Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 млади екскурзоводи ще се обучават по проект

Стартира проектът "Обучение на ново поколение предприемачи в туризма в Източните Родопи", реализиран от Училищно настоятелство "Пробуда" при СУ "Петко Рачов Славейков" - Кърджали и финансиран от фондация "Америка за България". Първата публична изява по проекта бе неговото анонсиране сред обществеността чрез пресконференция и открито набиране на желаещи да се включат в дейностите. На пресконференцията присъства програмният директор на фондация "Америка за България" в направление "Културно-исторически и природен туризъм" Юлиана Дечева, директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров и ръководителят на екипа обучители Георги Кючуков.

15 млади хора на възраст от 18 до 29 години ще преминат теоретично и практическо обучение за екскурзоводи, включително да станат лицензирани професионални такива. Това е инициатива на местната общност, която цели да привлече млади хора в туристическия сектор и да ги мотивира да опознаят красотите на Източните Родопи, богатствата на региона, в който да пожелаят да останат да работят и живеят. Обучението ще се води от екип експерти в туризма начело с Георги Кючуков - известен екскурзовод и дългогодишен преподавател по история в СУ "Петко Рачов Славейков". Той споделя, че проектът е първа стъпка към осъществяване на една негова отдавнашна мечта - културно-историческото наследство на региона да бъде представено пред многобройните туристи от наистина обучени и лицензирани хора, според законите на държавата и правилата за извършване на екскурзоводското обслужване.

Област Кърджали разполага с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Наличието на 551 официално регистрирани археологически обекти в съчетание с природните феномени и дадености я превръщат в една от най-атрактивните дестинации в България. Проходът Маказа и близостта до Егейско море дават допълнителни възможности за развитието на туризма в региона. "С този проект ще положим началото на адекватно обучение и система за подготовка на кадри в туризма и в частност в екскурзоводството", анонсира Кючуков. Екскурзоводът е човекът, който оставя у туристите впечатление за видяното, преживяното , спомените, това е човекът, който може да бъде както най-добрата реклама за съответния обект и региона, така и абсолютна анти-реклама и на най-прекрасния туристически шедьовър.


Освен обучението на практика и теория по проекта, което ще започне съвсем скоро веднага след сформиране на групата, в рамките на дейностите предстои и издаване на Наръчник на екскурзовода, който да бъде в помощ на младите хора и след завършване на тяхното обучение . Посещения на основните туристически обекти в региона, изучаване на правила при сформиране на групи туристи, предизвикателства при преодоляване на планински терен, норми на поведение на екскурзовода с туристите,  умения за оказване на първа помощ, практически насоки как се създава маршрут и други важни умения ще придобият младите хора в рамките на проекта. 

Обучението ще продължи  шест месеца, а времетраенето на проекта е общо 9 месеца.

Записването в СУ "Петко Рачов Славейков" вече тече. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди симпатизанти участват в националния политически митинг, който се провежда в този час. В навечерието на..

публикувано на 27.07.24 в 14:12

Три са отворените оферти за ремонт на пътя Джебел - Рогозче - Фотиново

Три са отворените оферти за проектиране и строителство /инженеринг/ за възстановяване и укрепване на деформиран пътен участък с дължина около 240 метра от път III-508 Джебел – Рогозче - Фотиново, съобщи Агенция пътна инфраструктура. Компрометираното трасе е при 19-и км на третокласния път, в близост до село Овчево. Целта е трайното възстановяване на..

публикувано на 27.07.24 в 14:06
Хасково

ОбС на Хасково даде съгласие за изграждане на частна поликлиника

След дебати Общинският съвет на Хасково даде предварително съгласие за изграждане на поликлиника от веригата „Сърце и мозък“ в областния град, предаде БТА.  От присъствалите общински съветници, 29 гласуваха "за" докладната на кмета по заявеното в местната администрация инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център".  То беше..

публикувано на 27.07.24 в 12:30

С ретро парад и голям концерт закриват 15-ата среща на момчилградчани

Днес, в последния ден на празника "Момчилград винаги в сърцето ми" се провежда парад на ретро автомобили.  Организатори на ретро парада е община Момчилград, местния автомобилен ретро клуб и Българската федерация за исторически превозни средства. Класическите автомобили ще могат да се разгледат в продължение на няколко часа, а след това ще преминат по..

публикувано на 27.07.24 в 12:00

НАП: За нас изказването на Джевджет Чакъров представлява груба намеса в работата на Агенцията

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции". "Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не са..

публикувано на 27.07.24 в 10:35

Два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожара в планината Славянка

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. : Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на..

публикувано на 27.07.24 в 10:30

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години.  "Очакват се около 20 000 души да дойдат на събора. Очакват се да дойдат представителите на другите леви..

публикувано на 27.07.24 в 09:59