, началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ-Кърджали в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Вижте още
Личен архив

Божана Илеева: Данъчното облекчение за ремонт все-още не е популярно

За втора поредна година хората, които са ремонтирали дома си, ще могат да ползват данъчното облекчение за ремонт . За да стане това,  подобренията трябва да са направени през изминалата 2022 година. Данъчните облекчения са в размер на до 2000 лева и се отнасят до плащанията за труд. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, реално дължимите данъци може..

обновено на 07.02.23 в 12:38

Деян Николов:Правителството се опитва малко ’’под масата’’ да ни вкара в Еврозоната

Инициативен комитет настоя българите да бъдат питани на референдум дали са съгласни България да запази българският лев като единствена официална валута до 2043 г. "В България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в Еврозоната“, смята говорителят на инициативния комитет Деян Николов. Той е икономист. Завършил е „Бизнес и..

обновено на 07.02.23 в 09:43

ЕС отпуска до 15 000 лева на домакинство за собствен соларен панел

Европейския съюз отпусна средства, с които домакинствата в България да могат да кандидатстват за изграждане на собствени фотоволтаични системи. „Това е огромен шанс, социална мярка, която достига директно до хората. Очаквам тя да има дълготраен и силно положителен ефект както за икономиката и екологията като цяло, така и за всички, които..

публикувано на 06.02.23 в 10:17

Експерти проучват нагласите за екообразование в Кърджали

Ученици от Кърджали ще създават еко ядра в училищата за повишаване на знанията за опазване на околната среда. Кърджалийски школа и организации са откликнали на предложение на екоспециалисти за обучителна програма. „Ние създадохме рамката на тази образователна програма, която предполага повишаване на екологичните знания, съвместни действия в..

публикувано на 05.02.23 в 22:37
Григор Захариев

Григор Захариев: Парламентът работеше под външен натиск

Като недобра оцени работата на отминалото 48-мо народно събрание депутатът от Кърджали от партия „Български възход“ Григор Захариев. Сред трудните решения, взети от закрития вече парламент, той посочи свързаните със закупуването на втора ескадрила от F16. Екс депутатът призна, че на Комисията по отбрана се е наложило да направи неоправдана на..

публикувано на 04.02.23 в 15:53
Павлин Кръстев

Павлин Кръстев: В приключилия парламент започнахме диалог

Четиридесет и осмото народно събрание е на започнатия диалог между политическите сили. Такава оценка даде за приключилия вече работа парламент депутатът в него Павлин Кръстев от Движението за права и свободи. Коалициите, в които влизаше ДПС в 48-ия парламент са били премерени и в полза на добрите решения за избирателите, коментира депутатът от..

публикувано на 04.02.23 в 15:30
Байрам Байрам

Байрам Байрам: ДПС ще участва в следващото редовно правителство

Заявка за участие на Движението за права и свободи в бъдещото редовно правителство след по-голяма избирателна активност на предстоящите избори направи пред Радио Кърджали екс депутатът от Кърджали Байрам Байрам. Той оцени като успешна работата на парламентарната група на Движението в 48-то народно събрание. Екс народният представител посочи..

публикувано на 04.02.23 в 15:22