Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците да не се подиграват с народа, а да се обединят, казват в Петелово

От понеделник България отново е в очакване на политически разум и далновидност от страна на партийните лидери и надежда за съставяне на кабинет, който да се заеме с належащите проблеми на страната и на хората. Поне такива са нагласите на жителите на чернооченското село Петелово. Искаме да направят така, че да има работа, да се върнат децата ни, да започнат за мислят за нас. И то не за мен конкретно, а за всички, казва Касим Мехмед, който е пенсионер и има конкретни очаквания.

"Селото едно време беше най-хубавото село, 1100 животни имаше в кравефермата, кошарите бяха 20. Сега младите са в чужбина. Сами останахме", разказва 74-годишният Касим. Болката му е, че никой не се интересува от хората и пенсиите са ниски. Не стигат нито за храна, нито за лекарства. Това му е и надеждата, и мечтата - да ги увеличат парите, за да имат достойни старини. Казва, че ако има повече пари, ще дава "за хаир - на джамията, на църквата".

"Не знам кой може да спаси България, но правителството трябва първо народа да гледа, бедните, старите, да има работа, децата да имат работа. Имам две къщи, едната празна стои. Заминаха децата в чужбина", тъгува мъжът. А за новата година си пожелава по-висока пенсия, но не само за себе си, а за всички пенсионери.

В селското магазинче, което е и кафене, се срещам с Апти. Също пенсионер. Опитвам се да го провокирам и подхвърлям, че живеем в интересна държава. Думите му обаче са тежки. И истински. И изстрадани.

Светът е объркан с тези войни и това е лошо, смята Апти. Добре че "България кротува поне. С комшиите е добре, с Турция, макар че Гърция и Турция имат дрязги. Ние сме малка  държава, трябва комшулука да си го спазваме", смята мъжът.

Ядосва се и на политическата ситуация в страната и на политиците, които се подиграват с народа и не мислят за него. "Това са сума ти пари. На вятъра. На гърба на народа... Ще им кажа там горе да се сдружат и ако може тия, старите, дето ни крадат, да се махнат, да дойде някой млад. Да стане България като другите европейски държави", казва Апти.

Дава пример с пенсионерите - пенсиите по 300-400 лева. Не стигат за нищо, затова и той е принуден на 70 години да работи допълнително, за да може да живее. Мечтае там горе "да се обединят. Тая малка прекрасна държава да си влезе в релсите. Да е в ред".

Всички сме хора и трябва най-после там горе да го осъзнаят това и да започнат да мислят за нас, казват в Петелово. Но не вярват, че това ще се случи.


повече чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20

Георги Пройков от Кърджали се класира на 4-о място на Световното по кану каяк за ветерани

Кърджалиецът Георги Пройков, се класира на 4-о място на Световното първенство за ветерани по кану каяк. Той е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ и е състезател по кану каяк в Спортен Клуб „Арда“.  Георги Пройков се класира на престижното четвърто място на Световното първенство по..

публикувано на 23.07.24 в 17:12

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46