Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ансамбъл „Чепино“ – Велинград на 70 години

Снимка: Facebook/ Читалище Чепино Велинград

Ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ към ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велинград тази година отбелязват 70-годишен юбилей от основаването си.

Историята на читалището започва от 1905 година, когато е създаден, но заради двете балкански войни дейността на културната институция в този период е ограничена.  Започва  нов и активен живот през 1925 година. Към  читалището се формират и действат различни групи  и състави в това число и с фолклорна насоченост. Официално първоприемник  на днешния ансамбъл става създадения  през 1953 година битов ансамбъл към читалището негов първи ръководител е Димитър Стоянов Ганев, който е баща на небезизвестния в днешното съвремие юрист политик, народен представител от близкото минало Стоян Ганев. Димитър Ганев е бил надарен народен музикант и нещо любопитно, съученик на Николай Гяуров. В последствие ръководители на ансамбъла са все хора с отношения към културата, музиката, фолклора обществения живот на младия новосъздаден Велинград.

Официално  битовият ансамбъл става Ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“ през 80-те години на XX век. В най новата си история от 2004 г. до момента негов главен художествен ръководител е Боян Байраков. 


В творческата си биография ансамбъла има много върхове свързани с национални и международни изяви. През 2015 година той е удостоен  със званието „Представителен“ ансамбъл за народни песни и танци. През последните години читалището активно работи по различни европейски проекти и инициативи, като основната цел е да осъвременят  репертоара на ансамбъла да дадат възможност на самодейците в него за среща и работа с известни и утвърдени имена в  хореографията и музиката.

Към дейността  му има интерес и ежегодно в различните формации влизат нови и млади хора обичащи и желаещи да пазят  популяризират българския фолклор и в частност  фолклора на Чепинското корито.

Към ансамбъла днес има женска и мъжка певчески групи, танцов състав и музиканти.  

2023 година е юбилейна – 70 години. Цялостната програма от януари до юли е готова и утвърдена. За нейната  реализация читалището спечели проект за финансова подкрепа от Национален фонд Култура. Освен традиционни концерти в програмата са заложени и нови форми за изява, предстои в раната пролет пътуваща изложба – „70 г. ансамбъл Чепино“, предстои рекламен клип  на ансамбъла . Много информация и видеа за ансамбъла и живи излъчвания  ще има в социалните мрежи с цел достигане до по широка и по- млада публика. От читалището обвързват част от концертната дейност и с тяхната кауза „Да възродим старото читалище“. И един от тържествените концерти  отново ще бъде в недостроената сграда (стара сграда,  където преди повече от 35 години се е помещавало читалището. бел. ред.) 

Чуйте още в прикачения звуков файл. По публикацията работи: Божидар Чолаков
Вижте още

Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в три дни

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на град Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. 57-то издание на Националния събор на народното творчество..

публикувано на 01.04.23 в 15:30

До 15 април е регистрацията за участие в Международния детски етнофестивал в Минерални бани

Продължава регистрацията за участие в 20-я юбилеен международен детски етнофестивал ”Децата на Балканите – с духовност в Европа“, който ще се проведе на 31 май и 1 юнив село Минерални бани. Организатори на проявата са КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. Д-р Желязко Христов“, а община Минерални бани е съорганизатор. Регистрацията на участниците става..

публикувано на 01.04.23 в 14:40
Сабина Сюлюкчиева, главен секретар на Областна администрация Кърджали

Ученици се състезават за представяне на Родопите

Младите творци от Кърджали, Хасково и Смолян са поканени да представят забележителностите на родните си места чрез талантите си.  Това може да стане в обявения конкурс за ученици на тема: “Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“, обявен от Областна администрация Кърджали. „Конкурсът е част от дейности по Проект..

публикувано на 24.03.23 в 22:53

Ансамбъл "Изворче" - Крумовград изправи на крака родната публика

Фолклорен ансамбъл за автентичен фолклор “Изворче” при НЧ “Христо Ботев - 1914” Крумовград отбеляза с концерт 30-годише юбилей. Залата в Обединен детски комплекс се оказа тясна, за да побере всички гости за празника. Имаше много емоции и вълнения. На влизане в залата юбилярите подаряваха на всеки гост магнитче с юбилейната годишнина и курабийка..

публикувано на 25.03.23 в 08:25

Романът "Съдба " - древногръцка трагедия, от която струи и много светлина

Наскоро п исателят, роден в смолянското село Гълъбово Светозар Казанджиев представи мащабния си роман "Съдба", в който описва съдбините на цял един род и на планината. Разказът прилича повече на антична трагедия, но в него прозира и много любов, човешко достойнство и светлина. Романът „Съдба“ на родопския писател описва  съдбовна..

публикувано на 23.03.23 в 16:12

Д-р Дуньо Дунев: Електронна рецепта по телефона? Кому е нужно?

Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният лекар да е инсталирал новото приложение, разработено от „Информационно обслужване“ . То беше п редставено от ръководствата на здравното министерство и Министерството на електронното управление. Идеята е даден лекар да може да изписва е лектронна..

публикувано на 23.03.23 в 13:55

Д-р Гергин Габровски: Пациентите да не мислят, че могат да им изпишат рецепта по телефон

Според д-р Гергин Габровски, личен лекар в Кирковско , не се разбира правилно възможността да се изписва бяла електронна рецепта през телефон или таблет. Изписването й се отнася по-скоро до комуникацията между аптеката и личния лекар. Не бива пациентите да си мислят, че могат да изискат рецепта по телефона . Д-р Габровски отбелязва..

публикувано на 23.03.23 в 12:34