Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 млади екскурзоводи ще се обучават по проект

Стартира проектът "Обучение на ново поколение предприемачи в туризма в Източните Родопи", реализиран от Училищно настоятелство "Пробуда" при СУ "Петко Рачов Славейков" - Кърджали и финансиран от фондация "Америка за България". Първата публична изява по проекта бе неговото анонсиране сред обществеността чрез пресконференция и открито набиране на желаещи да се включат в дейностите. На пресконференцията присъства програмният директор на фондация "Америка за България" в направление "Културно-исторически и природен туризъм" Юлиана Дечева, директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров и ръководителят на екипа обучители Георги Кючуков.

15 млади хора на възраст от 18 до 29 години ще преминат теоретично и практическо обучение за екскурзоводи, включително да станат лицензирани професионални такива. Това е инициатива на местната общност, която цели да привлече млади хора в туристическия сектор и да ги мотивира да опознаят красотите на Източните Родопи, богатствата на региона, в който да пожелаят да останат да работят и живеят. Обучението ще се води от екип експерти в туризма начело с Георги Кючуков - известен екскурзовод и дългогодишен преподавател по история в СУ "Петко Рачов Славейков". Той споделя, че проектът е първа стъпка към осъществяване на една негова отдавнашна мечта - културно-историческото наследство на региона да бъде представено пред многобройните туристи от наистина обучени и лицензирани хора, според законите на държавата и правилата за извършване на екскурзоводското обслужване.

Област Кърджали разполага с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Наличието на 551 официално регистрирани археологически обекти в съчетание с природните феномени и дадености я превръщат в една от най-атрактивните дестинации в България. Проходът Маказа и близостта до Егейско море дават допълнителни възможности за развитието на туризма в региона. "С този проект ще положим началото на адекватно обучение и система за подготовка на кадри в туризма и в частност в екскурзоводството", анонсира Кючуков. Екскурзоводът е човекът, който оставя у туристите впечатление за видяното, преживяното , спомените, това е човекът, който може да бъде както най-добрата реклама за съответния обект и региона, така и абсолютна анти-реклама и на най-прекрасния туристически шедьовър.


Освен обучението на практика и теория по проекта, което ще започне съвсем скоро веднага след сформиране на групата, в рамките на дейностите предстои и издаване на Наръчник на екскурзовода, който да бъде в помощ на младите хора и след завършване на тяхното обучение . Посещения на основните туристически обекти в региона, изучаване на правила при сформиране на групи туристи, предизвикателства при преодоляване на планински терен, норми на поведение на екскурзовода с туристите,  умения за оказване на първа помощ, практически насоки как се създава маршрут и други важни умения ще придобият младите хора в рамките на проекта. 

Обучението ще продължи  шест месеца, а времетраенето на проекта е общо 9 месеца.

Записването в СУ "Петко Рачов Славейков" вече тече. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11