Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците да не се подиграват с народа, а да се обединят, казват в Петелово

От понеделник България отново е в очакване на политически разум и далновидност от страна на партийните лидери и надежда за съставяне на кабинет, който да се заеме с належащите проблеми на страната и на хората. Поне такива са нагласите на жителите на чернооченското село Петелово. Искаме да направят така, че да има работа, да се върнат децата ни, да започнат за мислят за нас. И то не за мен конкретно, а за всички, казва Касим Мехмед, който е пенсионер и има конкретни очаквания.

"Селото едно време беше най-хубавото село, 1100 животни имаше в кравефермата, кошарите бяха 20. Сега младите са в чужбина. Сами останахме", разказва 74-годишният Касим. Болката му е, че никой не се интересува от хората и пенсиите са ниски. Не стигат нито за храна, нито за лекарства. Това му е и надеждата, и мечтата - да ги увеличат парите, за да имат достойни старини. Казва, че ако има повече пари, ще дава "за хаир - на джамията, на църквата".

"Не знам кой може да спаси България, но правителството трябва първо народа да гледа, бедните, старите, да има работа, децата да имат работа. Имам две къщи, едната празна стои. Заминаха децата в чужбина", тъгува мъжът. А за новата година си пожелава по-висока пенсия, но не само за себе си, а за всички пенсионери.

В селското магазинче, което е и кафене, се срещам с Апти. Също пенсионер. Опитвам се да го провокирам и подхвърлям, че живеем в интересна държава. Думите му обаче са тежки. И истински. И изстрадани.

Светът е объркан с тези войни и това е лошо, смята Апти. Добре че "България кротува поне. С комшиите е добре, с Турция, макар че Гърция и Турция имат дрязги. Ние сме малка  държава, трябва комшулука да си го спазваме", смята мъжът.

Ядосва се и на политическата ситуация в страната и на политиците, които се подиграват с народа и не мислят за него. "Това са сума ти пари. На вятъра. На гърба на народа... Ще им кажа там горе да се сдружат и ако може тия, старите, дето ни крадат, да се махнат, да дойде някой млад. Да стане България като другите европейски държави", казва Апти.

Дава пример с пенсионерите - пенсиите по 300-400 лева. Не стигат за нищо, затова и той е принуден на 70 години да работи допълнително, за да може да живее. Мечтае там горе "да се обединят. Тая малка прекрасна държава да си влезе в релсите. Да е в ред".

Всички сме хора и трябва най-после там горе да го осъзнаят това и да започнат да мислят за нас, казват в Петелово. Но не вярват, че това ще се случи.


повече чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Петровден откриват Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" в Стойките

В родното село на Апостол Кисьов Стойките ще се проведе V-ти Национален гайдарски събор на негово име. Гайдари от цялата страна ще си дадат среща на 29 и 30 юни в родопското село. Преди пет години инициативен комитет решават съвместно с читалище “Пробуда - 1903” с. Стойките да основат събор на гайдари. За този период в селото отвори врати и единствения..

публикувано на 04.06.24 в 15:41

Носията и гайдата на Стою Чонгаров стават част от съкровищницата на музея в Смолян

Наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян  неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други..

публикувано на 04.06.24 в 13:31

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35

Джазът завладява Кърджали на 15 юни

За 13-ти път през юни Кърджали ще бъде домакин на Кърджали Джаз фест, който е приемник на фестивала "Долината на Орфей". Тази година форумът ще се проведе на 15 юни, събота, на традиционното място - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал". Новото в изданието е началният час - 12 на обед, и увеличеният брой групи, които ще участват - четири.  "Решили..

обновено на 03.06.24 в 14:24

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

60-ият юбилей на поетесата енергетик Роса Соколова продължава да вълнува приятелите й , поканени да съпреживеят нейния арт и личен празник на високо в планината. Ще чуем звукова картина , мнението на внучката Ради, както и на самите замесени в юбилея . Във втората част на вкусния ни следобед ще ви представя репортаж от две изложби -..

публикувано на 03.06.24 в 12:12

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08