Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43