Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отличиха над 40 млади математици в турнира "Перперикон"

Състезанието е вход за вуз за първенците

6
Носителката на купата на Областния управител - Елиф Али
Снимка: Личен архив

Над 40 медала завоюваха млади математици от цялата страна в XXI-ия  Областен математически турнир "Перперикон". Той е традиционен за Кърджали. Организира се от Регионалното управление по образованието, Пловдивския университет  "Паисий Хилендарски" и Съюза на математиците - секция Кърджали, под патронажа на областния управител, а председател на организационния комитет е кметът на общината домакин - Хасан Азис, съобщи председателят на Съюза на математиците в Кърджали Мария Митрева. 

Тази година участие в състезанието взеха над 800 млади математици от Кърджали, Смолян, Стара Загора, Хасково и София. Домакини на турнира за учениците от XI и XII клас бяха СУ „Отец Паисий“, а за по-малките – от III до X клас – ЕГ „Христо Ботев“. За най-големите  участието в турнира беше анонимно, тъй като класирането на призови места за много от тях отваря вратите на висше училище.

Висококвалифицирано жури в състав: председател акад. Сава Гроздев и членове проф. Росен Николов и доц. Тонка Милкова от ИУ – Варна,  проф. Веселин Ненков от Висшето военно-морско училище – Варна и доц. Генчо Стоицев от ПУ „Паисий Хилендарски“ оцениха по достойнство работите на младите математици.

Бяха раздадени 44 медала и много предметни награди на победителите. Всяко от висшите училища има своя скала, чрез която преобразува точките от турнира в оценка за прием във вуза, поясни Митрева. „Колегите от Съюза на математиците, които работят в различни училища в града и от Момчилград се включиха активно в организацията, провеждането, проверяването, оценяването и награждаването. Важно е да се отбележи, че в нашия математически турнир в един и същи ден се случват всичките неща – явяват се учениците, след това се проверяват писмените работи, след това се точкуват и в 15 часа се проведе закриването  в Културния дом при пълна зала с много награди, много медали“, поясни тя.

Спазена беше традицията. За поредна година Областният управител връчи купата за най-добре представил се дванадесетокласник, участник в турнира от област Кърджали и грамота на заслужил учител по математика. Носител на купата е Елиф Джеват Али от ЕГ „Христо Ботев“, а дългогодишният учител по математика в СУ „Отец Паисий“ Димитрина Валкарева беше удостоена с грамота и предметна награда, каза още Мария Митрева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още
Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова...

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Цените на храните на едро у нас са се повиши тази седмица с 0,3 на сто

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто. Поевтиняват доматите, но поскъпват краставиците, червените чушки, морковите, зелето, ябълките, лимоните, портокалите и мандарините...

публикувано на 05.02.23 в 16:04

Ясен е съставът на РИК-Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев ще изпрати в Централната избирателна комисия предложение за състав на РИК-Кърджали, както следва: Председател: 1. Павел Богомилов Гатев –Коалиция „Продължаваме промяната“ Заместник-председатели: 1. Петър Иванов Захариев –Коалиция ГЕРБ-СДС 2. Величка Димитрова Георгиева..

публикувано на 05.02.23 в 15:27
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на..

публикувано на 04.02.23 в 15:24

Скоро и градският транспорт в Кърджали ще е безплатен за деца до 10 години

Билетчето за градски транспорт в Кърджали поскъпна с 30 стотинки. И пътуването в рамките на града струва левче. „Това е най-ниската цена за градски транспорт в страната“, каза Орхан Кадир, началник Отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в община Кърджали. Увеличение ще има и за картите на градския транспорт, но няма да има..

публикувано на 01.02.23 в 15:59

Изтича срокът за промяна на вида осигуряване на самоосигуряващите се

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. "Тези от тях,..

публикувано на 31.01.23 в 12:30

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Част от средновековен некропол от  X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи. При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава..

публикувано на 30.01.23 в 14:40