Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Черничевските баби разказват за лековитото изворче до селото

Екип на Радио Кърджали бе на гости на жените от Групата за афтентичен фолклор в село Черничево, известни навсякъде със своите автентични народни песни, които пеят и с които печелят златни медали по участия на фестивали. Срещата ни бе в читалището – тяхното място за срещи, репетиции и празници. В разговора с тях, разбрахме за  едно чудно място,..

публикувано на 06.02.23 в 15:01

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Накрая ще завършим тази част с едно кулинарно зимно предложение – филе тип „Елена“ по рецепта на Росица Генчева. Във втората част първо си говоря с шеф Пеньо Иванов за две непознати негови страни – поезията и бижутерията. Наскоро той навърши 50. Следва разговор с директора на БНР-радио Кърджали, Красимир Ангелов за възстановеното..

публикувано на 05.02.23 в 17:43

Емил Златев: Съвсем не е златно правило шиповете да болят!

Шиповете са особено мъчителни за хората , които ги имат, но това не е съвсем така, опровергава тези твърдения специалиста по хранене, йога и диететика Емил Златев . Той твърди, че спортистите имат много шипове , които всъщност не болят и че с подходящите упражнения всички болки от тези костни израстъци могат да изчезнат. Какво казва още..

публикувано на 05.02.23 в 16:55

Шеф Пеньо Иванов на 50 - отвъд кулинарията

Шеф Пеньо Иванов отбеляза 50-годишен юбилей, като показа две свои неразкривани страни – поезията и любовта към рождените камъни. Преди няколко години той се премества да живее от София в Родопите, за да има досег с любимите камъни, да твори бижута и отглежда собствени плодове и зеленчуци. Шеф Иванов е организатор на Националната..

публикувано на 05.02.23 в 16:48

Празникът Кукеровден в Ивайловград се завръща

Кукерската група от ивайловградския квартал Лъджата се завърна от фестивала „Сурва“ в Перник със златен медал за лявото кукерско хоро, което са представили. Сега момчетата от групата се подготвят за местни празник в Ивайловград – Кукеровден. Той е винаги в събота преди християнски празник Сирни Заговезни.  На този ден кукери минават по..

публикувано на 04.02.23 в 14:30

Адв. Марияна Евтимова: Епидемията отключи ескалация на домашното насилие

Адвокат М арияна Евтимова, изпълнителен председател на фондация П.У.Л.С  коментира неприетите от депутатите промени в Закона за защита от домашно насилие, както и генезиса на насилието, предлаганите промени, особеностите на жертвено-насилническите отношения.  "Обикновено като причина се изтъква, че няма  политическа воля.  Не мога да  коментирам..

публикувано на 02.02.23 в 11:45

Бойко Синапов: Ще има достатъчно агнета за Великден

Добре върви агнилната кампания в страната, каза за радио Кърджали председателят на Асоциацията на обединените животновъди Бойко Синапов . Годината е била добра, но в същото време се наблюдава поскъпване на фуражите със сто процента. И още - защо в магазините на големите вериги не се продава българско агнешко месо, освен на два..

публикувано на 01.02.23 в 16:57