Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56